Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

“Hoe eerder mensen bij me komen, hoe beter”

27 september 2020
“Hoe eerder mensen bij me komen, hoe beter”

“Hoe eerder mensen bij me komen, hoe beter”

Frans Rutten is onderzoeker en huisarts. Hartfalen is een ziekte die hem heel erg boeit. Hij werkt 4 dagen per week als onderzoeker en 1 dag per week houdt hij spreekuur als huisarts.

“Mensen helpen is uiteindelijk het mooist, daar doe je het voor. Maar ik wil ook graag bijdragen aan onderzoek, het vak verbeteren. De hele week spreekuur houden is voor mij te veel routine. Ik hou erg van de combinatie.”

Hartfalen interessante ziekte

“Hartfalen vind ik een interessante ziekte. De complexiteit boeit me. Als je hartfalen begrijpt, begrijp je alle ziektes. Een hart is veel meer dan een pomp. Het hart kan zichzelf aanpassen, bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk. Soms vergelijk ik mijn werk met dat van een detective of ingenieur, je moet blijven puzzelen en nadenken. Je moet ook interesse hebben in andere ziektes, zoals longziekten of diabetes. Die komen vaak samen voor met hartfalen en moet je ook samen behandelen.”

Niet altijd ouderdom

“Pas als de ziekte hartfalen is vastgesteld, valt bij mensen het kwartje. Dat mensen niet gelijk aan iets ernstigs denken, is ook wel logisch. De klachten bij hartfalen merk je niet direct op. Iedereen is wel eens moe, bij drukte bijvoorbeeld. Maar als die vermoeidheid niet overgaat als je het weer rustiger hebt, is er misschien iets anders aan de hand. Mensen denken ook vaak dat hun klachten horen bij het ouder worden. Dat is lang niet altijd zo. Het is altijd goed om dit te laten controleren.”

Kan het hartfalen zijn?

Vul de Hartenkaart in en ontdek binnen 1 minuut of het verstandig is om naar de huisarts te gaan.
Doe de test

Veranderingen opmerken

“Het is goed om een paar maanden terug te kijken. Misschien liep je vroeger altijd voorop met wandelen en raak je nu steeds vaker achterop. Of je merkt dat je niet meer tegen de wind in kunt fietsen of moeite hebt met een bepaalde helling. Dit soort veranderingen moet je serieus nemen, vooral als je merkt dat leeftijdsgenoten dit allemaal wel kunnen.”

Op tijd naar je arts

“Hoe eerder je hartfalen ontdekt, hoe beter iemand geholpen kan worden. Daarom is het slim om op tijd bij de huisarts langs te gaan. Als we hartfalen vermoeden, kunnen we een bloedtest (BNP-test) doen. En verder kun je als huisarts veel halen uit de klachten en waar mensen zelf aan denken. Durf daarom als patiënt ook te vragen ‘Komt het misschien door mijn hart dokter?’ ” 

Snel beter voelen

“Als mensen op tijd bij ons komen, dan wordt hartfalen behandelen een heel ander verhaal. Met een goede behandeling voel je je zelf vaak snel beter en ontlast je het hart. Zo voorkom je dat het hart verder achteruit gaat. Het verminderen van de klachten is dus echt de moeite waard. Hoe eerder je hiermee start, hoe beter.”