Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hersenschade na een hartstilstand herstellen

Bij een hartstilstand is snelle reanimatie de enige mogelijkheid om een leven te redden. Als iemand dan door hersenschade nog buiten bewustzijn blijft, dan moet hij direct naar de intensive care. Jaarlijks overkomt dit 4.000 mensen in Nederland. 50% wordt nooit meer wakker en overlijdt als gevolg van zuurstoftekort in de hersenen. Zuurstoftekort kan de hersenen van overlevenden ook beschadigen.

Hersenschade herstellen

Dr. Jeannette Hofmeijer van de Universiteit Twente en Ziekenhuis Rijnstate vertelt: “Zuurstoftekort door een hartstilstand kan je hersenen dusdanig beschadigen, dat je in coma raakt. Om de hersenschade te beperken, brengen artsen op de intensive care de hersenen tot rust. Dit doen ze door slaapmiddelen toe te dienen en de lichaamstemperatuur te verlagen. Een echte behandeling die beschadigd hersenweefsel repareert bestaat echter niet.”

Hofmeijer gaat met een innovatiesubsidie onderzoeken hoe deze hersenschade te herstellen is.

Nieuwe behandeling bij zuurstof tekort

Jeannette: “Hoe kunnen we hersenschade na zuurstoftekort herstellen? Dit gaan we onderzoeken. Ik geloof dat we hersencellen na een tekort aan zuurstof weer aan de praat kunnen krijgen door ze op de juiste manier te stimuleren. Dit staat haaks op de huidige behandeling, die deze cellen juist stil legt.”

“Daarom gaan wij onderzoeken of ik beschadigde gekweekte hersencellen kan herstellen door ze met medicijnen of elektrische prikkels te stimuleren.”

”Samen met mijn team zoek ik naar een nieuwe behandeling, waarmee beschadigd hersenweefsel na een hartstilstand is te repareren. Zo hoop ik mensenlevens te redden en de ingrijpende gevolgen van hersenschade bij mensen die het overleven te kunnen beperken.”

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met een voorlichter

Lees meer over innovatiesubsidie onderzoeken

Gezond ouder worden met jonge bloedvaten

Gezond ouder worden met jonge bloedvaten

Baanbrekend onderzoek via crowdfunding

Baanbrekend onderzoek via crowdfunding

Bruin vet als medicijn tegen hart- en vaatziekten

Bruin vet als medicijn tegen hart- en vaatziekten