Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Effectievere werking medicijnen na hartinfarct

  Effectievere werking medicijnen na hartinfarct

  Effectievere werking medicijnen na hartinfarct

  De Hartstichting investeert in de ontwikkeling van een nieuwe methode om medicijnen beter in het hart te krijgen en te houden. Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct, zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan.

  Ontwikkelen nieuwe medicijnen

  Na een hartinfarct sterft vaak een deel van de hartspier af, waardoor de pompkracht van het hart afneemt, Dit heet hartfalen. Wetenschappers verwachten veel van bepaalde nieuwe medicijnen, die helpen om de hartspier te repareren na een hartinfarct. Dan is hartfalen te voorkomen.

  > Meer over hartfalen

  Nog niet goed toepasbaar

  “Deze medicijnen werken op basis van bepaalde genetische puzzelstukjes, die microRNA”s heten”, vertelt Eva Van Rooij, een van de onderzoeksleiders. “Helaas lukt het nog niet om deze lang genoeg in het hart te houden. Bovendien hebben ze ook buiten het hart effect, dus ze kunnen tot vervelende bijwerkingen leiden in de nieren, longen en lever.”

  Medicijn verpakken in gel

  Van Rooij zette een samenwerking op met scheikundige Patricia Dankers. “We maken een speciale gel, die via een katheter wordt ingespoten in het hart na een hartinfarct,” licht Dankers toe. “Zo zorgen we dat de medicijnen op de juiste plek terechtkomen, en op het juiste moment hun werk doen. We willen de gel zo ontwikkelen, dat het lichaam de gel daarna gewoon afbreekt, en de reststoffen je lichaam verlaten via de urine.”

  Droom van de onderzoekers

  De onderzoekers verwachten dat deze nieuwe methode bijdraagt aan een effectieve en veilige genezing van het hart na een hartinfarct.

  Meer over het onderzoek

  De Hartstichting investeert € 1,5 miljoen in dit onderzoek, dat loopt van 2015 tot 2020. Het wordt geleid door dr. Eva van Rooij (Hubrecht Instituut Utrecht) en dr. dr. Patricia Dankers (TU Eindhoven). Ook het UMC Utrecht is betrokken.

  De subsidie voor dit onderzoek is toegekend in het kader van CVON: Cardiovasculair Onderzoek Nederland. CVON is een krachtenbundeling tussen Hartstichting, NFU, KNAW en ZonMW

  Kijkje in het lab

  Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

  Ontmoet de onderzoekers