Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hartfalen door veroudering van het hart tegengaan

Hoe kun je veroudering van het hart vroeg ontdekken en voorkomen dat de hartspier steeds stijver wordt? Arts-onderzoeker Wouter Meijers (UMC Groningen)  kreeg in 2016 een Dekkerbeurs om antwoord te zoeken op deze vraag.

Hij vertelt over de aanleiding van zijn onderzoek: “Van patiënten hoor ik hoeveel impact hartfalen heeft. Ze zijn al moe na een klein stukje fietsen, of ze kunnen niet meer tuinieren terwijl ze dat zo graag doen. Hier wil ik verandering in brengen.”

Veroudering hart eerder opsporen

Meijers onderzoekt een speciale vorm van hartfalen. De hartspier wordt stijf en kan zich minder goed ontspannen,waardoor minder bloed de hartkamers instroomt. Deze vorm komt vaker voor bij ouderen. Vrijwel iedereen heeft op hoge leeftijd een wat stijver hart, met dikkere hartwanden. Maar sommigen krijgen al relatief vroeg gezondheidsklachten, die bovendien niet te genezen zijn.

> Meer over hartfalen

Gezondheidsklachten voorkomen

Meijers wil dat kennis uit zijn onderzoek bijdraagt aan het ontwikkelen van een simpele bloedmeting. Die moet hartveroudering in een vroeg stadium opsporen. Ook zou het mooi zijn als dit proces af te remmen is. Het liefst voordat het het dagelijks leven van ouderen te veel belemmert. Meijers vermoedt dat een bepaald eiwit (galectine-3) hiervoor geschikt is. Dit eiwit is waarschijnlijk betrokken bij de vorming van bindweefsel tussen hartspiercellen. Hoe meer bindweefsel, hoe stijver het hart.

Onderzoek bij 100 mensen

Meijers vergelijkt 50 koppels van 2 personen die zich gezond voelen en die medisch gezien op elkaar lijken (zelfde leeftijd, geslacht, bloeddruk en cholesterol). Het enige verschil is dat de ene persoon veel galectine-3 in het bloed heeft en de ander weinig. Meijers onderzoekt deze mensen onder meer via een echo van het hart. Hij kijkt naar voortekenen van veroudering, zoals een verdikte hartspier. 

Op zoek naar signaalstof voor veroudering

Als blijkt dat mensen met veel galectine-3 een ouder hart hebben, dan is dit eiwit mogelijk een goede signaalstof (biomarker) om hartveroudering in een vroeg stadium te ontdekken. In het lab onderzoekt Meijers de precieze werking van het eiwit. Daarnaast onderzoekt hij mogelijkheden om hartveroudering te remmen.

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Wouter Meijers kreeg de Dekkerbeurs Arts voor opleiding tot specialist. 

> Meer over Dekkerbeurzen

Onderzoek naar hartfalen

Minder klachten bij hartfalen door nieuw medicijn

Minder klachten bij hartfalen door nieuw medicijn

Nieuwe behandeling van hartfalen getest

Nieuwe behandeling van hartfalen getest

Hartfalen na hartinfarct voorkomen

Hartfalen na hartinfarct voorkomen

Meer onderzoek naar hartfalen

Hartfalen is een ernstige ziekte. Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hartfalen eerder te herkennen en beter te behandelen.

Bekijk alle onderzoeken