“Wat ik allemaal heb gehad? Meerdere TIA's, verstopte kransslagaders en een lekkende hartklep”

Frits

Frits is de afgelopen 40 jaar al heel vaak opgenomen in het ziekenhuis voor hart- en vaatproblemen. In totaal heeft hij maar liefst 28 operaties gehad. “Mijn ziektegeschiedenis? Heb je even? Ik ben de afgelopen 40 jaar ziekenhuis in, ziekenhuis uit geweest. Maar liefst 28 operaties heb ik achter de rug. Zo ben ik meerdere keren geopereerd aan het hart, maar ook aan mijn halsslagader. Dit omdat ik een aantal TIA’s heb gehad.”

Hartproblemen in familie

“Hartproblemen komen in onze familie veel voor. Mijn vader, broers en mijn zuster, allemaal hebben ze problemen met het hart of hun vaten. 2 van mijn 4 zonen hebben van de arts het advies gekregen om op hun bloeddruk te letten. Daar begon het bij mij ook mee. Dus ik heb ze op het hart gedrukt dat het heel belangrijk om dit goed in de gaten te houden en regelmatig te laten controleren.”

Dreigend hartinfarct

“De 1e keer dat het echt mis ging was ik 56. Op kantoor had ik me heel erg kwaad gemaakt over een onheuse behandeling van een medewerkster. Die avond belandde ik in het ziekenhuis met wat ze een dreigend hartinfarct noemen. Ik zat tegen een echt infarct aan.”

“1 jaar later volgde een hartinfarct en in 1990 kreeg ik maar liefst 5 bypasses. Daarmee had ik er 1 minder dan mijn broer en 1 meer dan mijn zus. Je zou er haast om moeten lachen, als het niet zo treurig was.”

> Meer over bypass- of omleidingsoperatie

Meerdere mini-TIA's

“Rond 2007 kreeg ik regelmatig uitval van mijn rechteroog en mijn linkerarm. Dat duurde maar heel kort, 4 tot 5 minuten. Ik voelde al wel aan dat dit natuurlijk niet goed was. Na een tijdje kwam het ook steeds vaker terug. Uiteindelijk zelfs eens per week."

“Na onderzoek bleek ik een hele serie mini-TIA’s te hebben gehad. De oorzaak lag in een vernauwing in de halsslagader. Het advies was om een operatie uit te voeren om die vernauwing te verhelpen. Maar die liet nog even op zich wachten.”

> Meer over TIA

Bang om te overlijden

“In die tijd werd er namelijk ook nog een hartruis geconstateerd. Dit bleek een lekkende hartklep te zijn. Ook dat nog. De cardioloog stelde voor om een nieuwe aortahartklep te plaatsen via een openhartoperatie. Dat wilde ik niet, want ik was bang om te overlijden."

“Mijn broer was 3 jaar eerder bij precies dezelfde behandeling op de operatietafel overleden, omdat zijn bypasses knapten. Ook mijn zus was intussen overleden aan een hartaanval. Reken maar dat je daar angstig van wordt.”

3 weken narcose

“Er werd besloten om in elk geval te katheteriseren. De avond na de katheterisatie wilde ik thuis aan tafel gaan, maar plotseling knapte er iets in mijn lies. Ik schreeuwde het uit van de pijn en werd met spoed naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. Dat het een hevige nabloeding was, zagen ze daar over het hoofd.”

“Pas de volgende morgen werd ik overgeplaatst naar het UMC. Daar hebben ze me 3 weken onder narcose gehouden. Iedereen dacht dat het afgelopen zou zijn. Er kwam zelfs al een pastor voor de laatste sacramenten. Maar uiteindelijk krabbelde ik toch weer op. Ik had maar liefst 25 kilo achtergelaten in dat ziekenhuisbed. En die noodzakelijke aortahartklep had ik nog steeds niet.”

Veel meer operaties

“Toen vertelde de cardioloog me over een nieuwe operatiemethode, waarbij een stent met een ingebouwde hartklep via de lies geplaatst kon worden. Pas toen durfde ik een operatie aan. De ingreep lukte goed, maar helaas kreeg ik weer een nabloeding.”

“Ach, en dan kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van operaties. Ten eerste stond nog steeds die halsslagaderoperatie op het lijstje. Vanwege de hartklepoperatie en de nabloedingen was deze uitgesteld. Vreemd genoeg kreeg deze ook geen prioriteit. Eerst kreeg ik in 2010 nog een pacemaker, in 2011 twee nieuwe kunstheupen en uiteindelijk volgde in 2013 de langverwachte operatie aan mijn halsslagader. Het was 5 voor 12, zei de neuroloog.”

> Meer over hartklepoperatie

Blijven lachen

“Een goed contact met je behandelend arts en steun van je omgeving is van het grootste belang bij dergelijke ingrijpende behandelingen. Mijn vrouw is een kei, dat mag best eens gezegd worden. Hartpatiënt zijn is zwaar voor jezelf en voor de mensen om je heen. Blijven lachen is het enige wat helpt, al is het soms als een boer met kiespijn.”

Eerder opsporen

“Het zou mooi zijn wanneer ze in de toekomst een hart- of vaatziekte eerder kunnen herkennen. Dat artsen bijvoorbeeld al tijdens je jeugd kunnen vaststellen of je aanleg hebt voor vaatvernauwingen.”

“En dan moeten er ook preventieve medicijnen zijn om die vaatvernauwingen te voorkomen. Misschien bestaan die al hoor, maar daar heb ik natuurlijk geen profijt meer van. Maar het zou wel een hoop ellende hebben voorkomen.”

> Meer over eerder herkennen hart- en vaatziekten

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je ervaring

Steun de Hartstichting

Steun onze strijd tegen hart- en vaatziekten en doneer online. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.

Lees meer over hart- en vaatziekten

Nieuwe website Hartstichting: persoonlijke gids voor bezoekers

Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

Erfelijke hartziekten eerder opsporen