Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

"Een APK voor je hart zou mooi zijn"

"Een soort APK voor je hart zou mooi zijn"

Actrice Loes Haverkort (38) is ambassadeur van de Hartstichting. Toen ze 20 was, overleed haar vader aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij is 49 jaar geworden. Het verlies heeft een stempel gedrukt op haar leven. Ze pleit nu voor het invoeren van een hart-APK en roept iedereen op om regelmatig zijn bloeddruk te meten.

"Doordat ik al zo vroeg in het leven met de dood werd geconfronteerd, leef ik nu heel bewust. Ik eet zo gezond mogelijk, veganistisch, veel groenten en zo min mogelijk suiker. Ik sport regelmatig: boksen, hardlopen en fitness."

Hartziekten in de familie

“Mijn oma overleed op haar 64e, nadat ze meerdere keren een hartinfarct had gehad. En ik heb een paar ooms met hartproblemen. Ik was 11 jaar toen mijn vader een licht infarct kreeg. Hij werd naar huis gestuurd met wat pilletjes. Zo'n 2 jaar later kreeg hij nog eens een hartinfarct en een hartstilstand. Hij werd in de ambulance gereanimeerd en overleefde het."

"Na die hartstilstand heeft mijn vader nog 6 jaar geleefd. We wisten dat zijn hart niet sterk meer was. Daarom was het motto van onze familie ‘je leeft maar één keer’ en hebben we in die jaren extra van elkaar genoten."

Vader van Loes Haverkort jong overleden

De vader van Loes Haverkort is jong overleden. De dag waarop ze het bericht kreeg, weet ze nog precies:

"Op een nacht  sliep ik bij mijn vriend toen zijn telefoon ging. Ik wist het meteen. Het was mijn moeder. Mijn vader was die nacht overleden in zijn slaap. Je houdt er altijd rekening mee, maar toch komt het onverwachts. De dag voordat mijn vader overleed was ik bij hem. Toen ik s ’avonds wegging heb ik hem gedag gezegd en gezegd dat ik van hem hou, dat deden wij altijd.”

Vertrouwen in mijn lichaam even kwijt

“Doordat mijn vader al voor zijn 50e overleed, heb ik zelf altijd het idee gehad dat ik ook niet oud zou worden. Als ik mijn hart voelde overslaan, dacht ik: zie je, daar gaat hij al. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt, was angstig. Inmiddels ben ik niet zo bang meer voor mijn hart. Daar ben ik heel blij om, want als er iemand niet had gewild dat ik in angst leef, dan is het mijn vader.”

APK voor je hart

"Ik vind het heel goed dat de Hartstichting aandacht vraagt om je risicofactoren in de gaten te houden, zoals je bloeddruk, BMI en cholesterol. Je kunt zelf veel doen om je hart gezond te houden. Daarom pleit ik voor een soort APK voor je hart: een preventieve controle op hart- en vaatziekten. Je krijgt toch vanaf een bepaalde leeftijd ook een uitstrijkje en een controle van je borsten? Waarom dan niet een hart-APK eens in de zoveel jaar? Mijn zus wordt nu 40. Mijn vader begon last te krijgen van zijn hart toen hij ongeveer die leeftijd had.”

Regelmatig je bloeddruk laten meten

Loes ondersteunt het initiatief van de Hartstichting om één keer per jaar meetpunten in het land in te richten waar iedereen gratis zijn of haar bloeddruk kan meten.

"Vanaf je 40e loop je een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Ik ben nu 37, maar doordat erfelijkheid in de familie zit, vind ik het belangrijk om regelmatig mijn bloeddruk te meten. Mijn eigen bloeddruk is nu gelukkig gezond."

"Regelmatig je bloeddruk meten is voor iedereen belangrijk, want een hoge bloeddruk voel je niet. Je komt hier alleen achter door regelmatig te meten. Een gezonde bloeddruk, is belangrijk voor een gezond hart. Ik wil mensen hier bewust van maken, zodat anderen een verlies als de mijne hopelijk kunnen voorkomen.”

Houd je bloeddruk goed. Ontvang elke maand beweegtips en gezonde recepten in je mailbox.

Ja, graag!

Meer lezen

Wat is bloeddruk?

Wat weet jij over je bloeddruk?

Gratis bloeddruk meten in jouw buurt