Hartstichting.nl wordt geladen

Niets gemerkt

Moeder Annemarie: “Nooit eerder hebben wij iets aan Kees gemerkt, hij was gewoon een gezonde jongen. Het was net voorjaarsvakantie geweest. Kees ging elke dag voetballen, met vriendjes, maar ook wel alleen. Die maandagavond begonnen de trainingen weer. Ineens zakte Kees in elkaar, als een soort lappen pop. Ik dacht dat hij flauwviel en rende naar hem toe. Instinctief controleerde ik zijn ademhaling. ‘Hij ademt niet’, riep ik tegen zijn trainer."

Reanimatie gelijk gestart

“De voetbaltrainer reageerde gelijk: ‘Dan start ik nu met reanimeren’. Ook werd 112 gebeld en iemand ging de AED halen. De standplaats van de ambulance is vlak bij het voetbalveld, dus zij waren er snel. Sneller dan de AED van de voetbalclub aan de andere kant van het terrein. Binnen 5 minuten kreeg Kees de 1e schok. Na de 2e schok van de AED ging zijn hart weer kloppen.”

Direct naar het AMC

"In de tussentijd was de traumahelikopter geland op het veld. Er was paniek en de politie en brandweer schoten te hulp. Het voetbalveld ligt in een woonwijk, dus mensen kwamen hun huis uit. Uiteindelijk is Kees met de ambulance naar het Amsterdam UMC gebracht. De trauma-arts ging mee en kon in de ambulance al verschillende tests doen. Ook moest Kees geïntubeerd worden voor de beademing."

Snel bij de spoedeisende hulp

"Binnen 20 minuten waren we op de spoedeisende hulp, waar veel artsen klaarstonden. Kees was zó snel gereanimeerd, dat al zijn bloedwaardes weer normaal waren. Ze stonden versteld en bleven vragen hoe snel er begonnen was met de hartmassage.”

Geheugen kwijt

"Kees weet niets meer van die maandag en de 5 dagen erna. We hadden posters en foto’s opgehangen tegenover zijn bed. Het logo van voetbalclub Barca hing er ook. Het eerste wat Kees zei toen hij na 24 uur van de beademing kon was: ‘Hé, zijn we in Barcelona?’. We moesten hem die week meerdere keren uitleggen dat hij in het ziekenhuis lag. Niet in een hotel. Hij was behoorlijk versuft door de beademing.“

Kees: “Ik weet er niets meer van. Wel dat ik wakker werd met plakkers op mijn buik en borst. Ik weet ook nog dat ik in het ziekenhuis naar het Ajax voetbalveldje ging. Kinderen die op bezoek kwamen gingen dan mee. Ze mochten zelfs blijven eten. Ook kreeg ik heel veel kaarten en cadeautjes.”

Kees leunt tegen een hek bij het voetbalveld

Op zoek naar de oorzaak

Vader Martijn: “De kindercardioloog noemde verschillende opties van wat er met Kees aan de hand kon zijn. Ik heb het papiertje nog liggen. Eerst dachten ze dat Kees een hartspierontsteking (myocarditis) had. Wij waren vooral erg bang dat hij een hersenbeschadiging zou hebben. Ik was me heel bewust van zijn bewegingen en gezichtsuitdrukking. Gelukkig zag ik op een gegeven moment dat dat er normaal uitzag. Toen maakte ik me minder zorgen of het goed zou komen.”

Wil jij ook jouw verhaal delen?

De Hartstichting is altijd op zoek naar mensen die hun verhaal willen vertellen. We kijken graag of we jouw verhaal kunnen delen. Bijvoorbeeld op onze website, social media of in een nieuwsbrief.
Kees staat in de keuken en vormt een hart met zijn handen

Ontslag uit het ziekenhuis

Annemarie: “Kees mocht naar huis, maar moest dag en nacht een life-vest aan. Dat is een AED aan de buitenkant van je lichaam. Kees is het eerste kind in Nederland dat zo’n vest aan moest.” Kees: “Dat vest was een nachtmerrie. Het zat vervelend, voelde vies en warm.” Annemarie: “Als hij ermee in de klas had gezeten, kwam hij drijfnat en oververhit naar buiten.” 

