Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Wat is een AED?

  Wat is een AED?

  Wat is een AED?

  Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

  Wat doet een AED?

  Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. 

  Zamel geld in voor BuurtAED

  Hangt er al een AED in jouw buurt? Met een AED in de buurt vergroot je de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Start daarom nu een actie en zamel samen met je buurt heel gemakkelijk geld in voor een AED. 

  Lees meer

  AED bedienen

  Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

  De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert. 

  Wie mag een AED bedienen?

  Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

  > Meer over reanimatiecursus

   

  Moet ik doorgaan met reanimeren als een AED geen schok adviseert?

  Reanimeren blijft bij een hartstilstand altijd nodig, ook al geeft de AED geen schok. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.

  Mag een AED ook gebruikt worden bij kinderen?

  De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.

  > Leer een AED bedienen in een reanimatiecursus

  Elles

  "Ik ben blij dat de koster er zo snel was met de AED."

  Lees mijn verhaal

  Kopen van een AED

  Alle AED's die je in Nederland koopt hebben een CE-keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar. Een AED kan verschillen in gebruikersgemak. Bedenk wat voor jou belangrijk is en vergelijk het aanbod van leveranciers.

  > Meer over het kopen van een AED

  Lees meer over een AED

  Meld je AED aan

  Meld je AED aan

  Waarom je AED aanmelden?

  Waarom je AED aanmelden?

  Help mee om meer AED's aan te melden

  Help mee om meer AED's aan te melden

  Stel je vraag aan de Infolijn