“Iets betekenen voor een ander vind ik belangrijk"

De moeder van Marleen (37) collecteerde vroeger al voor goede doelen. Ze kreeg het dus met de paplepel ingegoten. Nu neemt zij haar kinderen ook mee als ze gaat collecteren voor de Hartstichting.

“Ik ben kapster en heb een eigen schoonheids- en pedicuresalon. Het is zo fijn om mensen te kunnen helpen en blij te maken. Dat doe ik het liefst. Het geeft me veel voldoening. Dat geldt ook voor mijn vrijwilligerswerk.”

Van huis uit meegekregen

“Toen ik nog jong was, collecteerde mijn moeder al voor diverse goede doelen. Ik heb het dus van huis uit meegekregen. Iets kunnen betekenen voor een ander en de algemene maatschappij zijn wel waarden die in ons gezin belangrijk waren. En dat vind ik nu zelf in mijn gezin ook belangrijk. Toen ik in 2009 in Gorinchem kwam wonen, heb ik echt nagedacht over wat ik graag voor de maatschappij wilde gaan doen. Het werk van de Hartstichting sprak me aan, die heb ik toen benaderd.”

In de organisatie gerold

“Ik meldde me aan als collectant toe ik 25 was, best jong nog. De toenmalige organisatoren waren al wat ouder en wilden er langzaamaan mee stoppen. Ik ben toen als vanzelf in de organisatie gerold. Dat vind ik heel leuk om te doen. De collectanten aansturen, de materialen bestellen en verdelen. Maar naast de organisatie collecteer ik ook nog altijd. Nu al meer dan 10 jaar.”

Bekend gezicht

“Na al die tijd kennen ze mijn gezicht hier in de wijk wel. Je merkt dat je een bepaalde band krijgt met mensen. Ik kom al jaren bij hen aan de deur, je maakt eens een praatje. Dat geldt natuurlijk ook voor mijn collectanten, sommigen lopen al zo lang mee, het is een trouw clubje. Wel valt me op dat er relatief weinig collectanten van mijn leeftijd zijn, de meesten zijn een stuk ouder. Ik vraag me af hoe dat komt en hoe we wat meer jongere mensen enthousiast kunnen maken.”

Samen met de kinderen

“Vaak gaan de kinderen mee. Ze vinden het leuk, ze begrijpen zelfs al een beetje waar ze het voor doen. Als ik de collectebussen tevoorschijn haal, zeggen ze al: ‘We gaan weer centjes ophalen voor zieke mensen’. En dan vertel ik er meestal bij dat we het ook doen om te zorgen dat de mensen niet ziek worden.”

“De mensen vinden het leuk, al die kinderen met een collectebus, daar zeg je geen nee tegen.”

Paar uurtjes vrijmaken lukt altijd wel

“Het collecteren geeft mij veel voldoening. Het met elkaar geld ophalen voor preventie, onderzoek en betere behandelingen voelt goed. Je hebt het gevoel dat je samen de wereld een beetje beter maakt. Mensen vragen me weleens of ik daar dan nog wel tijd voor heb. Maar ik zie het meer als een kwestie van prioriteit. Als je iets belangrijk vindt, kun je er altijd wel een paar uurtjes voor vrijmaken.”

Toekomst van de collecte

“Ik denk dat de collecte nog lang zal bestaan. Ik merk wel dat mensen nu soms anders reageren op collectes. Dan vragen ze zich af of het nog wel van deze tijd is. En ik merk dat mensen minder kleingeld in huis hebben. Tegelijk zie je dat het doneren via de QR-code op de collectebus bekender wordt en steeds meer mensen dat doen. Er komen ook meer andere mogelijkheden om online te doneren, via social media of whatsapp. Dat is mooi. Maar toch, met het huis-aan-huis langs de deuren gaan wordt nog altijd veel geld opgehaald, geld dat je anders misschien niet zou ophalen.”

Collecteer jij dit jaar met je mobiel?

Collecteren in je wijk zoals Marleen is leuk. Maar wist je dat je ook met je mobiel kunt collecteren? Dit is snel, handig en heel eenvoudig. En een donatie doen is eenmalig en anoniem. Net als bij de collecte aan de deur, maar dan een stuk sneller. Thuis, vanaf de bank!

Ja, ik doe mee

Lees meer over collecteren

Yaniv

Yaniv: “Een steentje bijdragen aan goede doelen vind ik belangrijk”

Daniëlle

Daniëlle: "Veel collectanten vinden het leuk en zinvol werk.”

Schelte

Schelte: “Het organiseren van de collecte geeft me voldoening, het is fijn om onder de mensen te zijn”