Een erfelijke hartspierziekte

“Na 2 maanden stegen de ontstekingswaarden in zijn bloed en twijfelde de kindercardioloog aan myocarditis. Na onderzoek bleek dat Kees een erfelijke hartspierziekte heeft. Om precies te zijn Aritmogene Cardiomyopathie (ACM). Dit is een zeldzame ziekte waarbij de hartspier deels wordt vervangen door vet- of bindweefsel."

De operatie

"Toen is besloten een S-ICD te plaatsen. Kees was doodsbang voor de operatie en zo’n kastje in zijn lijf. We gingen op zoek naar kinderen in de leeftijd van Kees die hetzelfde hebben meegemaakt. We konden niemand vinden, zo weinig komt het voor.”

Onderzoek naar erfelijkheid

“Nadat we wisten dat het om een erfelijke ziekte ging, is het genetisch familieonderzoek gestart. Dit is eigenlijk de enige manier om deze aandoening te vinden. De kans om het gen over te dragen is 50%. Uit het onderzoek bleek dat ik de gendrager ben. Ik heb het weer via mijn vader. Bij ons is nu alles goed, ik heb geen schade aan m’n hartspier of hartritmestoornissen. Een ICD plaatsen is daarom niet nodig."

Zorgen in de familie

"Mijn broer en zusjes worden nu verder onderzocht. Daarna hun kinderen mogelijk ook. Het geeft grote zorgen. De familie aan mijn moederskant is natuurlijk opgelucht.”

Bewegen met ACM

Martijn: “Voor mensen met ACM is het niet goed om intensief te sporten. Vertel dat maar aan een kind van 11. Wandelen en yoga, oké, maar voetbal is zijn lust en zijn leven. We zijn nu onder behandeling bij UMC Utrecht, waar specialisten zijn in de spierziekte ACM. De kindercardioloog daar zei tegen Kees: ‘Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat jij kan blijven bewegen’."

Terug op het voetbalveld

"Kees voetbalt weer, maar wel voorzichtig. Hij traint anders, meer op skills en niet op uithouding en conditie. Wedstrijden speelt hij een klein stukje mee, hij wordt vaker gewisseld. Gelukkig weet hij goed wat hij voelt. Als zijn hartslag te snel gaat, stopt hij. Verder is er altijd iemand van ons bij.”

Kees trapt tegen een voetbal

Meer bekendheid

Annemarie: “Wij vinden het belangrijk dat er meer bekend wordt over deze hartspierziekte, juist bij kinderen. Kees is op dit moment het jongste kind met ACM in Nederland. UMC Utrecht doet onderzoek naar nieuwe behandelingen van ACM. Het kan goed zijn dat in de toekomst gentherapie mogelijk is. Dit is heel vernieuwend. We hebben vertrouwen dat de beschadigingen op Kees zijn hartspier dan behandeld kunnen worden.”

Niet meer bang

Kees: “Ik kan nu vertellen dat je niet bang hoeft te zijn voor een S-ICD. De operatie valt best mee. Ik voel er nu bijna niets meer van en ben ook niet meer bang. Dat was ik voor de operatie wel. Toen kreeg ik een mooie video van Daley Blind, hij heeft ook een ICD. Hij vertelde dat ik niet bang hoefde te zijn en dat hielp heel erg. Weet je dat ik mijn kastje een naam heb gegeven? Ha ha, niet Daley, ik heb hem ‘Frenkie’ genoemd, naar Barca voetballer Frenkie de Jong. Ik ben fan van allebei.”

VriendenLoterij verrast Kees met hartenwens

Om Kees een hart onder de riem te steken, is hij laatst verrast door de VriendenLoterij. Hiervoor deed de Hartstichting een aanvraag bij het VriendenFonds van de VriendenLoterij. Zo gaat de hartenwens van Kees in vervulling: hij krijgt een fijne chillplek! 

Kees ontvangt de hartenwens