Hartstichting.nl wordt geladen

Hartfalenweek 2025

Tijdens de Nationale Hartfalenweek, van 14 t/m 20 april 2025, vinden zowel landelijke als regionale activiteiten plaats om de bewustwording van hartfalen te verbeteren. Kijk hier welke activiteiten dit zijn in jouw provincie.

Onduidelijke klachten

“Mijn verhaal begint in 2012, ik was toen pas 50 jaar jong! Ik had veel onduidelijke klachten die ik niet herkende. Ik was ontzettend moe, had hartkloppingen, voelde me vaak niet goed. Eigenlijk dacht ik in eerste instantie dat ik een hele slechte conditie had. Ik 'dwong' mezelf om in beweging te blijven. Maar alles puur op wilskracht, achteraf. Ergens voelde ik wel dat er iets  mis was. Op een bepaald moment werd ik zo ziek dat ik niet meer kon opstaan.”

De diagnose

“De huisarts stuurde me naar het ziekenhuis, waar een hartfilmpje (ECG) werd gemaakt. Dat was niet goed. Na meerdere onderzoeken kreeg ik uiteindelijk de diagnose hartfalen door cardiomyopathie, dit is een hartspierziekte. Mijn hart had nog maar een ejectiefractie van 20%. Bij een gezond hart is dit ongeveer 60 tot 70%, want er blijft altijd bloed achter in de hartkamers. Maar de pompfunctie van mijn hart was dus ernstig verzwakt.”

Over hartfalen

Zo’n 246.000 mensen in Nederland weten, net als Jacqueline, dat ze hartfalen hebben. Naar schatting zijn er nog zo’n 255.000 mensen die de ziekte hebben, maar dit nog niet weten. Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Dit geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. Het is een zeer ernstige aandoening. Met een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen met hartfalen en hun naasten. En de levensverwachting van een patiënt met hartfalen is beperkt. Na de diagnose is de kans op overleving na 5 jaar rond de 65%.

Behandeling
Voor hartfalen krijg je in principe eerst medicijnen en adviezen over gezond leven. Maar er zijn ook andere behandelingen mogelijk. 

Op en af

“Met medicatie, revalidatie en een gezonde levensstijl, lukte het me om weer op 35% te komen. Nog steeds niet optimaal, maar het ging. Na 6 jaar ging ik achteruit en kreeg ik weer dezelfde klachten. Nu herkende ik ze wél. Met nieuwe medicatie verbeterde de pompfunctie langzaam weer naar die 35%”.

Een pacemaker

“Tot afgelopen jaar, toen ging het weer mis. Een hartspierziekte kan erfelijk zijn, dit is bij mij onderzocht. Maar er is geen erfelijke factor gevonden. Hierdoor is de oorzaak onbekend. Zelf denk ik dat ik te veel van mezelf heb gevraagd. Ik had een hoge werkdruk en ook privé veel stress. In overleg met de cardioloog en de bedrijfsarts ben ik halve dagen gaan werken. Ook kreeg ik er nieuwe medicatie bij. Na zo’n 4 maanden verbeterde de pompfunctie iets, maar helaas te weinig. In december 2024 kreeg ik daarom een pacemaker.”

Waarom een pacemaker?

Bij een kwart van de mensen met hartfalen werkt de elektrische prikkelgeleiding in het hart niet goed. Het hart knijpt daardoor niet goed samen, en pompt te weinig bloed rond. Artsen kunnen deze mensen helpen met een speciale pacemaker. Deze zorgt ervoor dat het hart weer goed samenknijpt. Dit heet met een moeilijk woord cardiale resynchronisatietherapie (CRT). 

Bij 2 van de 3 patiënten, vooral vrouwen, worden hierdoor de klachten minder. Ook verbetert hun kwaliteit van leven. Maar het is dus lang niet voor iedereen een oplossing. In zeldzame gevallen kan een steunhart of harttransplantatie nodig zijn.

Onzekere periode

“Tijdens mijn ziek zijn viel ik in een gat, vol met onzekerheid. Kan ik mijn werk nog wel doen, hoe gaat mijn toekomst eruitzien? Hoe zorg ik voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning? Inmiddels ben ik weer begonnen met werken. Ik werk in de zorg, met mensen met een verstandelijke beperking. Eerst halve dagen en nu weer 100%. Ik ben wel klaar met mijn ziekteperiode.”

Wereld van verschil

“Ik heb nu dag en nacht ondersteuning voor mijn hart, en dat merk ik. Ik kan weer meer aan. Voorheen was ik heel moe. Uitgeput, dat is een beter woord. Nu heb ik meer energie. 

De pompkracht van mijn hart is vooruitgegaan. Ik blijf hartpatiënt, dus ik voel me niet zoals een gezond mens. Maar ik kan hiermee wel ouder worden. Dit doet me mentaal ook goed, ik zie alles weer positiever in.”

hartstichting-ervaringsverhaal-jacqueline-hartfalenweek-portret-foto

Meer aandacht voor hartfalen

“Hartfalen is een ernstige aandoening, waar mensen maar weinig van weten. Daarom vind ik het belangrijk dat er meer aandacht voor komt. Over wat het precies is en over de signalen. Want mensen herkennen deze vaak niet. En ze weten ook niet dat je hartfalen kunt krijgen als je nog jong bent. Toen mijn moeder en ik in het ziekenhuis kwamen, dachten ze dat we voor haar kwamen. Maar het ging om mij! Hartfalen is heftig, daarom vertel ik mijn verhaal.”

Hartfalen op de hart- en vaatagenda

Hartfalen aanpakken is een belangrijk thema voor de Hartstichting. Het staat op de hart- en vaatagenda. Meer lezen over hoe we ons inzetten voor hartfalen? Dat lees je hier.