Hartstichting.nl wordt geladen
De Hartstichting is ervan overtuigd dat je met signaalstofjes in het bloed hartinfarcten kunt voorkomen. Maar met deze stofjes kun je ook andere hart- en vaatziekten op het spoor komen.

Signaalstofjes in het bloed zeggen iets over gezondheid en ziekte. Stofjes die wijzen op een ziekte zijn vaak ook de sleutel tot nieuwe medicijnen.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Signaalstofjes hart- en vaatziekten

Met meer kennis over signaalstofjes zijn veel hart- en vaatziekten eerder op te sporen. Daarom zoeken we bij veel aandoeningen naar deze stofjes in het bloed die ons iets vertellen over het (voor)stadium van de ziekte. Hieronder staan een paar voorbeelden. 

 • Signaalstofjes voor hartinfarct

  Gevaarlijke vormen van slagaderverkalking zijn op te sporen met signaalstofjes. Zo kun je hart- en herseninfarcten voorkomen.

  Al ontdekt
  We kennen de klassieke risicofactoren zoals een hoog cholesterol, diabetes of een hoge bloeddruk. Dit zijn meetbare factoren die iets zeggen over het risico op hart- en vaatziekten

  Op zoek
  Wetenschappers zoeken naar nieuwe signaalstofjes in het bloed om gevaarlijke vormen van slagaderverkalking op te sporen.

  Toekomst 
  Er zijn nieuwe tests om gevaarlijke slagaderverkalking aan te tonen. En er zijn nieuwe behandelingen om het proces van slagaderverkalking tegen te gaan, of misschien zelfs te genezen.

  > Meer over risico hartinfarct inschatten

 • Signaalstofjes voor hartfalen

  Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet genoeg bloed rondpompt. Het hart gaat steeds verder achteruit. Door het meten van signaalstofjes is de achteruitgang van het hart tijdig te ontdekken. En kun je de behandeling hierop aanpassen.

  Al ontdekt

  Wetenschappers zijn eiwitten en erfelijke factoren op het spoor die betrokken zijn bij de achteruitgang van het hart.

  Op zoek

  Wetenschappers zoeken nog meer signaalstofjes waarmee je hartfalen eerder ontdekt, en waarmee beter is te voorspellen hoe ernstig de ziekte verloopt.

  Toekomst

  Er zijn in de toekomst nieuwe manieren om de conditie van het hart en de achteruitgang te testen. En ook zijn er nieuwe medicijnen die hartklachten verminderen en de prognose van hartfalen verbeteren.

 • Signaalstofjes voor aneurysma's

  Een aneurysma is een uitstulping van een slagader. Als deze scheurt ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Zo'n aneurysma kan erfelijk zijn, maar lang niet in alle families is een gen gevonden. 

  Al ontdekt

  Een aantal jaren geleden ontdekten onderzoekers een gen in een familie met veel jonge slachtoffers. Bij deze familie weten we nu wie erfelijke aanleg heeft

  Op zoek

  Met onderzoek willen we nog meer genen ontdekken die verantwoordelijk zijn voor aneurysma's.

  Toekomst 

  Artsen weten wie risico loopt op een aneurysma of het scheuren ervan. Zij kunnen deze mensen regelmatig controleren en zodra dat nodig is, opereren.

 • Signaalstofjes voor hartstilstand

  Fouten in de genen zijn al op jonge leeftijd te ontdekken. Bij mensen met aanleg voor gevaarlijke ritmestoornissen is dit heel belangrijk om te weten. Door op tijd in te grijpen is bij hen een hartstilstand te voorkomen. 

  Al ontdekt

  Midden jaren '90 ontdekten wetenschappers al de eerste genetische foutjes die levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaken. Maar nog steeds zijn er families waarbij de oorzaak van zo'n ernstige ritmestoornis niet achterhaald is

  Op zoek 

  Wetenschappers zoeken naar nog meer genen die gevaarlijke ritmestoornissen veroorzaken.

  Toekomst 

  Er zijn nieuwe methodes om mensen met erfelijke aanleg op te sporen. En nieuwe medicijnen en behandelingen voor gevaarlijke ritmestoornissen.

Mijn ideaalplaatje is dat het risico op een hartinfarct thuis te meten is.
— Prof. dr. Eric Boersma, hoogleraar Klinische Epidemiologie
Professor doctor Eric Boersma doet onderzoek naar signaalstoffen in het bloed van mensen die een hartinfarct hebben gehad

Signaalstofjes bij mannen en vrouwen

Onderzoekers kijken of er verschillen zijn in signaalstofjes bij vrouwen en mannen. Ze ontdekten bijvoorbeeld al dat vrouwen met pijn op de borst veel van een bepaalde soort witte bloedcellen (T-cellen) aanwezig waren, terwijl mannen juist meer hadden van een ander type (monocyten). Dit soort kennis moet verwerkt worden in specifieke tests voor mannen en vrouwen.