Danie Bles is een bekende styliste, die zich als ambassadeur inzet voor de Hartstichting. Ze helpt mee om meer aandacht te vragen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Voor de vrouwencampagne ontwierp ze een unieke HartenVrouw-armband.

“Al een tijdje liep ik met het idee rond om me aan een goed doel te verbinden. Toen de Hartstichting me benaderde, vond ik dit direct een heel mooi doel. Gelukkig ken ik zelf in mijn directe omgeving geen mensen die met hart- en vaatziekten te maken hebben. Maar het is een feit dat het veel voorkomt en dat het ook een grote impact heeft op het gezin en vrienden en bekenden.”  

Ambassadeur van de Hartstichting

“Over het ambassadeurschap hoefde ik dan ook niet lang na te denken, ik besloot het gewoon te doen! Als ik eraan bij kan dragen dat vrouwen en artsen wakker geschud worden, why not?!”

“Vorig jaar september speelde ik voor het eerst een actieve rol in de campagne van de Hartstichting. En vervolgens heb ik tijdens de Hartweek, de jaarlijkse collecteweek in april, mijn team opgetrommeld een hebben we samen gecollecteerd in onze buurt. Super leuk en waardevol om te doen!”

Veel geleerd over het vrouwenhart

”Als ambassadeur wilde ik gelijk zoveel mogelijk weten over hart- en vaatziekten. Wat zijn nu precies de verschillen tussen mannen en vrouwen? Ik heb me er echt in verdiept en ben me er bewust van geworden dat vrouwen vaak minder duidelijke signalen hebben. Lang niet iedereen weet dit. Daardoor kwam direct het gevoel naar boven dat ik hier iets mee wil doen. Om zoveel mogelijk vrouwen te helpen.”

“Oplossingen voor het eerder herkennen van hart- en vaatziekten zijn hard nodig. Er moet echt een inhaalslag plaats vinden in onderzoek naar het vrouwenhart.”

Leef je leven!

“Ik geloof dat als je goed in je vel zit, je blij voelt en zelfverzekerd bent, je dat ook uitstraalt. En als je ziek bent is het juist belangrijk om jezelf goed te verzorgen en daar je positiviteit en kracht uit te halen. Maar vooral vind ik dat je je leven moet léven!”

“Zelf probeer ik gezond te leven. Het vergt wel wat georganiseer. Als je werkt én kinderen hebt is het soms best druk en moeilijk. Ik denk dat andere vrouwen zich daar wel in herkennen. Gezond leven zit ‘m voor mij in gezond eten en actief zijn. Dat je zelf beweegt en je het goede voorbeeld geeft aan je kinderen. Je hoeft niet elke dag naar de sportschool te gaan, maar ga erop uit, neem de fiets, etc. En pak je slaap!”

Van vrouw tot vrouw

“Ik vind het heel goed dat de Hartstichting een speciale campagne voert voor vrouwen. Samen met vrouwelijke patiënten en vrouwelijke cardiologen. Juist van vrouw tot vrouw heb je een veel directere benadering. Vrouwen voelen zich vaak comfortabeler als ze onder andere vrouwen zijn en hun hart bij elkaar kunnen luchten.”

“Ondanks de westerse en geëmancipeerde maatschappij denk ik toch dat de vrouw degene is die nog altijd het meeste bezig is met de opvoeding van de kinderen en dat zij het heel belangrijk vindt om haar kinderen op de juiste manier – en vooral gezond – te zien opgroeien.”

HartenVrouw-armband

“Langzamerhand ben ik als ambassadeur steeds meer feeling gaan krijgen het werk van de Hartstichting, en voel me nu écht betrokken. Ik ben dan ook heel vereerd dat ik dit jaar echt iets bijzonders mocht doen, namelijk een HartenVrouw-armband ontwerpen. Toen ik hiervoor benaderd werd hoefde ik niet lang na te denken, natuurlijk wilde ik dat doen!”

“Maar welk ontwerp zou het meeste aanspreken als symbool voor de strijd tegen hart-en vaatziekten bij vrouwen? We vroegen het gewoon de vrouwen zelf. Op Facebook Dress Red Day lieten we 3 ontwerpen zien. Hier kwamen twee duidelijke favorieten uit en die ben ik verder gaan ontwerpen. Zelf ben ik ben erg trots op het eindresultaat.”

Samen sterk

“De HartenVrouw-armband spreekt een grote groep vrouwen aan. Gezonde jonge vrouwen die willen laten zien dat bewustwording rondom hart- en vaatziekten belangrijk is. Maar ook vrouwen die zelf een hart- of vaatziekte hebben willen zich met het dragen van de armband strijdbaar opstellen en voorkomen dat andere vrouwen hetzelfde overkomt.” 

“Door het dragen van de HartenVrouw-armband hoop ik dat deze vrouwen zich gesteund voelen, en het gevoel krijgen samen sterk te staan. Van elke verkochte armband gaat bijna 5 euro naar onderzoek. Zo komen we stapje voor stapje dichterbij oplossingen om hart- en vaatziekten tegen te gaan.”

Deel deze pagina

Lees meer over