Problemen na aangeboren hartafwijking beter voorspellen

Kinderen die zijn geopereerd aan een hartafwijking, krijgen later vaak problemen, zoals hartritmestoornissen of hartfalen. Maar bij de een zijn deze veel ernstiger dan bij de ander. Met steun van de Hartstichting onderzoeken Connie Bezzina en haar collega’s welke genen een rol spelen bij aangeboren hartafwijkingen. Want dat geeft patiënten beter zicht op de verwachtingen voor hun toekomst.

Rol van erfelijkheid

“Sommige hartafwijkingen ontstaan door genetische fouten. We vermoeden dat deze fouten ook bepalen of iemand ernstige problemen krijgt,” vertelt Connie Bezzina, hoogleraar cardiogenetica aan het AMC. ”Nieuwe technieken maken het nu mogelijk om uit te zoeken welke genetische achtergrond een patiënt heeft. Hiermee willen we ook meer zicht krijgen op de risico's die daarmee samenhangen.”

Risico op kind met hartafwijking

Het onderzoek levert ook informatie op over hoe groot het risico is om als patiënt zelf een kind te krijgen met een aangeboren hartafwijking. Hierover is tot nu toe heel weinig bekend, omdat patiënten tot de jaren 70 van de vorige eeuw meestal overleden voordat ze volwassen waren.

Prof. dr. Jolien Roos, cardioloog en hoogleraar Cardiologie

“Mooi om te zien dat steeds meer kinderen met een hartafwijking de volwassen leeftijd bereiken.”

Lees het verhaal

Nuttig voor alle aangeboren hartafwijkingen

De wetenschappers richten zich in dit project op twee hartafwijkingen: transpositie van de grote vaten en tetralogie van Fallot. Bezinna: “We bekijken nu slechts 2 afwijkingen, maar we verwachten dat de erfelijke technieken die we ontwikkelen, later ook nuttig voor onderzoek naar andere hartafwijkingen.”

Wie leidt dit onderzoek?

Onderzoeksleiders:

• prof. dr. Connie Bezzina, hoogleraar cardiogenetica, AMC Amsterdam
  • dr. ir. Jeroen Bakkers, Hubrecht Instituut, Utrecht

Bij dit onderzoek is ook het UMC Utrecht betrokken.

Wat draagt de Hartstichting bij?

De Hartstichting investeert € 1,5 miljoen in dit onderzoek.

Meer onderzoek op dit gebied

De Hartstichting steekt veel geld in onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. We willen deze afwijkingen eerder herkennen en beter behandelen. Hierdoor geven we kinderen de kans op een zo normaal mogelijk leven.

Meer over ons onderzoek

Stel je vraag aan de Infolijn

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn