Hartstichting.nl wordt geladen

Bij Jacques (72) werden bij toeval ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart ontdekt. Van de ene op de andere dag was hij hartpatiënt. Samen met zijn vrouw besloot hij om in het testament vast te leggen dat hun geld later naar onderzoek naar hart- en vaatziekten gaat.

Preventief onderzoek

“10 jaar geleden kreeg ik een oproep voor een bevolkingsonderzoek van Ergo. Dit is een initiatief van het Erasmus MC. In de Rotterdamse wijk Ommoord bieden zij 50-plussers gratis preventief onderzoek aan naar leveraandoeningen, hart-en vaatziekten en dementie.”

Aderen dichtgeslibd

“Ik deed mee aan het onderzoek, maar maakte me geen zorgen. Toen werd ontdekt dat mijn aderen bijna volledig waren dichtgeslibd, was dat een grote schok. Dit had ik niet verwacht. Ik heb nooit gerookt, let op mijn voeding en fiets regelmatig. Het bleek een erfelijke aandoening.

Nadat de artsen de ernstige vernauwingen hadden vastgesteld, ging alles in een stroomversnelling. Al binnen een paar dagen onderging ik een openhartoperatie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Er werden 4 omleidingen in het hart aangelegd.”

Ramp MH17

“In 2014 werden wij geconfronteerd met het ongeluk van de MH17. Mijn vrouw Astrid en ik reizen 2 keer per jaar naar Bali. We realiseerden ons dat deze vliegramp ons ook had kunnen treffen. We hadden tot dan nog niets vastgelegd in een testament. De vliegramp was eigenlijk de aanleiding om onze wensen vast te laten leggen in een testament.”

Man kijkt op zijn hurken naar wielrenfiets

Nalaten aan de Hartstichting

“Wij hebben geen kinderen. Daarom gingen we voor onze nalatenschap nadenken over alternatieven. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen bij de Hartstichting.

We hebben zulke goede ervaringen met de artsen destijds en kregen goede voorlichting van de Hartstichting over het opstellen van een testament. Hierdoor hebben we een belangrijk besluit genomen. Wij merkten de Hartstichting aan als enig erfgename.”

Alles goed geregeld voor later

“Via de notaris hebben we 2 testamenten laten opmaken om onze nalatenschap goed te regelen. Dit voelt heel goed. Zo gaat ons geld later naar wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk voordeel is dat de belasting niet met een groot bedrag aan de haal gaat.”

Jacques zit met vrouw in de tuin

Geld voor onderzoek

“We vinden wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten belangrijk. Bij mij is de hartaandoening bij toeval ontdekt. Maar door het ontwikkelen van eenvoudigere tests, zou zo’n erfelijke afwijking bij anderen eerder opgespoord kunnen worden.

Wij hopen dat nog vele mensen dit voorbeeld zullen volgen, want de Hartstichting verricht bijzonder goed werk.”

Wilt u ook inspiratie en tips voor een testament dat bij u past?

Vraag gratis en vrijblijvend het Inspiratieschrift ‘Nalaten uit het hart’ aan.
Een schrift op een tafel