“Dat Esmée mij gereanimeerd heeft, vind ik heel sterk van haar”

In juni 2013 krijgt Henk (76) een hartinfarct overgaande in een hartstilstand. Hij zit op dat moment in de auto. De 17-jarige Esmée rijdt met haar moeder achter hem. Zij schiet te hulp en redt zijn leven.

Ik weet niets meer

“Het was op Vaderdag. Mijn vrouw Geesje en ik waren op weg naar onze kleinzoon, hij werd die dag 18 jaar. We zijn er niet aangekomen. Rijdend op de Rijksweg vlakbij Westerbroek voelde ik me ineens niet goed. Ik ben gestopt en heb zelf nog 112 kunnen intoetsen, maar vanaf dat moment weet ik niets meer.”

Kritieke situatie

“Achteraf hoorde ik dat een meisje van 17 mij heeft gereanimeerd. Een week ervoor had zij voor haar opleiding het theoriedeel over reanimatie afgesloten. Zij is zo’n 8 à 9 minuten bezig geweest met het geven van hartmassage. Toen de ambulances arriveerden, kreeg ik een aantal schokken met de defibrillator. De rit in de ambulance schijnt heel heftig te zijn geweest. Mijn toestand was kritiek.”

Succesvolle reanimatie

“In het ziekenhuis ben ik gedotterd en is er een stent geplaatst. Ik heb 12 dagen in coma gelegen, ben ook een aantal dagen gekoeld. Daarna hebben ze me nog eens 12 dagen in slaap gehouden. Zelf heb ik die periode niet bewust meegemaakt, maar mijn familie heeft al die tijd in angst gezeten of ik het zou halen."

"Door de succesvolle en goede reanimatie is hersenletsel achterwege gebleven. Uiteindelijk is een ICD geplaatst, om een hartstilstand in de toekomst te voorkomen. Zo'n 5 weken na de hartstilstand mocht ik naar Revalidatiecentrum Beatrixoord waar ik 4½ week heb gerevalideerd. Dit alles heeft mijn leven weer kwaliteit gegeven.”

Aanmelden reanimatiecursus

De Hartstichting organiseert reanimatiecursussen en herhalingslessen op ruim 500 locaties in Nederland. Zoek een reanimatiecursus of herhalingsles in jouw buurt en meld je aan.

Minder energie

“Mijn hartstilstand kwam niet helemaal uit het niets. Ik kreeg 22 jaar geleden een hartinfarct. De linkerkamer van mijn hart is toen afgestorven, mijn zuurstofopname is daardoor beperkt. Daarna ben ik altijd onder controle gebleven, maar heb ik nooit problemen gehad, tot die dag in juni. Ik gebruik 7 verschillende medicijnen. Ik heb minder energie, maar ik kan alles nog. Ik wandel, fiets, vis en breng als vrijwilliger maaltijden rond. Ik moet wel op tijd rust nemen. Had een dag voor mij voorheen 3 actieve delen, nu zijn dat er nog 2.”

Erfelijk belast

“Hartproblemen zitten bij ons in de familie. Mijn vader en 2 broers zijn allen rondom hun 50e jaar overleden aan een hartstilstand. Reanimatie is toen niet toegepast. En nu was ik er zelf ook bijna niet meer geweest.”

Ontmoeting

“Dat Esmée gehandeld heeft, vind ik heel sterk van haar. Zeker omdat ze nog zo jong is. Eerst twijfelde ik wel of ik Esmée wilde ontmoeten, vond dat moeilijk. Maar op een zondag in september is zij bij ons thuis geweest. Ik ben haar ongelofelijk dankbaar, maar wist eigenlijk niet goed hoe haar te bedanken. Een heel klein boekje met voor haar toepasselijke spreuken en het voorwoord ‘Aan mijn heldin’ maakte mede deel uit van mijn waardering voor haar. En vanaf nu noem ik haar altijd als een van de 4 meiden waar ik onnoemelijk trots op ben. Mijn vrouw, mijn 2 dochters en Esmée.”

Leren reanimeren heel belangrijk

“Later vroeg een vriend van mij aan 2 jongens van dezelfde leeftijd als Esmée wat zij zouden doen in zo’n situatie. Een van hen zei dat ie waarschijnlijk een blokje om zou lopen. Dat trof mij. Daar zit mijn motivatie om met mijn verhaal naar buiten te komen. Ik begrijp wel dat het moeilijk is, je hoort vaak dat mensen vooral moeite hebben met mond-op-mond beademing. Maar bel dan 112 en start met hartmassages.”

“Ik wil echt zeggen: doe iets, loop niet weg, je kunt iemands leven redden! Daarom is het belangrijk dat iedereen leert reanimeren. En jong geleerd, is oud gedaan. Ik vind het goed dat de Hartstichting zich inzet voor reanimatietrainingen op middelbare scholen.”

> Leer reanimeren

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je ervaring

Lees meer over reanimatie

AED's bij alle treinstations in 2021

Buurten zonder AED in kaart gebracht