Bruin vet activeren met een veelgebruikt medicijn

Bruin vet kan energie omzetten in warmte. Onderzoekers testen of een veelgebruikt medicijn bruin vet actief kan maken. Dit kan helpen bij de aanpak van overgewicht. Lees of het iets voor jou is om mee te doen.

Doel van het onderzoek

Bruin vet is een gezond vet dat energie kan omzetten in warmte. Wetenschappers willen weten of dit bruine vet te activeren is met het medicijn salbutamol. Dit wordt veel gebruikt om de luchtwegen te openen bij longziekten en astma. Maar het is ook bekend dat het middel direct aangrijpt op hormoonreceptoren die aanwezig zijn op het bruine vet.

De onderzoekers hopen inzichten te krijgen die bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die het bruine vet langdurig ‘aan’ kunnen zetten. Zo is mogelijk overgewicht tegen te gaan.

Meer over bruin vet

Ons lichaam bevat wit en bruin vet. Te veel wit vet is niet gezond. Dit komt voor bij overgewicht. Maar bruin vet is juist gezond doordat het energie, opgeslagen in suikers en vetten, omzet in warmte. En als extra bonus overtollig vet in ons lichaam verbrandt. Bruin vet werkt dus als een soort kachel van je eigen lichaam. De energiefabriekjes in de bruine vetten die verantwoordelijk zijn voor dat verbranden, heten mitochondriën. Omdat bruine vetcellen veel van deze energiefabriekjes hebben, zijn ze op bepaalde scans bruin van kleur. Vandaar de naam.

Waarom kan bruin vet goed zijn voor je hart?

Bruin vet zet energie om in warmte. Als energie omgezet wordt in warmte, wordt het niet opgeslagen in wit vet. Ook kan het bruine vet het witte vet verbranden dat ons lichaam al heeft opgeslagen. Zo kan actief bruin vet dus overgewicht tegengaan. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Onderzoek gesteund door de Hartstichting heeft aangetoond dat actief bruin vet ook het slechte cholesterol verlaagt en het gezonde cholesterol verhoogt. Op die manier kan het slagaderverkalking tegengaan, de oorzaak van veel hart- en vaatziekten.

Over de onderzoekers

De hoofdonderzoeker van dit onderzoek is Mariëtte Boon. Zij voert dit onderzoek uit samen met arts-onderzoekers Carlijn Hoekx en Maaike Straat.

Mariëtte Boon doet al jaren met veel toewijding onderzoek naar vetstofwisseling en bruin vet. Samen met professor Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) schreef ze de bestseller 'VET belangrijk', een eenvoudig geschreven boek over de werking van lichaamsvet en hoe je overgewicht en obesitas effectief kunt bestrijden.

Meedoen of meer weten?

Stuur een e-mail aan onderzoekers.

Stuur een mail

Wie kan meedoen?

• Je bent een gezonde man
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar
  • Je bent een man van Nederlandse afkomst
  • Je BMI is tussen de 18 en 25

Wie mag niet meedoen?

Je kunt niet meedoen als:

• je een aandoening hebt aan de schildklier, hypofyse, hart, nieren of lever
  • je diabetes hebt
  • je lang bepaalde medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld astmamedicijnen, bètablokkers, antidepressiva of corticosteroïden)
  • je de medicijnen uit het onderzoek, salbutamol of propranolol, niet mag gebruiken (contra-indicatie)
  • er iemand in je directe familie (eerstegraads) plotseling is overleden aan een hartstilstand
  • je rookt of veel alcohol of andere genotmiddelen gebruikt

Wat wordt er van je verwacht?

Onderzoeksdagen

Dag 1: Vragenlijst en medische keuring

Je krijgt een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een hartfilmpje.

Dag 2 en 3: Medicijnen en metingen

Op één van de dagen krijg je salbutamol en een placebo (nepmiddel) en op de andere dag krijg je salbutamol en propranolol. Salbutamol wordt toegediend via een infuus.

Verder zijn deze 2 onderzoeksdagen exact gelijk. Op beide dagen worden er metingen gedaan, onder andere van je stofwisseling. Ook krijg je een PET/CT scan.

Zijn er risico's?

De risico's van meedoen aan dit onderzoek zijn klein:

• CT-scan: Een CT-scan kent weinig risico's. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad.
  • PET-scan: Onderzoek met radioactieve deeltjes klinkt misschien eng. Toch is het gezondheidsrisico van de radioactieve deeltjes beperkt. Dit komt doordat de radioactieve straling zwak is en snel verdwijnt. De deeltjes blijven net lang genoeg radioactief om de afbeeldingen te kunnen maken. Soms ontwikkelt iemand een lichte allergie tegen de radioactieve stof.
  • Werking en bijwerkingen van de gebruikte medicijnen:
    • Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD. Mogelijke bijwerkingen zijn een versnelde hartslag en gejaagd gevoel.
    • Propranolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en zorgt ervoor dat uw hart minder zuurstof nodig heeft. Mogelijke bijwerkingen zijn: slaapproblemen, vermoeidheid, kortademigheid, koude handen en voeten.

• Plaats: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden
  • Je komt in totaal 3 keer naar het onderzoekscentrum in het LUMC:
    • Medische keuring om te bepalen of je mee kunt doen (1 uur)
    • Twee keer een halve dag voor deelname aan het onderzoek
  • Alle metingen vinden plaats in de ochtend
  • Deelnemers nodig voor dit onderzoek: vanaf 1 juli 2021

Wat krijg je ervoor terug?

• Je reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per kilometer)
  • Je krijgt een onkostenvergoeding van € 250,-.

Meedoen of meer weten?

Stuur een e-mail aan onderzoekers.

Stuur een mail

Onderzoekers die deelnemers zoeken

Betere diagnose hartklachten met nieuwe echo en MRI

Effect van corona op de hersenen

Hartenbank: levens redden met je eigen hart

Elke maand het laatste nieuws over hart- en vaatonderzoek in je mailbox?