Elles kreeg op haar 18e totaal onverwachts een hartstilstand. Dankzij snelle hulp van haar ouders en burgerhulpverleners is Elles er nog. En ook doordat er vlakbij een AED hing.

Elles zat toen in het eerste jaar van haar studie European Studies. Ze woonde op kamers, maar was toevallig net dat weekend bij haar ouders voor een feestweek in het dorp.

Misselijk en duizelig

“Ik ging met vriendinnen een avondje stappen en kwam dus laat thuis. Om 8.00 uur, na 3 uurtjes slaap, werd ik wakker omdat ik me misselijk voelde. Ik ging daarom naar de badkamer.”

“Mijn moeder was vanwege haar werk ook vroeg op en keek raar op dat ik zo vroeg wakker was. Ik vertelde mijn moeder dat ik heel misselijk en duizelig was. Maar voordat ze kon zeggen dat ik moest gaan zitten viel ik al op de grond.”

Meteen reanimeren

“Mijn moeder dacht dat ik uit vermoeidheid was flauwgevallen. Met roepen en schudden probeerde ze me weer bij te brengen. Toen dat niet werkte haalde ze mijn vader. Tegen die tijd had ik al een blauwe kleur en stuiptrekkingen.”

“Mijn vader twijfelde geen seconde, hij begon meteen met reanimeren. Hij wist gelukkig vanuit bedrijfshulpverlening vele jaren geleden hoe dit moest. Ondertussen had mijn moeder de huisarts en 112 gebeld. De centralist begeleidde mijn vader tijdens het reanimeren.”

Burgerhulpverleners snel ter plekke

Binnen 5 minuten stonden er ook twee burgerhulpverleners op de stoep, met een AED. Dit bleken de koster van de kerk en zijn vrouw te zijn. Als burghulpverleners hadden ze een oproep gekregen via de alarmcentrale. De kerk is een paar 100 meter verderop en de AED hangt daar buiten.

“Zij sloten de AED aan terwijl mijn vader bleef reanimeren. 5 minuten later stond opeens de badkamer vol met mensen: onze huisarts, de ambulance en politie. Ze moesten me eerst naar de overloop brengen, waar de broeders de reanimatie konden overnemen. Zeker 20 minuten en 5 schokken van de AED later kreeg ik weer een regelmatig hartritme.”

Geen idee wat de oorzaak was

“Ik heb alle mogelijke onderzoeken gehad maar er is geen oorzaak gevonden voor mijn hartstilstand. Mijn hart lijkt helemaal gezond.”

“Maar stel dat ik toch een erfelijke aanleg heb, dan wil ik dat wel weten met het oog op eventuele kinderen. Het maakt me soms onzeker dat de artsen er misschien nooit achter komen. Wel is het fijn dat ik uiteindelijk een S-ICD heb gekregen, die mij bij een eventuele volgende dreigende hartstilstand na een paar seconden een schok geeft.”

Hartoverslagen

Voor mijn hartstilstand was ik al bij een cardioloog geweest omdat ik veel hartoverslagen had. Toch denken de artsen niet dat deze hartoverslagen tot mijn hartstilstand hebben geleid. De eerste jaren na de hartstilstand slikte ik bètablokkers om mijn hartslag en bloeddruk laag te houden. Vanwege de bijwerkingen mocht ik daarmee stoppen, maar hierdoor kwamen de extra slagen weer terug. Eind 2015 heb ik hier een behandeling voor gehad, een ablatie. De overslagen komen nu minder vaak voor, maar helemaal weg zijn ze niet.”

Vooruit kijken

“Ik kan er nu goed mee leven. Inmiddels heb ik mijn leven weer goed op de rit en kijk ik vooruit. In 2016 heb ik mijn studie afgerond en werk nu op een werkervaringsplek bij de gemeente Den Haag, heel leuk en spannend!”

Niet overleefd zonder AED in de buurt

“Voordat mij dit overkwam wist ik niks over reanimatie en AED’s. Maar door mijn eigen ervaring en ook na mijn eindstage in 2016 bij de Hartstichting, ben ik me nu heel bewust van het belang van een goed netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Ik had het waarschijnlijk niet overleefd als de ambulance later was gekomen en er geen AED dichtbij was geweest!”

AED buiten bij de kerk

A. Prinsen, koster van de kerk vertelt: “Toen ik koster werd hing de AED er al. Eerst was dat in een kast die je met een pasje moest openen, maar dat was een gedoe om te openen. Daarom hebben we een kast met een trekkoord genomen. Mijn vrouw en ik zijn burgerhulpverlener. Dan is het heel handig om een AED bij de hand hebben. We hebben al meerdere oproepen gehad, dus deze AED hangt er zeker niet voor niks.”

Fijn dat we haar hebben gered

“Meestal gaat het bij oproepen om oudere mensen, maar Elles was echt een uitzondering, zo jong. We hebben na afloop Elles en haar ouders nog een keer ontmoet. Dat was een emotioneel moment voor hen. Zo fijn dat we haar hebben kunnen redden.”

“Ieder bedrijf die een AED heeft zou deze buiten moeten hangen én aanmelden bij het oproepsysteem. Van zo’n investering profiteren veel meer mensen dan alleen je eigen werknemers. Niet aarzelen maar doen!”

Meld uw AED aan

Lees meer over