In januari 2016 was Jos getuige van de beroerte van zijn vrouw Nel. Nel heeft nog veel last van de gevolgen en ze is nog bezig met revalidatie. Maar Jos is blij dat hij zo snel gehandeld heeft.

Nel en Jos waren net in het ziekenhuis geweest. Eenmaal thuis had Jos direct door dat er iets niet goed was. Nel reageerde vreemd en kreeg haar arm niet meer goed omhoog. Jos belde 112.

Vreemde situatie

“We waren die ochtend in het ziekenhuis geweest. Bij thuiskomst deden we samen de afwas. Ik zat net lekker in mijn stoel toen Nel met een theedoek uit de keuken kwam en me vroeg waar de vitrinekast stond.”

“Dat was natuurlijk al vreemd, dat ze dat niet wist. Ik wees ‘nou, daar’ en ze liep erheen. In plaats van in de vitrinekast, dook ze met haar hoofd onder de computertafel. Ik hoorde haar vreemd praten, ze leek wel dronken.”

Linkerarm niet meer optillen

“Ik liep naar haar toe en zag gelijk dat het foute boel was. Ze kon haar arm niet meer optillen, haar hele linkerkant was uitgevallen. Ze kon niet meer staan en viel om. Ook haar mond stond scheef, de kwijl liep uit haar mond. Ik heb haar op een stoel gezet, onze dochter gebeld en gezegd dat zij gelijk 112 moest bellen.”

“We wonen hier op de 6e verdieping, dus al van ver zie je de ambulance aankomen. Nel is met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Het was heel heftig, ik ben erg geschrokken. Ja, dat gaat echt niet in je kouwe kleren zitten.”

Op tijd voor een behandeling 

“In het ziekenhuis werd snel duidelijk dat het om een beroerte ging. Omdat we er zo snel bij waren kon Nel een behandeling krijgen, trombolyse. Dit is een infuus met sterke bloedverdunners, om het stolsel op te lossen. Deze behandeling is alleen mogelijk binnen 4,5 uur na de verschijnselen van een beroerte.”

“De neuroloog gaf me later complimenten. Hij was heel blij dat ik de signalen herkende en zo snel heb gereageerd. Hij zie dat ze dat ook wel eens anders zien. Dan komen mensen te laat naar het ziekenhuis, en is behandelen niet meer mogelijk.”

Signalen meteen herkend

“Ik denk dat ik zo snel handelde, omdat ik al eerder bij mijn moeder had gezien hoe een TIA eruit ziet. Ik herkende de signalen van een beroerte: scheve mond, verwarrende spraak en lamme arm. En ik weet dat je dan gelijk 112 moet bellen, omdat het heel belangrijk is dat iemand zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt.”

“Dat is ook iets dat ik iedereen wil meegeven: mensen, niet afwachten, niet denken het zakt wel. Je krijgt signalen genoeg, dat heb ik nu wel ondervonden. Dus als je wat ziet, gelijk bellen.”

Moeilijke tijd

“Al met al was 2016 niet zo'n leuk jaar voor ons. En nog steeds heeft Nel veel last van de gevolgen van haar beroerte. De revalidatie zal nog wel een tijdje duren. De logopedie en fysiotherapie die ze krijgt, geeft nog weinig verbetering. En ze gebruikt hele zware bloedverdunners, want ze maakt teveel bloedpropjes aan. Van de medicijnen wordt ze weer heel misselijk.”

“Als ze moe wordt, trekt haar mond weer scheef. En over de kamer stoffen doet ze nu 3 uur. Het is voor haar heel vermoeiend om met veel mensen in een ruimte te zijn. Dat komt niet alleen door haar beroerte, zij had al ernstige gehoorproblemen, maar het is er zeker niet beter op geworden.”

Blij dat ik snel gehandeld heb

“Ik klaag niet, hoor. Ik ben zo blij dat ik snel gehandeld heb en dat we nog samen zijn. Maar ik ben wel bang geworden. Zeker in het begin, toen ze voor het eerst weer alleen naar buiten ging met haar scootmobiel om boodschappen te doen, het zat me niet lekker. Daar moet ik mee leren leven, de angst loslaten.”

Verrassing van het Vriendenfonds

Afgelopen jaar was de zon voor Nel en Jos letterlijk een beetje ondergegaan. De Hartstichting vond dat ze wel een steuntje in de rug verdienden en diende een aanvraag in voor Nel en Jos bij het Vriendenfonds van de VriendenLoterij. En deze aanvraag werd gehonoreerd! Nel en Jos mogen gaan genieten van een korte vakantie naar de Spaanse zon, waar ze even al hun zorgen opzij kunnen zetten.

Nel: “Dit is echt fantastisch, ik weet niet wat ik moet zeggen. Voor mij is het jaren geleden dat ik gevlogen heb, Jos heeft zelfs nog nooit van zijn leven in een vliegtuig gezeten. Geweldig om straks in het voorjaar te mogen genieten van de eerste Spaanse zonnestralen.”

Herken de signalen

De drie meest voorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen deze signalen herkennen en direct 112 bellen bij deze signalen.

Lees meer over de signalen van een beroerte

Deel deze pagina

Lees meer over