Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Het hart zichzelf laten herstellen bij hartschade

Als je een hartinfarct doormaakt, kunnen er miljoenen hartspiercellen verloren gaan. Deze hartschade kunnen artsen niet repareren. Moleculair bioloog Monika Gladka - de Vries onderzoekt of ze het hart kan prikkelen om dit zelf te doen.

Na een hartinfarct steeds sneller achteruit

Bij een hartinfarct is een kransslagader afgesloten geraakt, waardoor een deel van hart geen zuurstofrijk bloed meer krijgt. Zo’n infarct vernietigt hartspierweefsel. De levende, kloppende hartspiercellen maken plaats voor bindweefselcellen. Een stuk litteken, dat niet meer mee pompt met de rest van de hartspier.

“Helaas beschikken artsen niet over technieken of medicijnen, die de hartschade van een hartinfarct kunnen voorkomen of herstellen. Sterker nog, bij veel patiënten die een hartinfarct overleven gaat het hart vaak nog verder achteruit en pompt het hart steeds slechter”, aldus Monika Gladka - de Vries, moleculair bioloog aan het Hubrecht Instituut. “Veel mensen die een hartinfarct hebben overleefd, krijgen na verloop van tijd hartfalen.”

Nieuwe hartspiercellen

Lang dachten wetenschappers dat het hart niet in staat is om nieuwe hartspiercellen aan te maken. “Inmiddels weten we dat het hart dat wel degelijk kan, alleen veel te weinig om de schade die een hartinfarct aanricht te repareren”, vertelt Gladka-de Vries.

Uit winterslaap halen

Deze nieuwe hartspiercellen komen voort uit zeldzame cellen die als het ware in een winterslaap in het hart leven. Cellen, die heel weinig zuurstof nodig hebben. “Toen ik deze cellen onderzocht kwam ik een gen op het spoor dat hartspiercellen lijkt te beschermen tegen te weinig zuurstof. Ook lijkt het gen een rol te spelen bij de aanmaak van nieuwe cellen. We hopen dat we het hart kunnen stimuleren om de beschadiging na een hartinfarct zelf te herstellen.”

Nieuwe medicijnen

Monika Gladka-de Vries gaat onderzoeken hoe dit gen precies werkt en hoe ze het kan activeren. Ze wil vooral weten of het hart nieuwe hartspiercellen aanmaakt en hartspiercellen beter beschermd zijn tegen zuurstoftekort, als ze dit gen een extra zetje geeft. “Als dit lukt, kunnen we een volgende stap zetten, namelijk medicijnen ontwikkelen die werking van dit gen opschroeven”, aldus Monika. “Zo’n medicijn zou kunnen voorkomen dat mensen na een hartinfarct blijvende schade aan hun hart overhouden.”

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Monika Gladka-de Vries kreeg in 2016 de Dekkerbeurs Junior Postdoc. Met de beurs van ruim € 230.000 kan zij 3 jaar onderzoek doen.

> Meer over Dekkerbeurzen

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn