Herstellen van beschadigde bloedvaten om een volgend infarct te voorkomen

Met een Dekkerbeurs van de Hartstichting wil dr. Judith Cosemans van Maastricht UMC+  oplossingen vinden om actieve bloedplaatjes af te remmen en de kans op een volgend hartinfarct te verkleinen.

Uitleg bij het onderzoek

Als je in je vingers snijdt, kunnen bloedplaatjes het bloeden stoppen door een bloedpropje te vormen. Dit nuttige proces kan in een bloedvat juist ongewenste gevolgen hebben.

Bij slagaderverkalking ontstaan er vernauwingen in de slagaders. Als een stuk slagaderverkalking in een bloedvat openbarst, probeert de bloedstolling dit te repareren alsof het een wond is. Op de opengescheurde slagaderverkalking vormt zich een bloedprop die het bloedvat kan afsluiten. Als dit in een kransslagader gebeurt, ontstaat er een hartinfarct.

> Meer over slagaderverkalking

Kleinere kans op volgend infarct

Er zijn aanwijzingen dat bloedpropjes nog dagen tot weken na een hartinfarct actief blijven, waardoor het bloedvat niet goed kan herstellen.

“In eerder onderzoek heb ik aangetoond dat de bloedplaatjes dan nog bepaalde eiwitten uitscheiden, die de wand van het bloedvat zelfs beschadigen. Dit kan ervoor zorgen dat er juist meer slagaderverkalking groeit en dat het bloedvat opnieuw afgesloten raakt”, verheldert Judith Cosemans. Mensen die net een hartinfarct hebben doorgemaakt lopen daardoor een verhoogde kans op nog een hartinfarct.

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Dr. Judith Cosemans heeft in 2015 de beurs Senior Postdoc ontvangen. Met de toegekende beurs van ruim € 400.000 kan zij 2 jaar onderzoek doen en een beginnend onderzoeker aanstellen, die na 4 jaar op het onderzoek gaat promoveren.

> Meer over Dekkerbeurzen

Kijkje in het lab

Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

Ontmoet de onderzoekers