Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Hartfalen door veroudering van het hart tegengaan

  Hoe kun je veroudering van het hart vroeg ontdekken en voorkomen dat de hartspier steeds stijver wordt? Met een beurs van de Hartstichting zoekt Wouter Meijers antwoord op deze vraag.

  Arts-onderzoeker Wouter Meijers van het UMC Groningen vertelt: “Van patiënten hoor ik hoeveel impact hartfalen heeft. Ze zijn al moe na een klein stukje fietsen, of ze kunnen niet meer tuinieren terwijl ze dat zo graag doen.”

  Veroudering hart eerder opsporen

  Meijers onderzoekt 1 speciale vorm van hartfalen (diastolisch hartfalen) die vaak voorkomt bij ouderen. Het hart wordt daarbij te stijf: het ontspant minder goed, waardoor minder bloed de hartkamers instroomt.
  Vrijwel iedereen heeft op hoge leeftijd een wat stijver hart, met dikkere hartwanden. Maar sommigen krijgen al relatief vroeg gezondheidsklachten, die bovendien niet te genezen zijn.

  > Meer over hartfalen

  Gezondheidsklachten voorkomen

  Meijers wil het mogelijk maken om met een simpele bloedmeting hartveroudering in een vroeg stadium op te sporen. Bovendien wil hij dit proces afremmen voordat dit het dagelijks leven van ouderen te veel belemmert. Meijers vermoedt dat een bepaald eiwit (galectine-3) hiervoor geschikt is. Dit eiwit is waarschijnlijk betrokken bij de vorming van bindweefsel tussen hartspiercellen. Hoe meer bindweefsel, hoe stijver het hart.

  Onderzoek bij 100 mensen

  Meijers vergelijkt 50 koppels van 2 personen die zich gezond voelen en die medisch gezien op elkaar lijken (zelfde leeftijd, geslacht, bloeddruk en cholesterol). Het enige verschil is dat de ene persoon veel galectine-3 in het bloed heeft en de ander weinig. Meijers onderzoekt deze mensen onder meer via een echo van het hart. Hij kijkt naar voortekenen van veroudering, zoals een verdikte hartspier. 

  Op zoek naar signaalstof voor veroudering

  Als blijkt dat mensen met veel galectine-3 een ‘ouder’ hart hebben, dan is dit eiwit mogelijk een goede signaalstof (biomarker) om hartveroudering in een vroeg stadium te ontdekken. In het lab onderzoekt Meijers de precieze werking van het eiwit. Daarnaast onderzoekt hij mogelijkheden om hartveroudering te remmen.

  Dekkerbeurs Hartstichting

  Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. In 2015 kreeg Wouter Meijers de Dekkerbeurs Arts voor opleiding tot specialist. De beurs omvat ruim € 80.000, waarmee hij 2 jaar onderzoek doet.

  > Meer over Dekkerbeurzen

  Onderzoek naar hartfalen

  Nieuwe behandeling van hartfalen getest

  Nieuwe behandeling van hartfalen getest

  Hartfalen na hartinfarct voorkomen

  Hartfalen na hartinfarct voorkomen

  Ontstaan hartfalen door slecht werkende nieren

  Ontstaan hartfalen door slecht werkende nieren

  Meer onderzoek naar hartfalen

  Hartfalen is een ernstige ziekte. Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hartfalen eerder te herkennen en beter te behandelen.

  Bekijk alle onderzoeken

  Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn via het groene balkje (zijkant)