Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Risico op plotselinge hartdood bij erfelijke hartspierziekte

Dr. Anneline te Riele, van het UMC Utrecht, gaat onderzoeken welke mensen met een erfelijke hartspierziekte grote kans lopen op een plotselinge hartstilstand. Dit doet zij met een Dekkerbeurs van de Hartstichting.

Eerste signaal erfelijke hartspierziekte

Een plotselinge hartstilstand kan het eerste signaal zijn van aritmogene cardiomyopathie bij een jonge patiënt die tot dusverre nooit klachten had. Deze ernstige ziekte is een van de meeste voorkomende erfelijke hartspierziekten in Nederland.

> Meer over cardiomyopathie

Erfelijk foutje bij ritmestoornissen

Naast de levensbedreigende hartritmestoornissen die een harstilstand kunnen veroorzaken, takelt het hart van deze patiënten langzaam af. Wetenschappers hebben al verschillende erfelijke afwijkingen ontdekt die deze ziekte kunnen veroorzaken.

“Omdat wij tegenwoordig kunnen laten onderzoeken of iemand drager van zo’n erfelijke afwijking is, krijgen wij in ons ziekenhuis steeds meer dragers van zo’n erfelijk ‘foutje’ onder controle. Vaak hebben deze mensen nog helemaal geen klachten. En eigenlijk weten we niet hoe we deze mensen het beste in de gaten kunnen houden en behandelen”, licht Anneline te Riele toe.

Afwijkingen zichtbaar maken

Welke patiënt een hartstilstand zal krijgen en wanneer, kunnen artsen niet voorspellen. “We weten inmiddels wel dat er zich bij deze mensen in een bepaald deel van het hart elektriciteitsproblemen en slijtage kunnen optreden. Maar met de technieken die wij nu tot onze beschikking hebben, kunnen we deze afwijkingen niet zien”, aldus Anneline te Riele.

Daarom gaat zij onderzoeken of ze de afwijkingen in dit gebied zichtbaar kan maken met behulp van een hartfilmpje en een MRI-scan.

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. In 2015 kreeg Anneline te Riele de Dekkerbeurs Arts in opleiding tot specialist. De beurs omvat ruim € 165.000 waarmee zij 3 jaar onderzoek kan doen.

> Meer over Dekkerbeurzen

Verhalen

Wil je weten waar andere patiënten met cardiomyopathie tegenaan lopen?

> Meer verhalen lezen

Onderzoek Hartstichting

Hartritmestoornissen worden lang niet altijd op tijd herkend. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Er is onderzoek nodig om ritmestoornissen eerder op het spoor te komen en beter te behandelen.

> Meer over de onderzoeken

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn 

Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog en hoogleraar Cardiologie

"Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert."

Lees het verhaal

Lees meer over hartritmestoornissen

Boezemfibrilleren beter behandelen

Boezemfibrilleren beter behandelen

Gevaarlijke ritmestoornissen eerder opsporen

Gevaarlijke ritmestoornissen eerder opsporen

Onderzoek naar hartritmestoornissen

Onderzoek naar hartritmestoornissen