Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

"Mijn bloeddruk was meerdere keren te hoog"

"Mijn bloeddruk was meerdere keren te hoog"

"Mijn bloeddruk was meerdere keren te hoog"

Bij Edwin werd op z’n 33e een veel te hoge bloeddruk gemeten. Edwin ging direct gezonder leven en merkte vrijwel meteen effect.

"In mijn jeugd speelde ik fanatiek voetbal, ik was hartstikke fit. Maar nadat ik op m’n 22e gestopt was kwam ik langzaam in gewicht aan. Ik sportte nog af en toe en deed tijdens een sportweek mee aan een gezondheidscheck. Mijn bloeddruk bleek toen iets verhoogd. Maar ik was nog zo jong en terugkijkend heb ik dat toen niet serieus genomen."

Onderzoek afkomst en bloeddruk

"Een paar jaar later deed ik in de Bijlmer mee aan een onderzoek naar de relatie tussen afkomst en bloeddruk. Toen bleek opnieuw dat mijn gewicht en bloeddruk iets te hoog waren. Zelf kom ik uit Ghana. Een hoge bloeddruk komt vaker voor bij Afrikaanse mensen door aanleg, lichaamsbouw en traditionele voedingsgewoontes. Het advies om mijn bloeddruk in de gaten te houden was nog steeds geen aanleiding om iets te veranderen. Ik voelde me verder goed. De risico’s van een hoge bloeddruk drongen niet tot me door."

Meerdere keren te hoog

"Ik kreeg een fulltime baan en het sporten schoot er vaker bij in. Ook werd ik wat zwaarder. Rond m’n 33e kreeg ik steeds vaker last van een stijve nek en hoofdpijn. Ik zat echt niet lekker in mijn vel en had een gevoel van onrust dat ik niet kon plaatsen. Ik ging naar de huisarts."

"Wat bleek: mijn bloeddruk was veel te hoog. Eerst dachten we dat dit door de zenuwen kwam, maar ook na een paar metingen bleef het hoog. Een 24-uurs bloeddrukmeting zou meer zekerheid geven. Toen kon ik er niet meer omheen: mijn bloeddruk was de hele dag rond de 160. Daar schrok ik echt van. Al die jaren was ik veel te nonchalant geweest."

Thuis meten is eenvoudiger dan je denkt

Bekijk de 5 stappen

Je hebt maar één leven

"Er begon iets in mij te borrelen. Mijn ouders hebben ook een hoge bloeddruk en gebruiken daarvoor medicijnen. Maar bij mijn leeftijd hoort zo’n hoge bloeddruk niet. Ik ken de risico’s van een hoge bloeddruk, dat is op den duur echt gevaarlijk. Je hebt maar één leven en daar moet je zuinig op zijn."

"Het advies van de huisarts was medicijnen en mijn leefstijl aanpakken. Mijn hele leven aan de medicijnen? Nee, daar vond ik mezelf echt te jong voor. Het was dus tijd voor een drastische aanpak. Ik ging bij mezelf te rade: wat zou de aanleiding kunnen zijn? Leefde ik wel gezond? Lag het misschien aan mijn werk of had ik te veel stress?"

Leefstijl drastisch aanpassen

"Eerst zocht ik een andere baan en kocht een hometrainer om thuis te sporten, want na mijn werk heb ik geen zin meer om naar de sportschool te gaan. Daarnaast paste ik mijn voeding aan door minder zout te eten. Daar hoopte ik de meeste winst te halen, want in de Afrikaanse keuken wordt erg zout gekookt. Deze kleine aanpassingen verlaagden mijn bloeddruk wel iets, maar niet genoeg. Om nog meer gewicht kwijt te raken liet ik de frisdrank staan. En mijn vriendin hielp mij ook het roer om te gooien. Ze kookte mijn portie van het eten helemaal zoutloos. Dat klinkt drastisch, maar ik wilde ontdekken welk effect dat zou hebben."
 

Toch medicijnen nodig

”Mijn bloeddruk zakte gestaag, maar toch niet genoeg. Om dat laatste stukje te bereiken kreeg ik bloeddrukverlagers, al baalde ik daar echt van. Na een maand was mijn bloeddruk weer normaal. Ik was verbaasd hoe snel dat ging."

Lekker in mijn vel

"Nu mijn bloeddruk normaal is, blijf ik mijn leefstijl zo voortzetten. Ik fiets tegenwoordig 2 of 3 keer per week 3 kwartier en dat blijf ik doen. Lekker de televisie aan en gewoon gáán. In totaal ben ik nu 20 kilo afgevallen. Een mooie beloning toch?”

"Als ik merk dat ik iets aankom zet ik een tandje bij tot ik weer in vorm ben. Natuurlijk gun ik mezelf ook wat lekkers. Na het sporten neem ik soms een alcoholvrij biertje, suikervrije frisdrank of ongezoete popcorn. Je mag mezelf tussendoor best belonen!  In mijn voeding heb ik het zout geleidelijk weer wat opgehoogd tot een acceptabel niveau.”

Trots op mezelf

"Ik ben echt trots op wat ik heb bereikt, ik eet nu gezond en ik heb een goede balans gevonden tussen drukte en ontspanning. Dat voelt goed. Wat ik nu nog wil is helemaal van de medicijnen af. Ik geloof echt dat ik met alleen een gezonde leefstijl mijn bloeddruk op peil kan houden. Natuurlijk doe ik dat in overleg met mijn arts."

"Zelfs mijn moeder is hierdoor geïnspireerd om met minder zout te koken. Ze ziet aan mij wat het mij heeft opgeleverd. De manier waarop ik dit heb aangepakt is typerend voor mij, maar iedereen moet dat voor zichzelf invullen. Het belangrijkste is dat je het echt zelf moet willen, dan hou je het vol. Dus zoek de manier die het beste bij jou past."

Regelmatig mijn bloeddruk meten

"Mijn bloeddruk laat ik voortaan eens per jaar meten. Dat vind ik heel normaal, want je laat toch ook jaarlijks je gebit controleren."