Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

"Al hardlopend geld ophalen voor de Hartstichting."

"Al hardlopend geld ophalen voor de Hartstichting."

"Al hardlopend geld ophalen voor de Hartstichting."

Tijdens de Midwintermarathon in Apeldoorn krijgt Herre een hartstilstand. Totaal onverwacht. Hij wordt succesvol gereanimeerd en later geopereerd. Na revalidatie kan hij nu weer sporten, hardlopen is zijn grote passie. Herre zet zich in als ambassadeur voor de hardloopevenementen van de Hartstichting.

“Tijdens het evenement op 1 februari 2015 liep ik de 25 kilometer. Ik kan me nog herinneren dat het een zware loop was. Maar ik had goed getraind, was een geoefende loper en voelde me lekker. Op 500 meter voor de finish ging ik tegen de vlakte. Ik kan me niets meer herinneren van de laatste meters.”

Dankzij snelle hulp kan ik het navertellen

“Ik had een hartstilstand en ben op de grond gevallen. Gelukkig liep er een vrouw achter mij die een reanimatiecursus had gevolgd. Zij had al eerder iemand gereanimeerd. Zij is begonnen met reanimeren, een politieagent heeft het daarna overgenomen, en er werd ook een AED gebracht. Dankzij deze snelle hulp kan ik het nu navertellen."

"Mijn vrouw Margalith was al eerder gefinisht. Zij vond het natuurlijk vreemd dat ik maar niet binnenkwam. Pas later hoorde zij wat er gebeurd was. Het was een grote schok, ik had nooit eerder enig signaal gehad dat er iets mis was met mijn hart.”

"Bijzonder vind ik dat ik na een half jaar die mevrouw heb ontmoet die me gered heeft. Dat was wel een heftig moment. Voor mijzelf, maar ook voor haar.”

Aangeboren hartafwijking nooit ontdekt

“Na onderzoek bleek dat ik een aangeboren afwijking had. Normaal heeft je aortaklep 3 klepbladen, maar ik ben geboren met een tweeslippige aortaklep. Zo'n klep slijt eerder en verkalkt sneller. Dan sluit ie niet meer goed. Bij zo'n hardloopevenement vraag je het uiterste van je hart. Als de klep niet goed sluit, krijgt je hartspier minder zuurstof. Dit terwijl er juist meer zuurstof nodig is. Dat is mij bijna fataal geworden."

Zware operatie

“Ik moest een zware operatie ondergaan, waarbij de aortaklep werd vervangen door een kunstklep. Ook het bovenste stuk van mijn aorta is vervangen. Het bindweefsel rondom mijn aorta is zwakker en dus mag de aorta niet te veel verwijden, dan kan die scheuren. Daarvoor ben ik onder controle.”

"De aandoening kan erfelijk zijn, daarom zijn onze 2 kinderen, een zoon en dochter, ook onderzocht. We weten nu dat onze dochter dezelfde afwijking heeft. Zij wordt elke 2 jaar gecontroleerd. Het is voor ons fijn om te weten dat de Hartstichting onderzoek doet en wil voorspellen wie met deze aandoening kans heeft op latere problemen.”

Het lijkt bijna alsof er niks gebeurd is

“Na een korte revalidatie gaat het weer goed met mij. Ik heb mijn leven met mijn gezin en vrienden weer opgepakt, en ook mijn werk als eindredacteur nieuws bij Omroep Flevoland."

"Inmiddels lijkt het bijna alsof er niets is gebeurd. Niet helemaal, want de kunststof aortaklep is wel erg aanwezig. Zo hoor ik hem tikken. Anderen kunnen het ook horen als het erg stil is, net een tikkende klok. En ik moet de rest van mijn leven bloedverdunners slikken.”

Medische keuring voor sporters

"Als je intensief sport moet je hart goed in orde zijn. Daarom raad ik mensen aan om een sportmedische keuring te doen, als je wil deelnemen aan evenementen die veel van je lichaam vragen. Als ik dat van tevoren had gedaan, hadden ze de afwijking kunnen ontdekken en was het waarschijnlijk niet gebeurd."

Helemaal stoppen is geen optie

“Helemaal stoppen met hardlopen was voor mij geen optie. Het is mijn leven, ik word er gelukkig van. In het Isala ziekenhuis in Zwolle deed ik verschillende testen. Daar kwam uit dat sporten goed voor me is, mits ik het rustig aan doe. Ik ben het voorzichtig weer gaan oppakken. In het begin was het voor mijn vrouw en kinderen wel moeilijk me te laten gaan. Ik loop vaak hier in het Natuurpark Lelystad, een fantastische plek.”

“In het najaar van 2015 liep ik mee met de Dam-tot-Dam loop, het was mijn 1e echte loop na de revalidatie. Zelf ben ik niet bang dat het weer mis zal gaan. Ik ren sinds de operatie altijd rustig aan en op mijn hartslagmeter. Verder moet ik zorgen dat mijn bloeddruk niet te hoog wordt."

"Onlangs ben ik voor een uitgebreide controle in het ziekenhuis geweest. Mijn cardioloog is erg te spreken over de situatie. Hij zei tegen me dat ik gewoon door moet gaan met wat ik allemaal doe. Hoe blij kan je zijn met zo’n boodschap!”

Hardlopen en geld inzamelen

“In 2017 hoorde de organisatie van de Fish Potato Run, de loop tussen Urk en Emmeloord, mijn verhaal. Ze vroegen of ik geld wilde inzamelen voor de Hartstichting, het goede doel van dat jaar. Het geld ging naar onderzoek naar het eerder opsporen van hart- en vaatziekten."

"Ik heb ja gezegd, want ik vind het heel belangrijk. In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 150 tot 200 mensen aan een plotse hartdood tijdens of vlak na het sporten. Meestal is niet de sport zelf de oorzaak, maar een verborgen hartziekte. Om daar goed inzicht in te krijgen, ondersteunt de Hartstichting onderzoek.”

Spannend of het zou lukken

“De actie verliep supergoed. Ik maakte een Facebookpagina en organiseerde een T-shirtactie. Ik benaderde bedrijven en instellingen om mij te sponsoren en bekendheid te geven aan de actie. Vooraf vroeg ik me best wel eens af of het allemaal wel zou lukken. Maar ik was verrast door het tempo waarmee het geld binnenkwam. Een paar keer heb ik het streefbedrag verhoogd. Uiteindelijk is er ruim € 2.000,- opgehaald.”

Ambassadeur voor loopevents

“En nu heb ik de smaak te pakken. De Hartstichting heeft me gevraagd als ambassadeur voor de loopevents waar zij als goede doel aan verbonden zijn. Zoals de Dam-tot-Dam Loop. De bedoeling is dat we met een team hardlopers voor de Hartstichting geld inzamelen voor onderzoek. Ik help graag mee met mijn verhaal om anderen te laten zien hoe belangrijk het is. En om hen vervolgens enthousiast te krijgen om mee te lopen. Een enorme uitdaging. Of ik zelf ook meeloop? Ervan uitgaande dat m’n gezondheid het toelaat, loop ik mee.”

> Bekijk alle acties op het actieplatform

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je ervaring

Lees meer over sportieve acties

Gijs (8) doet mee aan de Hartstocht

Gijs (8) doet mee aan de Hartstocht

Derde editie 11strandentocht Hartstichting groot succes

Derde editie 11strandentocht Hartstichting groot succes

Trihartlon: familie-evenement van de Hartstichting

Trihartlon: familie-evenement van de Hartstichting