Kees-Jan reanimeerde zijn buurvrouw: "Snel starten en de inzet van de AED hebben haar gered."
Nog geen jaar geleden besloot Kees-Jan samen met de buren een BuurtAED aan te schaffen. Nooit hadden ze gedacht dat deze AED al zo snel een levensreddende rol zou spelen voor een van hun buren.
Een oproep in de nacht
“Midden in de nacht werd ik wakker door de reanimatie-oproep van mijn HartslagNu app. Een reanimatie-oproep! Ik sprong zonder aarzelen in mijn kleren en rende naar de AED en vervolgens naar het adres van het slachtoffer.”
Al 2 schokken voor de ambulance er was
“Ik kwam samen met een andere burgerhulpverlener en de politie ter plaatse. Het ging om een vrouw van rond de 64 jaar. Haar man had 112 gebeld en probeerde haar al te reanimeren. Samen namen we het van hem over en gebruikten we de AED. We hadden al 2 schokken gegeven, toen de ambulance kwam."
Weer hartslag
"Terwijl de ambulancemedewerkers medicatie toedienden bleven wij reanimeren. En opeens hoorden we ze zeggen: ‘stop maar, volgens mij hebben we hartslag’. Het horen van die woorden was echt geweldig, een emotioneel moment. Daarna hebben we geholpen haar naar de ambulance te brengen."
Bericht van haar echtgenoot
“Die nacht kon ik niet meer slapen. Ik had vroege dienst, dus ik reed gelijk door naar mijn werk. Daar kon ik het van me af praten. Ook deelde ik het verhaal op mijn LinkedIn. En wat denk je: 2 dagen later reageerde de echtgenoot van de vrouw op mijn berichtje. Het kippenvel stond op mijn armen.”
Diep geraakt
“Hij liet weten dat ze ontwaakt was uit de kunstmatige coma en dat het goed ging met haar. Dat bericht raakte me diep, ik was in de zevende hemel. Tijdens mijn loopbaan heb ik heel wat reanimaties meegemaakt die niet goed afliepen. Dus dit was echt een bijzondere ervaring, en ook nog eens met onze BuurtAED.”
Leven gered als burgerhulpverlener
“Zo fijn dat we in onze buurt snel in actie kunnen komen bij een hartstilstand. De AED hebben we samen met 35 buren aangeschaft. De AED is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Zelf ben ik ook aangemeld als burgerhulpverlener. Dan krijg je een oproep op je mobiel bij een melding van een hartstilstand bij de 112-alarmcentrale. In dit geval heeft dit met succes gewerkt en hebben we zo een leven kunnen redden in onze buurt.”
Interessant voor jou
Leer reanimeren
In een reanimatiecursus leer je reanimeren en een AED bedienen. Zo weet je wat je moet doen bij een hartstilstand en kun je levens redden.Word burgerhulpverlener
Als burgerhulpverlener krijg je een oproep als iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt. Je kan dus snel te hulp schieten, wat de kans op overleven vergroot.Mist jouw buurt een AED?
Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Daarom is het van levensbelang dat in elke buurt een AED hangt. Check hier waar dringend AED's nodig zijn.