Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

“Geweldig om met kitesurfers zo'n prestatie neer te zetten en geld op te halen voor onderzoek”

“Geweldig om met kitesurfers zo'n prestatie neer te zetten en geld op te halen voor onderzoek”

“Geweldig om met kitesurfers zo'n prestatie neer te zetten en geld op te halen voor onderzoek”

Karim is gepassioneerd kitesurfer en heeft zijn eigen kitesurfschool. In 2007 werd er bij hem een hartafwijking ontdekt en er volgde een operatie. Inmiddels gaat het goed en in september 2016 deed hij mee aan de kitesurfmarathon ‘van Hoek tot Helder’, om geld op te halen voor de Hartstichting.

Benauwd gevoel

“De 1e keer dat ik me niet goed voelde, was zo’n 9 jaar geleden, ik was 33. Ik was bij een wedstrijd kitesurfen aan het kijken in Noordwijk. Maar al snel ging ik meedoen. Ineens kreeg ik een heel benauwd gevoel.”

Rustiger aan doen

“Eerst dacht ik nog dat het de spanning was, de adrenaline die door mijn lichaam stroomde. Omdat ik niet in zo’n drukke menigte wilde flauwvallen, ben ik snel naar mijn bus op de parkeerplaats gelopen en gaan liggen. Ik zag wazig, trilde en had pijn in mijn arm.”

“Ik ben naar de huisarts gegaan. Nadat ik hem had uitgelegd wat ik voelde, zei hij ‘Karim, je doet aan extreme sport, je hebt waarschijnlijk een sporthart en moet het wat rustiger aan doen.’ Daar vertrouw je dan op en gaat verder met je leven.”

Dit kon niet goed zijn

“Maar al snel gebeurde het een 2e keer en een 3e keer. Nu waren er anderen bij die het zagen. Ik werd lijkwit, ging zweten, kwam niet uit mijn woorden, viel letterlijk weg. Ik had het gevoel alsof mijn hart mijn lichaam uitbarstte, voelde me helemaal opgeblazen. Dit kon niet goed zijn.”

Speciale test

“Weer terug bij de huisarts drong ik aan op een onderzoek. Dat was lastig. Maar uiteindelijk, na overleg met het ziekenhuis, stemde hij in. Na een fietstest en hartfilmpje leek alles oké. Tot een vrouwelijke cardioloog aangaf dat ik een extreme sporter was en dus heel anders getest moest worden.”

“Tijdens die 2e test, bleek wel degelijk dat er iets mis was. Na een scan kreeg ik te horen dat ik geopereerd moest worden.”

Extra slagader

“Mijn aandoening bleek aangeboren. In de aanleg van mijn hart is er iets mis gegaan en is er een extra slagader gevormd. Hierdoor werkte de bloedsomloop van en naar mijn hart minder efficiënt. Op jonge leeftijd kan je hart dat nog aan. Het is sterk genoeg en past zich aan de extra belasting aan. Maar op den duur lukt dat steeds minder goed.”

“Sporten is goed voor je hart, maar bij extreem sporten vraag je heel veel van je hart. Dan moet het optimaal functioneren en helemaal in orde zijn. En dat was bij mij niet zo. Het is nog een geluk dat ik nooit heb gerookt of gedronken, anders was het mogelijk al eerder mis gegaan.”

Positief de operatie in

“Een half jaar na de eerste klachten ben ik geopereerd, via mijn lies. Ze hebben een van de slagaders weggebrand. Dus nu heb ik net zoals iedereen maar een slagader.”

“Voor mijn moeder was het heel moeilijk. Zij kwam naar Nederland, maar ze spreekt de taal niet. Ze was bang haar zoon te verliezen. Zelf was ik niet bang, alleen maar blij dat ik geholpen kon worden. Ze hadden niet eerder een patiënt gehad die zo positief de operatie in ging. Maar ja, hé, ik ben ondernemer, ik wil lessen geven, verder met mijn leven.”

Alles weer goed

“Na de operatie moest ik het een maand rustig aan doen, mocht geen spanning hebben. Echt revalideren was niet nodig. Het eerste jaar moest ik vaak terug naar het ziekenhuis voor controle van mijn hart. Na anderhalf jaar had ik mijn laatste controle. Alles was goed.”

