"Als beginnende promovendus heb ik veel nieuwe kennis opgedaan"

Bram van Steen studeerde biomedische wetenschappen in Maastricht en deed daarna een dubbele master in natuurkunde, gericht op de biofysica en biomedische wetenschappen. Deze masterstudies deed hij deels in Maastricht en deels in Siberië/Rusland. Hij deed in 2017 mee aan de Cardiovascular training courses op Papendal. Daar volgde hij de cursus Vascular Biology & Pathology.

Leergierig

"Ik ben net gestart aan mijn promotie-traject en ik vind het leuk om zoveel mogelijk informatie op te nemen. Ik ben nog een beetje zoekende voor mijn onderzoek. Dan is het fijn om te horen wat er allemaal speelt in het veld en welk onderzoek er loopt."

Inspirerend

"Er waren veel inspirerende sprekers met vaak verrassend nieuwe inzichten over exosomen en RNA. Er kwamen onderwerpen langs die nog niet in de tekstboeken staan. En zelf heb ik veel gehad aan de informatie over hoe je onderzoek toepasbaar maakt voor de klinische praktijk. Van sommige processen is bekend hoe het in het lab werkt, maar dan ben je er nog niet. De oplossing in de praktijk blijkt toch moeilijker dan gedacht."

Betekenisvol onderzoek

"Ik ben net begonnen met mijn promotie-traject en doe vrij basaal onderzoek. Maar ook hierbij moet je nadenken over hoe de resultaten toepasbaar kunnen zijn in de praktijk. Door deze cursus ben ik me hier nog meer van bewust. Nu ben ik vanaf het begin bezig om mijn onderzoek meer betekenis te geven en kracht bij te zetten. Om te laten zien dat het niet alleen een artefact is van je in vitro werk."

Gemakkelijk aan de praat

"Zo'n cursusweek is heel waardevol voor je netwerk. Ik stap normaal niet zomaar op mensen af, maar hier is het heel makkelijk. Je hebt allemaal dezelfde interesses en raakt vanzelf aan de praat over de gevolgde sessies of je werk. Het is een heel gezellige en open sfeer."

Verschillende invalshoeken

"De cursus is breder dan je eigen vakgebied, maar heeft wel veel raakvlakken met je eigen onderzoek. En iedereen bekijkt een topic vanuit verschillende invalshoeken. Dat geeft een heel brede en nieuwe kijk op het gehele onderzoeksveld van de vasculaire biologie. En dat is heel zinvol."

Inschrijven training courses

Geïnspireerd geraakt door het enthousiaste verhaal van Bram? Lees meer over de Cardiovascular training courses of schrijf je direct in!

Meer lezen

Nieuwe echo maakt hartfalen eerder zichtbaar

Hartstichting: nieuwe donorwet vergroot kansen voor hartpatiënten

Jens van de Wouw

Jens van de Wouw: "De informatie op de Cardiovascular training courses was heel relevant voor mijn eigen onderzoek."