"20 kilometer Hartstocht lopen wordt een makkie"

Gijs is 8 jaar en geboren met een hartafwijking. Hij zit in groep 6 en houdt van voetbal en gamen. Op 3 oktober loopt hij samen met zijn vader en moeder mee met de Hartstocht. Voor hun tocht van 20 kilometer laten ze zich sponsoren. Zo heeft Gijs al meer dan € 4.000,- aan sponsorgeld opgehaald. En wat hem betreft komt er nog meer bij!

Gaatjes in mijn hart

“We doen mee aan de Hartstocht omdat ik vroeger, toen ik een baby was, ben geopereerd aan mijn hart. Ik had gaatjes in mijn hart.” Moeder Manon vult aan: “Gijs had een gaatje tussen de hartkamers (VSD) en een eentje tussen de boezems (ASD). Toen hij 5 maanden was, is hij geopereerd aan zijn hart.”

Profvoetballer of wereldreiziger

Gijs: “Ik merk er niet zo veel meer van hoor. Ik mag eigenlijk alles, maar ik kan niet alles. Ik kan geen dubbele backflip op de trampoline, alleen komt dat niet door mijn hart. Ik zit ook op voetbal, dat gaat heel goed, we hebben alles nog gewonnen. Later wil ik misschien profvoetballer worden. Of wereldreiziger. Vandaag was ik op controle in het ziekenhuis. De dokter heeft gezegd dat ik 10 jaar niet geopereerd hoef te worden. Pas als ik volwassen ben.”

20 kilometer wandelen naar LUMC

“Papa en mama hadden gelezen over de Hartstocht en wilden meedoen. Ik zei toen ‘dat wil ik ook’, dus nu gaan we met z’n drieën lopen. Eigenlijk lopen we met nog veel meer mensen. Ik geloof wel bijna 4.000 of zo. Allemaal vanuit hun eigen huis. In heel Nederland. Wij lopen zelf vanuit ons huis in Den Haag naar het LUMC in Leiden. Daar ben ik toen geopereerd.”

Niet echt getraind, wel geoefend

“We hebben niet echt getraind. Maar in Italië hebben we wel al een keer 20 kilometer gelopen. En toen was het ook nog heel warm. En pas liepen we van Epen naar het drielandenpunt bij Vaals. Om te oefenen. We gaan rustig lopen. Soms gaan we ergens wat drinken of eten en even uitrusten. Ik weet nog niet hoe lang we erover doen, misschien wel 6 uur.”

Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen

Manon: “We weten dat de Hartstichting onderzoek doet naar de langetermijngevolgen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daar hebben we over gelezen en ook in het ziekenhuis heeft de arts wel eens iets verteld. Dat vinden we belangrijk, aandacht voor kinderen met een hartafwijking en hun ontwikkeling in de toekomst.”

Snel heel veel geld binnen

Gijs: “Binnen een kwartier nadat de sponsorpagina live stond, kwam er al geld binnen. Papa heeft de pagina op de website op zijn werk gedeeld. En we hebben een berichtje op Facebook en LinkedIn gezet. Mensen gingen die berichtjes weer delen, toen gingen andere mensen weer geven.”

“De juf heeft het verteld op school en mama heeft het in de groepsapp gezet. Ook kinderen van school hebben me gesponsord. Zo hebben we al heel veel opgehaald. Het ging best wel makkelijk en snel eigenlijk. Ik sta als 2e die het meest heeft opgehaald. Natuurlijk wil ik nu nog wel meer ophalen.”

Makkie

“Het is wel ver lopen, maar ik denk zelf dat het een makkie wordt om het te halen. Ik denk zelfs nog makkelijker dan papa en mama. En als we aankomen in Leiden staan mijn opa en oma er. En de assistente van het ziekenhuis komt ook kijken. Ik heb er veel zin in.”

Sponsor Gijs

Ruim 4700 wandelaars doen mee

Ruim 4.700 wandelaars doen mee. Voor hen is er de hele dag entertainment en support:

• virtuele stempelposten
  • online aanmoediging
  • Hartstocht Radio met muziek en interviews
  • warm onthaal bij de finish

Opbrengst voor hartonderzoek naar corona

​De opbrengst van de Hartstocht gaat naar belangrijk hartonderzoek naar corona. Veel coronapatiënten met ernstige klachten hebben een hartprobleem of een hoge bloeddruk. Ook gezonde mensen kunnen door het virus hartklachten krijgen. De Hartstichting wil dat coronapatiënten met hartproblemen zo snel mogelijk beter behandeld kunnen worden.

> Meer over Hartstocht