Erfelijk

“Mijn aandoening is erfelijk. Mijn opa is aan een hartstilstand overleden toen hij in de 60 was. En mijn vader overleed op 59-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Hij ging even douchen, we zouden gaan eten. Ineens hoorde ik mijn moeder schreeuwen, zij had hem gevonden. Hij lag op bed met zijn handen op zijn hart, we konden niets meer doen.”

“Zelf was ik toen 22 jaar. Veel te jong om je vader te verliezen. Ik heb ook nog 2 oudere broers, maar zij hebben tot nu toe geen last van hun hart.”

Op tijd herkend

“Ik ben blij dat er zulke goede artsen waren die me op tijd hebben kunnen helpen. Stel je voor dat ik was blijven doorlopen, dan had ik misschien net als mijn opa en vader een hartstilstand gekregen en was ik er niet meer geweest.”

“Ik begrijp dat de Hartstichting onderzoek doet om erfelijke aandoeningen nog eerder te herkennen. Dat is heel goed, want als er bij artsen eerder een belletje gaat rinkelen, kunnen ze nog eerder ingrijpen. Misschien was ik dan wel al als kind geopereerd.”

Passie voor kitesurfen

“Ik woon 16 jaar in Nederland, kom oorspronkelijk uit Marokko. Ik heb hier een mooi leven opgebouwd, en heb mijn vrouw en allemaal positieve mensen om mij heen.”

“Mijn grote passie, kitesurfen, kan ik gelukkig nog steeds uitoefenen. Ik heb mijn eigen kitesurfschool in Oostvoorne en Scheveningen. Wat had ik graag gewild dat mijn vader had kunnen zien hoe het nu met me gaat en wat ik heb bereikt.”

Beeld: Fiona Newsky

Van Hoek tot Helder

“Dit najaar deed ik mee aan de kitesurfmarathon ‘van Hoek tot Helder’. Met maar liefst 60 deelnemers surften we 130 kilometer langs de Nederlandse kust om geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. De kitesurfwereld is niet zo groot, dus de meeste van hen ken ik wel. Het gaf zo'n goed gevoel om met zijn allen in actie te komen voor mensen met hart- en vaatziekten.”

“Zelf weet ik hoe het voelt als je hart niet goed functioneert. Ik hoop dat ik met mijn deelname deze mensen inspireer en hoop en kracht kan geven om ook hun dromen waar te maken.”

I did it!

“De datum van onze tocht der tochten bleef tot het laatste moment spannend. De weersomstandigheden moesten goed zijn, omdat je geen onnodige risico's wil lopen. Zondag 4 september was het zover. Het begin was super, ik zat vol adrenaline. Een stevige wind, de mooie kustlijn, ik was aan het genieten.”

“Tegelijk was het heel zwaar, zo zwaar dat ik de controle op mijn gewicht verloor en steeds meer druk uitoefende op mijn board. Ik ging steeds harder drukken en toen, 22 kilometer voor het einde, brak mijn board. Ik ben de zee uitgegaan, en ben anderhalve kilometer met mijn kapotte board en kite naar de voorlaatste stop gerend.”

“Een onbekende man leende mij zijn board, zijn dochter deed ook mee aan de tocht. Ik was zo blij dat ik door kon. Na alles te hebben gegeven, haalde ik de finish. Ik voelde elke spier in mijn lichaam, had overal kramp, maar het was geweldig. I did it!”

Beeld: Cees van der Weele

Trots

“Bij de stempelposten en bij de finish stonden ons veel mensen op te wachten. Zo mooi, die warme ontvangst. Het was een onvergetelijke tocht.

“We zijn hartstikke trots op het bedrag dat we opgehaald hebben voor onderzoek van de Hartstichting. De teller stond bij de finish op € 46.419, dat hadden we nooit verwacht. Je kunt onze actie deze maand nog steeds steunen en hiermee onderzoek naar hart- en vaatziekten mogelijk maken.”

> Meer over onderzoek

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je ervaring

Steun onderzoek

Steun onderzoek en draag bij aan een betere toekomst voor kinderen met een hartafwijking.

Lees meer over aangeboren hartafwijkingen

Hartstichting draagt TikkieRing over aan stichting Hartekind

Hartstichting draagt TikkieRing over aan stichting Hartekind

Zinzy

Zinzy: "Het zou fijn zijn als ze andere kinderen helemaal beter kunnen maken"

Gijs (8) doet mee aan de Hartstocht

Gijs (8) doet mee aan de Hartstocht