“Na mijn harttransplantatie wil ik optimaal het geluk uit het leven halen”

“Na mijn harttransplantatie haal ik het geluk uit mijn leven"

In 2006 voelde de toen 29-jarige Wouter zich moe en niet lekker. ‘Het zal wel een verkoudheidje zijn’, dacht hij. Het hele leven van de jonge Hagenaar stond in het teken van sport en hij had een topconditie. Enkele weken daarvoor liep hij nog een recordtijd tijdens een marathon.

Artsen in paniek

“Helaas knapte ik maar niet op en ik werd steeds vermoeider. Na een paar dagen kon ik geen 500 meter meer vooruit komen. Ik belandde in het ziekenhuis en werd gelijk aan allerlei toeters en bellen gelegd. De situatie was alarmerend en de artsen waren in paniek.”

“Niet zo gek, want mijn hartpompfunctie was nog maar 5%. Een virus had mijn hart bijna volledig verwoest. Bijna een jaar balanceerde ik op het randje van de dood.”

> Meer over myocarditis

Harttransplantatie

“De artsen vertelden me dat alleen een donorhart me kon redden. Ik kreeg een steunhart en hier moest ik mee leven totdat er een geschikt hart voor mij was. Met een steunhart is je leven beperkt. Ik kon ongeveer 10 minuten wandelen, en fietsen mocht ik niet meer. Wel heb ik enkele maanden met krachttraining mijn lichaam versterkt om de transplantatie beter te doorstaan.”

“Na 10 maanden kwam het telefoontje dat er een hartdonor beschikbaar was. Ik was verdrietig, angstig en blij tegelijk.”

Langzaam opbouwen

“De operatie lukte en toen volgde een lange weg van herstel. Ik begon direct met hartrevalidatie in het ziekenhuis. Ik merkte direct dat ik meer uithoudingsvermogen had dan voor de transplantatie. Ongelofelijk.”

“Het duurde ongeveer 3 maanden voor ik mijn hardloopschoenen weer aantrok.  De eerste keer viel behoorlijk tegen, maar het vertrouwen groeide langzaam maar zeker. Op een gegeven moment voelde ik me fit genoeg om mee te doen aan de jaarlijkse CPC-loop in Den Haag. Al van kinds af aan deed ik hieraan mee. Samen finishen met mijn broer was een van de mooiste momenten uit mijn leven.”

Meedoen aan de triatlon

Dankzij een enorme dosis moed, doorzettingsvermogen en optimistisme, zat Wouter vanaf dat moment fysiek en mentaal weer stevig in het zadel.

“Ik was me steeds minder vaak bewust van het feit dat ik een donorhart had. Voor mijn ziekte had ik al kennis gemaakt met triatlon en ik had mezelf als doel gesteld om in 2010 een hele triatlon te volbrengen. Dit doel haalde ik niet, maar ik ging wel weer trainen.”

“In juli 2014 kwam mijn grootste droom uit: deelnemen aan de Ironman van Frankfurt. Een triatlon van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. En ik haalde de finish. Ik was moe maar heel erg trots op mezelf.”

Boek over harttransplantatie en herstel

“Mijn ziekteperiode was niet alleen heel zwaar, het heeft me ook mooie dingen gebracht. Dit wilde ik graag delen. Daarom schreef ik samen met journaliste Marcia Jansen een boek over mijn harttransplantatie en herstel:  De Hartslag van een ander, van transplantatie naar triatlon’. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen."

“Met dit boek wil ik een inspiratiebron zijn voor mensen die nog twijfelen om orgaandonor te worden. Ik wil iedereen oproepen: word ook orgaandonor. Het kan ook jezelf of een dierbare overkomen.”

Optimaal genieten van het leven

“Ik ben mijn donor elke dag dankbaar dat hij of zij mij een nieuw hart heeft gegund. Ik heb mijn leven weer kunnen oppakken en inrichten op een manier die mij heel gelukkig maakt. Vlak na de transplantatie had ik niet durven dromen dat ik weer kan sporten op hoog niveau. Ik geniet nu elke dag optimaal van het leven. Het is prachtig.”

Hartfalen voorkomen

Onderzoekers werken aan oplossingen om hartfalen te voorkomen en beter te behandelen. Elke bijdrage aan dit onderzoek, groot of klein, is waardevol.

Lees meer over harttransplantatie

Hartstichting: nieuwe donorwet vergroot kansen voor hartpatiënten

Claudia

Claudia: “Mijn droom kwam uit: meedoen aan de World Transplant Games”