Martijn studeert Technische Bestuurskunde aan de TU Delft en woont met 3 andere studenten in Leiden. Hij deed zijn maatschappelijke stage bij de Hartstichting en is sindsdien een actieve vrijwilliger. Sinds een aantal jaren organiseert hij de de collecte in Voorburg.

“Mijn vader was al bijna 20 jaar collectant en later wijkhoofd van Oud-Voorburg. Dit bracht me op het idee om in 2010 mijn maatschappelijke stage te lopen bij de Hartstichting.”

Van maatschappelijke stage tot collecte-organisator

“Als stagiair heb ik een week meegedraaid op het hoofdkantoor: van flyers versturen het bijwerken van de database met contactgegevens. Ook ging ik samen met een coördinator op pad om collectanten te werven in Voorburg.”

“Een jaar later heb ik de wijk van mijn vader overgenomen. En van de ene taak rol je in de andere en voor je het weet ben je de organisator van de collecte in heel Voorburg. Grappig is dat mijn stagewijkje nog steeds actief is, en ook de collectanten die ik toen wierf doen nog steeds mee.”

Hart- en vaatziekten in de familie

“Mijn opa en mijn oom zijn kort na elkaar overleden aan een hartstilstand. Bij mijn oom gebeurde dat onverwachts. Met name voor mijn vader, ooms en tantes is dat heel erg zwaar geweest. Ik heb ze jammer genoeg nooit gekend, want ze overleden kort voor mijn geboorte. De oorzaak is onbekend en er is ook nooit een erfelijke factor aangetoond.”

“Voor mijn vader en mij was dat de reden om ons in te zetten voor de Hartstichting. Van veel collectanten hoor ik dat ze mensen kennen met hart- en vaatziekten of er iemand aan verloren hebben.”

Mijn werk als organisator

“Het werk van collecte-organisator is goed te combineren met mijn studie. Nu ik niet meer thuis woon, moet ik het iets anders gaan organiseren, maar dat gaat vast lukken. Voor de collecte neem ik contact op met alle collectanten en regel ik dat ze een collectebus krijgen. Elk jaar is het weer puzzelen: Hoe krijg ik al die collectebussen weer door heel Voorburg bezorgd?”

“Tijdens de collecte ben ik het aanspreekpunt voor collectanten. Na afloop laat ik ze weten hoeveel ze hebben opgehaald. Het geeft elk jaar weer een kick als de opbrengst weer bekend is. Dat is tijdens de collecte uiteindelijk toch waar het om gaat, elke euro telt!”

Nieuwe jonge mensen

“Een aantal collectanten waren al wat ouder, en stopten na vele jaren collecteren. Het vinden van nieuwe collectanten is elk jaar een uitdaging. Maar er zijn altijd weer een paar nieuwe vrijwilligers die een paar uur willen helpen en razend enthousiast zijn. Op die manier is de opbrengst van de collecte in Voorburg over langere tijd stabiel. Iets waar ik zelf best trots op ben.”

“Maar ik ben er nog niet, want in een groot deel van Voorburg is al lang geen collectant meer geweest. Het vinden van nieuwe collectanten is een flinke uitdaging, vooral omdat ik zelf ook nog studeer en een druk leven heb. Daarom ben ik blij met de campagne van de Hartstichting om collectanten en organisatoren te werven.”

85-jarige topcollectant

“Ik ben trots op alle collectanten die al jaren meedoen en veel bijdragen. Sinds kort collecteren ook een aantal kantoormedewerkers van de Hartstichting in Voorburg. Daar is de strijd om de opbrengst pas echt aanwezig.”

“Maar niemand kan tippen aan een van de oudste collectanten van de Hartstichting (85+). Die was al actief toen mijn vader wijkhoofd was. Zij haalde in een paar avonden elk jaar weer meer binnen, meer dan 500 euro. Echt een topcollectant en iemand om trots op te zijn.”

Nuttige bijdrage als vrijwilliger

“Veel mensen worden vrijwilliger, omdat ze iets nuttigs willen doen of voelen zich een beetje verplicht. Maar ik ben erachter gekomen dat het meer is dan dat. Veel collectanten lopen bijvoorbeeld samen door de straat. Zo wordt het ook nog eens een gezellige avond.”

“Maar wat dacht je ervan om met je vereniging, sportclub of dispuut mee te doen? Vele handen maken licht werk. Door een paar uurtjes collecte te lopen kan iedereen een mooie bijdrage leveren.”

Juist dit jaar

“In 2017 is het de 50e keer dat de Hartstichting de collecte organiseert. Daarom ga ik juist dit jaar extra mijn best doen om de collecte in Voorburg tot een succes te maken. En ik hoop dat er in heel Nederland weer extra veel collectanten op pad gaan. Meld je daarom aan als collectant. Juist dit jaar.

Geld goed besteed

“Eind 2012 mocht ik twee Dekkerbeurzen uitreiken aan wetenschappers. Dat vond ik een grote eer. Op dat moment zag ik dat het geld zeer zorgvuldig wordt besteed. De toewijding van deze onderzoekers is in ieder geval iets wat me nog lang bijblijft.”

“Het is nu 20 jaar na de dood van mijn opa en oom. Ik hoop dat door nieuw onderzoek hart- en vaatziekten eerder herkend worden. En dat dit ervoor zorgt dat er minder mensen te jong overlijden.”

Lees meer over