Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Boezemfibrilleren beter behandelen

Boezemfibrilleren beter behandelen

Boezemfibrilleren beter behandelen

Bij boezemfibrilleren wordt het hart extra belast. Dit kan op den duur hartfalen veroorzaken. Wie loopt het meeste risico hierop en met welke behandeling is dit tegen te gaan? Nieuw onderzoek moet dit uitwijzen.

Zo'n 300.000 mensen in Nederland hebben boezemfibrilleren. Onderzoek naar nieuwe en effectievere behandelingen is daarom nodig. Deze moet beter af te stemmen zijn op de individuele patiënt.

Ritmestoornis afremmen via het oor

Een hartziekte behandelen via het oor? Misschien is dit mogelijk. Drs. Rohit Kharbanda (Erasmus MC) onderzoekt een speciale clip op het oor die een bepaalde zenuw stimuleert. Dat kan de ritmestoornis mogelijk afremmen.

> Meer lezen

Is boezemfibrilleren te genezen?

Bianca Brundel onderzoekt of hartschade door boezemfibrilleren te repareren is. Dit doet zij door bepaalde eiwitten in het hart te stimuleren of te blokkeren.

> Meer over het onderzoek

Beter voorspellen risico’s boezemfibrilleren

Welke patiënten met boezemfibrilleren lopen het grootste risico lopen op ernstige complicaties? In dit grote onderzoek werken 3 universitaire onderzoekscentra samen.

> Meer over het onderzoek

Boezemfibrilleren voorkomen 

Een nieuwe behandeling die hartspiercellen beschermt en boezemfibrilleren voorkomt. Dit is de droom van moleculair bioloog Deli Zhang. 

> Meer over het onderzoek

Nieuwe test

Cardioloog Natasja de Groot werkt aan een nieuwe test voor boezemfibrilleren. Hiermee kunnen artsen eerder zien wat er mis is. Zo krijgen meer patiënten de juiste behandeling. 

> Meer over het onderzoek

Rol van de bundel van Bachmann bij boezemfibrilleren

De bundel van Bachmann is een verbinding tussen de rechter- en linkerboezem. Lang was het niet goed mogelijk om die bundel te bestuderen. Christophe Teuwen kan dit nu wel met een nieuwe techniek. 

> Meer over het onderzoek

Meer over ritmestoornissen

Gids Hartritme

Gids Hartritme

Boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren

IST

IST