Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Onderzoek naar beroerte

  Onderzoek naar beroerte

  Onderzoek naar beroerte

  In Nederland krijgen elke dag zo'n 113 mensen een beroerte. 1 op de 3 overlijdt of heeft ernstige beperkingen. De Hartstichting wil dat meer mensen overleven en zelfstandig kunnen leven na een beroerte. Daarom steken we veel geld in onderzoek.

  Doorbraken in onderzoek

  De Hartstichting is trots op wat er al is bereikt op het gebied van de behandeling van een beroerte. Zo'n 50 jaar geleden konden artsen niet veel doen aan een beroerte. Patiënten kregen het advies om op bed te gaan liggen. Sindsdien is er veel veranderd, mede dankzij onderzoek van de Hartstichting.

  Beter en sneller herkennen van een beroerte

  Mensen herkennen tegenwoordig veel sneller een beroerte. Mede dankzij grote publiekscampagnes van de Hartstichting kennen meer mensen de signalen en bellen 112. Zo is snel behandelen mogelijk en is de schade te beperken.

  Pas sinds midden jaren 70 zien artsen met een CT-scan of iemand een hersenbloeding of –infarct heeft. Dit is een belangrijk onderscheid. De symptomen van een beide aandoeningen lijken erg op elkaar, maar de behandeling is totaal anders.

  Behandeling van beroerte

  Vroeger dacht men dat een beroerte veroorzaakt werd door een probleem in de hersenen. Nu is bekend dat slagaderverkalking en hoge bloeddruk het risico op een beroerte verhogen. Ook een losgeraakt stolseltje in het hart kan tot een beroerte leiden. Om een nieuwe beroerte te voorkomen bestaat de behandeling na een beroerte daarom uit medicijnen om slagaderverkalking te verminderen, stolsels te voorkomen en de bloeddruk laag te houden.

  Sinds de jaren 90 is bij een herseninfarct trombolyse mogelijk, een behandeling die het stolsel oplost in de hersenen. Dit leidt tot minder blijvende beperkingen na een beroerte.

  > Meer over trombolyse

  Ook heeft recent onderzoek geleid tot een nieuwe behandeling die stolsels verwijdert uit het hersenvat, wat gunstig is voor het herstel.

  Betere zorg met TIA-poli's en stroke unit

  Ziekenhuizen zijn steeds beter ingericht op snelle diagnose en behandeling bij een beroerte. Patiënten komen na een beroerte terecht op een zogenaamde stroke unit, waar gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen werken.

  De laatste jaren komen er steeds meer TIA-poli’s. Hier kunnen patiënten binnen een dag na een TIA terecht, ook al hebben ze op dat moment geen klachten meer.

  Nieuwe onderzoeken naar beroerte

  Er is nog veel te verbeteren in de behandeling in de eerste uren na een beroerte. Nieuw onderzoek moet leiden tot snellere en nauwkeurigere diagnose en een optimale behandeling van een beroerte.

  Onderzoek naar betere diagnose

  Bij een beroerte wordt de diagnose nu altijd in het ziekenhuis gesteld, na een CT-scan. Er is veel winst te halen als zorgverleners een beroerte nog eerder kunnen vaststellen, bijvoorbeeld al in de ambulance. Zo is een snellere behandeling mogelijk en is er minder kans op blijvende ernstige gevolgen. Onderzoek moet een nieuwe test opleveren om een bloeding of een infarct nog sneller vast te stellen.

  Met het financieren van dit onderzoek op dit terrein hoopt de Hartstichting ook de zorg voor patiënten met een beroerte te optimaliseren: in de ambulances en in ziekenhuizen. Wetenschappers en professionals buigen zich erover hoe dat het beste kan.

  Lopend onderzoek Hartstichting

  • Vaststellen slagaderverkalking in de halsslagaders 
   Hoe zijn gevaarlijke vormen van slagaderverkalking in de halsslagaders van buitenaf te bepalen? Kim van der Heiden hoopt met het antwoord op deze vraag beter in te schatten of een operatie nodig is.

   > Meer over het onderzoek

  • Rol van ontstekingen bij een herseninfarct op jonge leeftijd
   Frank-Erik de Leeuw onderzoekt de rol van ontstekingen bij het ontstaan van een herseninfarct op jonge leeftijd. Hij hoopt dat dit onderzoek leidt tot nieuwe behandelingen.

   > Meer over het onderzoek

  • Oorzaak van hersenbloedingen
   Karin Klijn onderzoekt de mogelijke oorzaken van een hersenbloeding. Hiermee hoopt ze in de toekomst gerichtere behandeling mogelijk te maken.

   > Meer over het onderzoek

  • Speciale MRI-scan om redden hersengebied te voorspellen
   Reinoud Bokkers onderzoekt of met een speciale MRI beter is te voorspellen of een hersengebied te redden is.

   > Meer over het onderzoek

  Groot onderzoek naar betere behandeling

  De Hartstichting investeert 6 miljoen euro in nieuw onderzoek naar een betere behandeling van een beroerte. Sommige patiënten herstellen bijna volledig van een beroerte. Anderen overlijden of blijven levenslang afhankelijk van anderen. Wetenschappers tasten nog in het duister waarom dit zo is. Bekend is dat de plek van de beroerte en de omvang een rol speelt, maar mogelijk spelen er nog andere factoren mee.

  Recent onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe behandeling om stolsels te verwijderen uit het hersenvat gunstig is voor het herstel. Dit is nu nog geen standaardbehandeling, en de wetenschappers weten nog niet precies wie het meeste baat heeft bij deze behandeling.

  Lopend onderzoek Hartstichting

  Lees meer over de lopende onderzoeken naar oplossingen voor een beter herstel na een beroerte:

  Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

  De Hartstichting wil hart- en vaatziekten eerder opsporen en beter behandelen. Ga naar het overzicht en bekijk per aandoening welk onderzoek we financieren. 

  Bekijk alle onderzoeken

  Subsidie voor wetenschappers

  Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de subsidiewijzer met al onze beurzen. 

  > Ga naar de Subsidiewijzer

  Stel je vraag aan de Infolijn