> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  “De mond van mijn moeder stond scheef en ze praatte zo anders”

  “De mond van mijn moeder stond scheef en ze praatte zo anders”

  “De mond van mijn moeder stond scheef en ze praatte zo anders”

  In februari 2016 is Melissa (19) getuige van de beroerte van haar moeder (47). Ze belt 112 en haar moeder komt snel in het ziekenhuis terecht.

  Snel handelen

  Van de ene op de andere dag ziet het leven van Melissa en haar moeder er heel anders uit. Haar moeder kan nog niet zelfstandig wonen en werkt stapje voor stapje aan haar herstel in een revalidatiecentrum. Maar Melissa is heel blij dat ze erbij was toen het gebeurde en snel kon handelen.

  “We stonden tegenover elkaar op de gang, kletsend en allebei bezig met de dagelijkse dingen. Mama wilde haar sokken aan doen en viel ineens achterover op de grond. Het was een rare val, maar niet eens hard of zo."

  "‘Wat is er mama?’, vroeg ik. Ze kon eigenlijk niet echt duidelijk antwoord geven. Haar spraak was compleet anders. Ze praatte als een kleuter van 3 jaar. Omdat ze zo raar reageerde wist ik gelijk dat het niet goed was en belde 112.”

  Haar mond trok scheef

  “De centralist van de meldkamer zei dat ik mijn moeder moest vragen te glimlachen. ‘Mama, lach eens naar me’. Haar mond trok helemaal scheef, de rechterkant ging omhoog, maar de linkerkant bleef hangen. Het zag er best raar uit. Ik schrok, maar raakte niet in paniek. Ik voelde heel sterk dat ik moest handelen, de goede dingen moest doen. Gelukkig was de ambulance er heel snel.”

  Ernstig herseninfarct

  “Mijn moeder is gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Op een CT-scan zagen de artsen dat ze een ernstig herseninfarct had gehad. Daar schrok ik heel erg van. Ik had wel ooit gehoord van een herseninfarct, maar ik had geen idee wat dat inhield of wat de gevolgen daarvan zijn.”

  Een geluk bij een ongeluk

  “Ik had me die ochtend 20 minuten verslapen. Terwijl ik me echt nooit verslaap. Achteraf hebben we daar een groot geluk mee gehad, want als ik al op weg naar school was, had ik haar pas laat die middag gevonden. Dan had het heel anders af kunnen lopen.”

  “Nu kon ik gelijk in actie komen en dat heeft waarschijnlijk haar leven gered. Ik wil daarom echt tegen iedereen zeggen: herken de signalen en bel gelijk 112 als je het niet vertrouwt. Ook al denk je dat het misschien niet zo ernstig is, gewoon bellen. Het is zo belangrijk dat ze er snel bij zijn. Ik ben zo blij dat ik haar nog heb.”

  > Meer over de signalen van beroerte

  Ineens volwassen

  “Mijn leven ziet er nu ineens heel anders uit. Eigenlijk ben ik ineens volwassen geworden. Mama heeft een paar weken in het ziekenhuis gelegen en zit nu in het revalidatiecentrum.”

  “De revalidatie gaat wel 3 tot 6 maanden duren door de uitval van haar linkerkant. En we weten al dat dat niet meer helemaal goed komt. Gelukkig is haar spraak wel weer normaal, ik kan gewoon met haar praten. Ik ga elke dag bij haar op bezoek.”

  Rollen omgedraaid

  “Mijn moeder was er altijd en deed alles voor me. Nu woon ik plotseling alleen en moet voor mezelf zorgen. En als mama een dagje naar huis komt, zijn de rollen omgedraaid, dan help ik haar met van alles. Na mijn examen wilde ik Fashion en Design gaan studeren in Amsterdam. Dat kan nu niet, ik kan mama echt niet alleen laten. Die plannen stel ik maar even uit.”

  Herken de signalen

  De 3 meest voorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen deze signalen herkennen en direct 112 bellen bij deze signalen.

  Geef voor onderzoek

  Onderzoekers werken aan betere behandelingen bij een beroerte. Ze willen bereiken dat patiënten snel en goed herstellen.

  Vertel jouw verhaal

  Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

  Deel je ervaring

  Lees meer over beroerte

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Zilveren Effie Award voor beroerte-campagne

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte

  Grote verbetering verwacht in behandeling van beroerte