Signaalstofjes het bloed zeggen iets over gezondheid en ziekte. Stofjes die wijzen op een ziekte zijn vaak ook de sleutel tot nieuwe medicijnen. Die medicijnen bevatten stoffen die de vorming van schadelijke signaalstoffen tegengaan.

Signaalstofjes voor hart- en herseninfarcten

Gevaarlijke vormen van slagaderverkalking zijn op te sporen met signaalstofjes. Zo kun je hart- en herseninfarcten voorkomen.

 • Al ontdekt: We kennen de klassieke risicofactoren zoals hoog cholesterol, diabetes of hoge bloeddruk. Dit zijn meetbare factoren die iets zeggen over het risico op hart- en vaatziekten.
 • Op zoek naar: Nieuwe signaalstofjes in het bloed om gevaarlijke vormen van slagaderverkalking op te sporen. 
 • Toekomstige oplossingen: Tests om gevaarlijke slagaderverkalking aan te tonen. En nieuwe behandelingen om het proces van slagaderverkalking tegen te gaan of misschien zelfs te genezen.

Signaalstofjes voor hartinfarcten

 

Signaalstofjes voor hartstilstand

Fouten in de genen zijn al op jonge leeftijd te ontdekken. Bij mensen met aanleg voor gevaarlijke ritmestoornissen is dit heel belangrijk om te weten. Door op tijd in te grijpen is bij hen een hartstilstand te voorkomen. 

 • Al ontdekt: Midden jaren 90 ontdekten wetenschappers al de eerste genetische foutjes die levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaken. Maar nog steeds zijn er families waarbij de oorzaak van zo'n ernstige ritmestoornis niet achterhaald is.
 • Op zoek naar: Nog meer genen die gevaarlijke ritmestoornissen veroorzaken.
 • Toekomstige oplossingen: Nieuwe methodes om mensen met erfelijke aanleg op te sporen. En nieuwe medicijnen en behandelingen voor gevaarlijke ritmestoornissen.

Signaalstofjes voor hartfalen

Signaalstofjes in het bloed vertellen iets over de ernst van hartfalen. Als je deze regelmatig meet, is de achteruitgang van het hart tijdig te ontdekken en de behandeling aan te passen.

 • Al ontdekt: Wetenschappers zijn eiwitten en erfelijke factoren op het spoor die betrokken zijn bij de achteruitgang van het hart.
 • Op zoek naar: Nog meer signaalstofjes waarmee je hartfalen eerder ontdekt en beter is te voorspellen hoe ernstig de ziekte verloopt.
 • Toekomstige oplossingen: Nieuwe manieren om de conditie van het hart en de achteruitgang te testen. En nieuwe medicijnen die hartklachten verminderen en de prognose van hartfalen verbeteren.

Help hartinfarcten voorkomen

Geef voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed.

Signaalstofjes voor aneurysma's

Een aneurysma is een uitstulping van een slagader. Als deze scheurt ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Zo'n aneurysma kan erfelijk zijn, maar lang niet in alle families is een gen gevonden. 

 • Al ontdekt: Een aantal jaren geleden ontdekten onderzoekers een gen in een familie met veel jonge slachtoffers. Bij deze familie weten we nu wie erfelijke aanleg heeft.
 • Op zoek naar: Nog meer genen die verantwoordelijk zijn voor aneurysma's.
 • Resultaat: Artsen weten wie risico loopt op een aneurysma of het scheuren ervan, zodat zij deze mensen eerder kunnen opereren. 

Signaalstofjes bij mannen en vrouwen

We weten dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. Onderzoekers speuren of die verschillen ook zichtbaar zijn in het bloed.

 • Al ontdekt: Bij vrouwen met pijn op de borst zagen onderzoekers veel van een bepaalde soort witte bloedcellen (T-cellen), terwijl mannen juist meer hadden van een ander type (monocyten).
 • Op zoek naar: Nog meer verschillen in signaalstofjes in het bloed tussen mannen en vrouwen.
 • Resultaat: Test die onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen in het opsporen van hart- en vaatziekten. Inzicht in welke medicijnen en doseringen het beste werken voor mannen en vrouwen.  

Steun onderzoek

Help ons jouw hart sterk te houden. Geef voor onderzoek naar signaalstofjes of steun ons op andere manieren.

Geef voor onderzoek

Deel deze pagina

Prof. dr. Eric Boersma

Mijn ideaalplaatje is dat het risico op een hartinfarct thuis te meten is.