Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

“Een van de grote beloftes voor de toekomst ligt in de toepassing van stamcellen”

“Een van de grote beloftes voor de toekomst ligt in de toepassing van stamcellen”

“Een van de grote beloftes voor de toekomst ligt in de toepassing van stamcellen”

Professor dr. Hans Clevers is hoogleraar moleculaire genetica en doet al jarenlang onderzoek naar stamcellen van het hart. Hoe de hartstamcel er precies uitziet, is nog een raadsel. Hij hoopt deze met zijn team als eerste op te sporen. “Vanaf mijn 4e wilde ik al bioloog worden. Maar toen het op mijn 18e eenmaal zover was, greep de studie biologie me niet direct. Ik ging er geneeskunde bij doen.”

Passie voor moleculaire biologie

“Op een gegeven moment had ik zelfs al een opleidingsplaats kindergeneeskunde op zak, toen de kans voorbij kwam om onderzoek te doen. Dit bleek precies het juiste moment te zijn en ik gooide het roer om. Moleculaire biologie was net in opkomst en zou een enorme ontwikkeling doormaken. Ik ontdekte dat daar mijn echte passie ligt.”

Ziekteprocessen ontrafelen

“De moleculaire biologie heeft de biologie tot een echte wetenschap gemaakt. Biologie is DNA, de kern van al het leven en dus ook van alle ziekten. We kunnen nu experimenten doen, waarmee we ziekteprocessen precies kunnen ontrafelen, oorzaken en gevolgen kunnen vaststellen. Pas als je weet hoe iets in elkaar steekt, kun je oplossingen bedenken die het probleem echt aanpakken.”

Stamcelcellen als belofte voor de toekomst

“Een van de grote beloftes voor de toekomst ligt in de toepassing van stamcellen. Ons lab is gespecialiseerd in deze oercellen. Vooral in het opsporen en vermeerderen van stamcellen die organen kunnen repareren. Elk orgaan heeft waarschijnlijk zijn eigen stamcellen. We ontdekten als eerste de darmstamcel. De trucs die we daarvoor ontwikkelden bleken ook op te gaan voor andere organen.”

“Nu werkt ons lab mee aan een groot onderzoek naar stamceltherapie voor het hart. Een hartinfarct doodt miljoenen hartspiercellen. Deze schade is op dit moment niet te herstellen. Het zou een geweldige oplossing zijn voor mensen met een beschadigd hart als we het gedode hartweefsel kunnen repareren met hartstamcellen.”

> Meer over stamcelonderzoek

Hart kan zichzelf moeilijk herstellen

“Het hart van de mens is een van de hardste noten om te kraken. Het behoort tot de organen die zichzelf het minst goed kunnen herstellen. Terwijl sommige andere diersoorten hun hart zelf kunnen repareren, hebben wij mensen dat vermogen grotendeels verloren. Waarschijnlijk is het wel latent aanwezig. Er moeten reparatiemechanismen zijn. Maar waar zitten die stamcellen? Hoe zien ze eruit? Daar is nog veel controverse over.”

De Hartstichting financiert onderzoek naar hartinfarcten, waaronder onderzoek naar het repareren van het hart met stamcellen.

> Meer over onderzoek naar hartinfarct

Zoektocht naar stamcellen

“Zo’n zoektocht naar stamcellen is enorm ingewikkeld. Niemand weet namelijk hoe de hartstamcel eruit ziet. Je weet als onderzoeker daarom niet waar je op moet letten.”

“Je kunt je ons onderzoek misschien het beste voorstellen als een la met 500 verschillende voorwerpen. Ga daar maar eens in zoeken naar één voorwerp waarvan je niet weet hoe het eruit ziet. Als je alle 500 voorwerpen moet gaan uittesten, ben je 20 jaar bezig. Wij hopen dat slimmer en sneller te kunnen doen.”

Wetenschap kent geen zilveren medailles

“Wetenschap is te vergelijken met sport. Met een belangrijk verschil: de wetenschap kent geen zilveren medailles. Je ontdekt iets als eerste of niet. Wij hopen natuurlijk de hartstamcel als eerste op te sporen.”

“Als dat lukt, is er een groot voordeel. De cardiologen hebben al veel ervaring opgebouwd met andere stamcellen. Ze hebben technieken ontwikkeld om stamcellen in het hart te krijgen. Als wij in de komende jaren de hartstamcel ontdekken, staan zij al in de startblokken om daarmee aan de slag te gaan."

Stamceltherapie voor patiënten

“Wanneer we patiënten stamceltherapie voor het hart kunnen aanbieden? Als we die hartstamcel vinden, dan moet dat over een jaar of 10 een reguliere behandeling zijn.”

“Op kleine schaal wordt al geëxperimenteerd met stamceltherapie voor hartpatiënten. Mensen met angina pectoris, die op een andere manier niet te behandelen zijn, krijgen nu soms stamceltherapie."

Lees meer over stamceltherapie

Hartstichting investeert in stamcelonderzoek

Hartstichting investeert in stamcelonderzoek

Onderzoek naar activiteit stamcellen in de rustperiode van het hart

Onderzoek naar activiteit stamcellen in de rustperiode van het hart

Stamceltherapie

Stamceltherapie