Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Onderzoek levert nieuwe tests op voor bloedstolling

Onderzoek levert nieuwe tests op voor bloedstolling

Onderzoek levert nieuwe tests op voor bloedstolling

In een groot onderzoek naar bloedstolling ontwikkelden de onderzoekers samen met bedrijven nieuwe tests om op elk moment inzicht te krijgen in de bloedstolling van een patiënt.

Ongewenste bloedstolsels voorkomen

Bloedstolling is een ingewikkeld proces, waarbij stolling en antistolling in evenwicht is. Soms ontstaat er plotseling een bloedprop op een verkeerde plek, op een verkeerd moment. Met een hart- of herseninfarct tot gevolg. Nieuwe tests moeten deze ongewenste bloedstolsels voorkomen en ervoor zorgen dat er geen bloedingen ontstaan door te weinig stolling. Prof. dr. Hugo ten Cate, projectleider: "Dankzij dit grote onderzoek kunnen artsen gevaarlijke bloedingen en verstopte bloedvaten eerder zien aankomen. Zo kunnen ze patiënten eerder behandelen."

Nieuwe tests voor bloedstolling

De onderzoekers in dit project ontwikkelden 3 nieuwe tests, die artsen sneller inzicht moeten geven in iemands bloedstolling. Hierdoor is snel duidelijk óf en welke antistollingsmedicijnen een patiënt nodig heeft.

Nieuwe bloedtest schat risico op bloeding in via vingerprik

​Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het bedrijf Synapse hebben 1 test ontwikkeld. In 1 druppeltje bloed is het eiwit trombine te meten. Dit is een belangrijke schakel in de bloedstolling. Hoe meer trombine in het bloed, hoe groter de kans op 1 stolsel.

De resultaten zijn snel beschikbaar, het bloed hoeft niet eerst naar het ziekenhuislaboratorium. Dat scheelt kostbare tijd, bijvoorbeeld bij acute operaties. Dan moeten artsen snel weten of de patiënt een groot risico loopt op een bloeding of een bloedprop. In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers na of er zo inderdaad meer bloedingen en infarcten te voorkomen zijn voor of tijdens een operatie.

Plastic bloedvat test tientallen bloedstollingseiwitten tegelijk

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben 1 namaak-bloedvat gemaakt. De binnenkant van dit plastic vaatje bevat tientallen stipjes met steeds een ander eiwit. Als er bloed door dit vaatje stroomt, is te zien aan welke eiwitstipjes de bloedcellen te veel of te weinig blijven plakken. Je weet dan of het bloed te snel of te langzaam stolt en aan welke eiwitten dat ligt.

Onderzoekers verwachten dat deze test over een aantal jaar mooie resultaten oplevert. In 4 minuten weet de arts wat er mis is in het stollingsproces en welk medicijn het beste werkt bij die patiënt.

Extra gevoelige test voor de bloedstolling

Onderzoekers van Sanquin ontwikkelden 1 extra gevoelige stollingstest. Hiermee kunnen artsen ook bij baby’s en patiënten met weinig bloedplaatjes bepalen of medicijnen nodig zijn voor de bloedstolling.

Genetisch materiaal voorspelt effect aspirine

In een ander onderzoek stond de effectiviteit van aspirine centraal. Waarom helpt aspirine bij sommige mensen wel, en bij anderen niet om een hartinfarct te voorkomen? Wetenschappers van het AMC ontdekten dat de hoeveelheid van een genetisch stofje (micro-RNA) in het bloed dit mogelijk kan voorspellen.

Er zijn 2 vervolgstappen nodig voordat deze ontdekking werkelijk toegepast kan worden in de praktijk:

1. groter onderzoek met meer patiënten om het effect te bevestigen
2. ontwikkelen van een testapparaat om deze metingen eenvoudig en betaalbaar uit te voeren

Meer over dit onderzoek

Het onderzoek liep tussen 2008 en 2015 en was onderdeel van CTMM (Center for Translational Molecular Medicine). CTMM omvatte meerdere onderzoeken naar onder meer infectieziekten, kanker en hart- en vaatziekten.

  • Er deden 4 Universitair Medische Centra mee
  • Het totale budget was € 14,1 miljoen. De Hartstichting investeerde € 1,1 miljoen

Onderzoek naar trombose

Levensgevaarlijke complicatie na een longembolie op tijd vaststellen

Levensgevaarlijke complicatie na een longembolie op tijd vaststellen

Het nut van cholesterolverlagers bij trombose

Het nut van cholesterolverlagers bij trombose

Minder infarcten na een longontsteking door aspirine

Minder infarcten na een longontsteking door aspirine

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met een voorlichter