“Een steentje bijdragen aan goede doelen vind ik belangrijk”

Yaniv (40) collecteert dit jaar voor de eerste keer voor de Hartstichting. Toen de Hartstichting bij hem aan de deur stond om te vragen of hij collectant wilde worden, zei hij direct ja. “Een bijdrage leveren aan de samenleving vind ik belangrijk. Ook om mijn kinderen hiervan bewust te maken.”

Voelde direct goed

“Ik vind het heel goed dat de Hartstichting aan de deur kwam om te vragen of ik collectant wilde worden. Dat had ik nog nooit meegemaakt, op deze manier collectanten werven. Ik wilde het altijd wel doen, maar mijzelf ergens actief aanmelden daar kwam het steeds niet van. De mensen aan de deur vertelden dat ze voor Bussum nog collectanten zochten. Een aantal oudere collectanten is ermee gestopt. Het voelde direct goed, dus ik zei ja. Fijn om dat in je eigen buurt te doen.”

Vriend ook collectant

“Het helpt wel dat een vriend van mij ook collectant is. Hij doet dat samen met zijn zoontje. Dat vind ik leuk om te zien. Ik heb het altijd al belangrijk gevonden om een steentje bij te dragen aan het steunen van goede doelen. En ook om je kinderen ervan bewust te maken dat de dingen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je met je kinderen praat over hoe je een bijdrage kan leveren aan de samenleving.”

Er is meer dan je eigen leefomgeving

“Ik ben door mijn ouders heel bewust opgevoed met het idee dat er meer in de wereld is dan je eigen huis en leefomgeving. Het is belangrijk om oog te hebben voor mensen die het moeilijker hebben dan wij. Dat kan gaan om een minder goede gezondheid, maar ook om een lastige leefsituatie, financiële problemen of discriminatie. 'Daarom steun ik meerdere goede doelen, zoals Amnesty. Maar ook Nederland kent gezinnen die het niet zo breed hebben en waarvan de kinderen niet mee kunnen op schoolreisje. Ook daar zet ik mij voor in.”

''Het lijkt mij heel leuk als meer ouders met hun kinderen in de buurt gaan collecteren.''

Veel gezinnen met jonge kinderen

“Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen. Een meisje van 3 jaar, een jongetje van 5 en mijn oudste dochter is 9 jaar. Mijn oudste twee kinderen gaan straks mee collecteren. Ik weet zeker dat zij dat heel leuk vinden. Bij ons in de straat wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Het lijkt mij heel leuk als meer ouders met hun kinderen in de buurt gaan collecteren. Daarom heb ik in onze buurtapp op WhatsApp verteld dat ik me heb aangemeld als collectant. Ik heb het ook verteld tegen vrienden en familie. Hopelijk inspireer ik mensen om het ook te gaan doen.”

Belangrijk onderzoek

“Eigenlijk heb ik geen specifieke reden om te kiezen voor de Hartstichting. Ik ken geen mensen in mijn directe omgeving die hartproblemen hebben of die eraan zijn overleden. Wat ik wel weet, is dat de Hartstichting belangrijk werk doet op het gebied van onderzoek en innovatie. En dat er de afgelopen 30, 40 jaar veel mooie resultaten zijn behaald. Ze zijn ook transparant over hoe zij omgaan met hun financiën. Dat is voor mij belangrijk. Een gezond hart is sowieso belangrijk natuurlijk. Daar collecteer ik graag voor.”

Doneren via QR-code

“De mogelijkheid om aan de deur te doneren met een QR-code is voor veel mensen een uitkomst, denk ik. Steeds minder mensen hebben contant geld in hun portemonnee. Als collectant ben ik er in ieder geval heel blij mee. Via WhatsApp kan ik ook om donaties vragen. Maar gewoon gezellig langs de deuren gaan samen met mijn kinderen gaat vast veel meer opleveren.”

Collecteer jij dit jaar met je mobiel?

Collecteren in je wijk zoals Yaniv is leuk. Maar wist je dat je ook met je mobiel kunt collecteren? Dit is snel, handig en heel eenvoudig. En een donatie doen is eenmalig en anoniem. Net als bij de collecte aan de deur, maar dan een stuk sneller. Thuis, vanaf de bank!

Ja, ik doe mee

Collecteweek: kom met jouw hart in actie