Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  “Bij de oproep voor reanimatie kwam ik direct in actie, en ik ben zo dankbaar dat Coen nog leeft”

  “Bij de oproep voor reanimatie kwam ik direct in actie, en ik ben zo dankbaar dat Coen nog leeft”

  “Bij de oproep voor reanimatie kwam ik direct in actie, en ik ben zo dankbaar dat Coen nog leeft”

  Marjan van der Enden is burgerhulpverlener via het oproepsysteem HartslagNu. Op Prinsjesdag krijgt ze via de alarmcentrale van 112 een bericht op haar mobiel. Een buurtbewoner heeft een hartstilstand.

  1e oproep

  “Een tijdje daarvoor had ik me aangemeld als burgerhulpverlener. Ik kan reanimeren, dus waarom zou ik die vaardigheden niet inzetten om iemand te redden?”

  “Het was toch even schrikken toen ik mijn 1e oproep als burgerhulpverlener kreeg. Ik zag direct dat het dichtbij was. Ik ken alle buren, maar wist niet precies wie er op dat huisnummer woont. Mijn man wist wel dat Coen daar woonde.”

  > Meer over burgerhulpverlening

  Hard rennen

  “Ik twijfelde geen seconde en trok gelijk mijn schoenen aan. Binnen 2 minuten was ik ter plaatse. Ik wist niet dat ik zo hard kon rennen. De dochter van Coen had buurvrouw Saskia al gehaald, omdat zij wist dat zij kon reanimeren. Het was fijn dat zij er ook was en we samen konden optrekken. We hebben onze buurman Coen van het bed getrokken en zijn gestart met de reanimatie.”

  “Je doet natuurlijk wat je kan. Bij de reanimatiecursus vertellen ze dat je er rekening mee moet houden dat iemand het niet overleeft. Maar dat het nooit aan jou ligt. Want zonder jou had ie het sowieso niet gered. In dit geval is mijn buurman gelukkig wel gered.”

  Sneller dan ambulance

  “Het was een heel heftige ervaring, maar het is zo bijzonder om mijn overbuurman weer in goede gezondheid te zien. Door het snelle handelen van zijn vrouw en dochter, en mede door onze snelle reanimatie kan Coen het navertellen.”

  “Dit is zo'n mooi voorbeeld van hoe burgerhulpverlening moet werken. De eerste 6 minuten zijn heel erg belangrijk. Buren kunnen in die eerste minuten beginnen met reanimeren, terwijl een ambulance er vaak langer dan 6 minuten over doet om bij het slachtoffer te komen.”

  > Wat doet een burgerhulpverlener?

  Burgerhulpverlening in buurt

  “Na het voorval hebben tientallen mensen in onze buurt zich aangemeld als burgerhulpverlener. Het geeft een goed gevoel om met meerdere buurtgenoten in actie te komen. En echt iets te kunnen doen. Hoe groter het netwerk hoe beter. Het is prachtig om daaraan te kunnen bijdragen.”

  “Ik zou zeggen, wacht niet af totdat het ook in jouw buurt voorkomt. Als je kunt reanimeren, meld je dan vandaag nog aan. Je ziet dat het echt levens kan redden.”

  Word burgerhulpverlener

  “Toen de Hartstichting mij vroeg om deze gebeurtenis te verfilmen, heb ik gelijk ja gezegd. De film laat goed zien hoe burgerhulpverlening in de praktijk in zijn werk gaat.”

  Lees meer over burgerhulpverlening

  Steeds vaker snelle hulp bij hartstilstand

  Steeds vaker snelle hulp bij hartstilstand

  Kans op succesvolle reanimatie: Rotterdam scoort het beste

  Kans op succesvolle reanimatie: Rotterdam scoort het beste

  Burgerhulpverleners nu ook in Amsterdam

  Burgerhulpverleners nu ook in Amsterdam