Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

“Ik had geen idee dat mijn vroege overgang een risicofactor was”

“Ik had geen idee dat mijn vroege overgang een risicofactor was”

“Ik had geen idee dat mijn vroege overgang een risicofactor was”

Annemiek was pas 52 toen ze meerdere hartinfarcten kreeg die eerst niet werden herkend. En dat terwijl ze heel vaak met vage klachten bij de dokter was geweest. Ook wist ze niet dat ze door haar vroege overgang een hoger risico liep op hartklachten.

“De afgelopen 10 jaar had ik heel veel last van vage klachten en zat daarvoor regelmatig bij de huisartsenpost. Heftige buikpijn, zware vermoeidheid, opvliegers, pijn in mijn schouders en heup en nog meer vage klachten. Bij de meeste klachten wisten de artsen niet wat ze ermee aan moesten.”

Ik herkende mezelf niet meer

“Van nature ben ik een actief, behulpzaam en vrolijk type, maar in die 10 jaar herkende ik mezelf steeds minder. Ik was alleen maar moe. Ik kon na mijn werk niks meer terwijl ik een gezin had met (jonge) kinderen. Mijn interesse voor mijn omgeving nam af en daar werd ik dan weer chagrijnig van.”

“Tegenover mijn kinderen en man voelde ik me schuldig dat ik altijd ziek was. Zij hebben er ook onder moeten lijden en daardoor werd ik weer verdrietig en gefrustreerd. Ik kon geen nacht doorslapen. Ik voelde me 80 jaar, terwijl ik pas 50 was."

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Tussen de oren

“De eerste keer dat ik op de spoedeisende hulp kwam was in 2007. Talloze specialisten heb ik daarna gezien, maar er werd niets gevonden. Daarna zocht ik mijn heil in het alternatieve circuit, maar niets hielp. Het ergste vond ik dat artsen uiteindelijk bij al die klachten eindigden met ‘leer er maar mee leven’. Ik ging zelfs geloven dat het tussen mijn oren zat en ik een hypochonder was.”

Onverklaarbare buikpijn

“In het najaar van 2016 belandde ik twee keer op de spoedeisende hulp met hevige buikpijn. Beide keren konden ze niks vinden, maar ze hebben ook niet naar mijn hart gekeken. Ik kreeg alleen sterke pijnstillers. Wel kreeg ik later die maand nog een buikonderzoek. Daar kwam niks uit, ik werd er moedeloos van. Er kan tegenwoordig zoveel, maar waarom was er voor mij geen antwoord?”

Hevige pijn en misselijk

“Zo’n 3 maanden later ging het weer mis. Ik ging vroeg naar bed met hevige pijn in mijn borststreek en ik was enorm misselijk. Ik lag te kronkelen van de pijn en kon alleen maar huilen. Mijn man probeerde op internet informatie te vinden. Dat duurde me te lang en ik belde zelf 112.“

“Toch dacht ik nog steeds niet aan een infarct omdat de pijn aan beide kanten van mijn borstkas zat. Gelukkig stuurde de meldkamer toch een ambulance. De medewerkers maakten meteen een hartfilmpje. Daarop was niets raars te zien.”

Kantje boord

“Opnieuw werd ik in het ziekenhuis doorgelicht en bijna weer naar huis gestuurd met een nieuwe dosis morfine. Tot een arts op het idee kwam mijn bloed te onderzoeken op tekenen van een infarct. En ja hoor, ik had gewoon op dat moment een hartinfarct. Met spoed werd ik geopereerd. Ik kreeg maar liefst 4 omleidingen, het was kantje boord.”

“Later kon de cardioloog veel van mijn eerdere klachten verklaren. Die buikklachten hadden misschien ook wel met het hart te maken. Achteraf denk ik dat in het najaar al een of meerdere hartinfarcten heb gehad.”

Een heel ander mens

“Een openhartoperatie gun je niemand, maar sindsdien gaat het gelukkig veel beter met mij. Nu mijn lichaam meer zuurstof krijgt, is mijn vermoeidheid weg. Het merendeel van mijn vage klachten is verdwenen. Ik kan weer hardlopen en lange afstanden wandelen en ook motorrijden kan weer. Ook een dagje shoppen met mijn dochters hoort weer tot de mogelijkheden.”

“Mijn werk bouw ik langzaamaan weer op. Mijn hoofd is nog wel snel moe, maar het is zo fantastisch om m’n oude leven weer terug te krijgen. Mijn toekomst staat weer open en ik heb er weer zin in. Ik heb weer het gevoel dat ik leef.  Het zat niet tussen mijn oren en dat is zo’n grote opluchting.”

Vroeg in de overgang is een risico

“Hadden ze het kunnen voorspellen? Misschien wel. Ik had 7 jaar geleden al een TIA gehad en heb sinds mijn 16e jaar een te hoge bloeddruk. Ik weet nu dat het meetelt dat ik al vroeg in de overgang kwam, ik was pas 35. Dat geldt ook bij problemen in de zwangerschap, maar die heb ik zelf dan weer niet gehad, toen was mijn bloeddruk in orde."

“Blijkbaar heb je bij problemen in de zwangerschap en vroege overgang een grotere kans dat je vaten op relatief jonge leeftijd dicht gaan zitten. Ik heb nooit geweten dat je een hoger risico loopt op een hartinfarct, als je voor je 40e in de overgang komt. Daar hoor je nooit wat over.”

Betere tests nodig

“Als ik toen had geweten dat ik een hoog risico liep, dan had ik me niet laten afwimpelen. Misschien was er wel al veel eerder iets in mijn bloed of vaten te zien. Was dat met eenvoudige tests eerder ontdekt, had ik misschien geen hartinfarct gehad en hadden die 10 jaar van mijn leven er heel anders uitgezien.”

“Wat ik heb meegemaakt mag andere vrouwen niet overkomen. Hartklachten worden nog steeds niet altijd goed herkend. Op grond van mijn vroege overgang hadden ze me vaker kunnen controleren en me er eerder uit kunnen pikken. Vrouwen moeten daar ook zelf alert op zijn en zich niet laten wegsturen.”

Onderzoek naar het vrouwenhart

“De Hartstichting doet gelukkig veel onderzoek naar het vrouwenhart. Er zijn betere tests nodig om vrouwen zoals ik sneller op te sporen. Dat juich ik toe. Het is echt dringend nodig dat de diagnose beter en sneller gesteld wordt.”

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Meer over hart- en vaatziekten bij vrouwen

Maria

Maria: “Ik was erfelijk belast én liep een hoger risico door mijn vroege overgang”

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Prof. dr. Saskia Middeldorp

Prof. dr. Saskia Middeldorp: “Ik ben enorm gedreven om vrouwen met trombose rond hun zwangerschap beter te helpen”