> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  “Scheren en tandenpoetsen lukte niet, hij kreeg zijn arm niet omhoog”

  “Scheren en tandenpoetsen lukte niet, hij kreeg zijn arm niet omhoog”

  “Scheren en tandenpoetsen lukte niet, hij kreeg zijn arm niet omhoog”

  De man van Madelon (64) kreeg eind 2015 een beroerte. Zij hadden beiden niet in de gaten wat er aan de hand was. Gelukkig was de bedrijfsarts op het werk heel alert en handelde hij snel.

  Raar gevoel

  Vroeg in de ochtend maakte Adri mij wakker. ‘Ik heb een raar been’, zei hij. Hij dacht dat hij verkeerd had gelegen. Ik zei nog: ‘Dat heeft iedereen wel eens, blijf gewoon nog even liggen’. Toen hij opstond begon hij over zijn arm. Die voelde ook raar, het leek wel alsof zijn arm er niet meer zat.”

  Scheren lukte niet

  “Ik zag dat zijn arm slap hing. Hij hield zijn arm met de hand van z’n andere arm vast. Scheren lukte hem niet. Hij moest met z’n ene arm de andere arm helpen om het voor elkaar te krijgen. En dan nog zat hij er telkens naast, terwijl hij zelf dacht dat het goed ging. Vooral dat vond ik wel vreemd.”

  Dacht niet aan beroerte

  “Hij kon gewoon praten en had geen scheve mond. Daardoor dacht ik niet direct aan een beroerte. Wel werd het steeds erger met zijn arm. Ik wilde met hem naar de huisarts, maar dat vond hij niet nodig. Hij moest naar zijn werk. Ik heb hem geholpen met hem aankleden. Zijn arm hing helemaal slap, deed echt niks meer. Ik heb hem zelfs nog in zijn jas gehesen.”

  “Hij is zo vreselijk eigenwijs. Hij moest en zou gewoon op de fiets naar zijn werk. Net als elke dag. Om 7 uur. Ik was er echt boos over, maar liet hem gaan. Achteraf vond ik dat zo erg. Als ik had geweten dat het een beroerte was, had ik dat nooit laten gebeuren.”

  Alles kwijt

  “We hadden wel afgesproken dat ik hem later die ochtend op zou halen om naar de dokter te gaan. En dat hij me zou bellen als hij op het werk aankwam. Dat deed hij ook keurig. Hij was er aangekomen, maar vreemd was dat hij helemaal niks kon vertellen over hoe het gegaan was onderweg. Hij was alles kwijt, wist het niet meer. Met zijn arm kon hij inmiddels helemaal niks meer. Totaal gevoelloos.” 

  Bedrijfsarts zag het direct

  “Ik had toen al sterk het gevoel dat er iets goed mis was. Vrij snel had ik zijn bedrijfsarts aan de lijn. Hij had gelijk in de gaten gehad wat er aan de hand was en had de ambulance gebeld. Die arts begon normaal nooit om 7 uur. Echt nooit. Maar precies die dag toevallig wel. Zo’n wonder. Je kunt wel stellen dat hij de redding van Adri is geweest.”

  In het ziekenhuis

  “Op de eerste hulp stond iedereen klaar, hij ging direct onder de scan. Hij heeft alle onderzoeken gehad. Hij heeft een beschadiging in het diepste deel van zijn hersenen, waar je fijne motoriek zit. Hij kwam terecht op de acute zorg van de afdeling neurologie.”

  “De bedrijfsarts was vergeten de telefoon uit te zetten. Ik maakte alles mee en hoorde de ambulance aankomen. Toen raakte ik echt in paniek. Ik heb een vriendin gebeld of ze me naar het ziekenhuis wilde rijden. Toen we daar aankwamen hoorde ik Adri praten. ‘He’, zei hij verbaasd, ‘Wat doe jij nou hier?’ Hij had nog steeds niet in de gaten wat er aan de hand was.”

  “Nog diezelfde avond kon hij zijn vingers alweer een beetje bewegen. Hij heeft heel lang niks met die hand kunnen pakken. Hij bleef er telkens maar naast grijpen. Met veel therapie gaat het nu steeds beter. Maar nog, als hij moe is lukt het niet altijd. Hij laat nog wel eens iets uit zijn handen vallen, en ik zie het aan hem als hij loopt. Maar zelf heeft hij dat niet zo in de gaten, of wil hij er eigenlijk niks van weten.”

  Dat overkomt ons niet

  “Je denkt altijd: dat overkomt ons niet. Ik heb die beroerte in eerste instantie niet herkend. We hebben zo ontzettend onderschat wat er aan de hand was. Ik wist wel dat een scheve mond en rare spraak tekenen zijn van een beroerte. Maar dat er ook iets met je arm kon zijn, dat wist ik niet. Achteraf zo stom.”

  Herken signalen beroerte

  De drie meest voorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen deze signalen herkennen en direct 112 bellen bij deze signalen.

  > Meer over signalen beroerte

  Vertel jouw verhaal

  Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

  Deel je ervaring

  Lees meer over beroerte

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte