“Anderen hebben mij gered, fijn dat ik nu zelf als burgerhulpverlener een leven kan redden”

Eric (44) kreeg drie jaar geleden een hartstilstand. Dankzij snel handelen van zijn vrouw en zijn huisarts, heeft hij het overleefd.

“Ik had een eigen bouwbedrijf en wilde net naar mijn werk gaan, toen ik niet lekker werd. Ik had geen pijn, maar voelde een soort enorme adrenalinestoot door mijn hele lijf heen gaan, als een soort paniekaanval. Ik vroeg mijn vrouw om mijn klanten af te bellen, omdat ik niet naar mijn werk kon.”

Ik werd helemaal grauw

“Mijn vrouw zag dat ik helemaal grauw werd en belde de huisarts. Ik ging op bed liggen om een beetje bij te komen. Op het moment dat de huisarts aanbelde, raakte ik bewusteloos en begon ik te ‘gaspen’. Gaspen komt vaak voor in de eerste minuten bij een hartstilstand. Het lijkt op naar adem happen.”

“Mijn huisarts wist hierdoor dat ik pas net een hartstilstand had gekregen. Samen met mijn vrouw heeft zij mij op de grond gelegd en hebben ze mij gereanimeerd.”

5 keer hartstilstand

“Toen de ambulance kwam ben ik gedefibrilleerd en kwam mijn hartslag weer op gang. Maar toen kreeg ik weer een hartstilstand. Omdat wij een traplift hebben voor mijn vrouw, kon ik niet op een brancard via de trap naar buiten worden gebracht, maar moest de brandweer mij naar buiten takelen.”

“In de ambulance kreeg ik een 3e hartstilstand. In het ziekenhuis bleek dat 1 van mijn kransslagaders dichtzat, waardoor de bloedtoevoer was afgesloten. Ik ben toen gedotterd en er is een stent geplaatst. In totaal heb ik 5 keer een hartstilstand gehad.”

Ik was er bijna niet meer geweest

“Als mijn vrouw die ochtend de kinderen naar school had gebracht, had ze de huisarts niet kunnen bellen. Dan was ik er niet meer geweest. Dat is zo’n onwerkelijk idee. Zo mankeer je niets en zo ben je bijna dood. Ik had nog nooit eerder last van mijn hart gehad en hart- en vaatziekten komen ook niet in mijn familie voor. Samen met mijn vrouw, 2 dochters en zoon, vier ik ieder jaar de dag dat ik het heb overleefd.”

“Ik ben heel blij dat de mensen in mijn omgeving zo doortastend optraden. Daarom wilde ik graag iets terugdoen. De eerste stap was leren reanimeren.”

Leren reanimeren confronterend

“Ik zag er stiekem wel een beetje tegenop om een reanimatietraining te volgen. Heel lang kon ik namelijk niet tegen het geluid van een ambulance of het geluid van het opladen van een AED. Raar, want ik heb die geluiden helemaal niet meegekregen omdat ik bewusteloos was. Maar toch raakte het me enorm.”

“Op de training moest ik met de AED oefenen en dan hoor je ook dat de AED zich oplaadt. Het indrukken van die knop was voor mij een hele mooie overwinning. Sindsdien is mijn angst helemaal weg. Het is een fijn idee dat ik nu iemand kan helpen als dat nodig mocht zijn.”

Burgerhulpverlener

“Na de reanimatietraining heb ik me aangemeld als burgerhulpverlener bij Hartveilig Wonen. Bij een hartstilstand in de buurt word je dan opgeroepen om ofwel een AED te halen of om direct naar het slachtoffer te gaan.”

> Meer over burgerhulpverlening

Feyenoordfan

“Als echte Feyenoordfan ben ik enorm trots dat Opel en Feyenoord partner zijn van de Hartstichting. De Hartstichting vroeg mij om op 11 november 2014 de aftrap te geven van de campagne 'Hand in hand voor het leven' en me als eerste burgerhulpverlener aan te melden. Uiteraard zei ik ja.”

“Diezelfde avond mocht ik samen met Feyenoordspeler Khalid Boulahrouz aanschuiven bij bij RTL Late Night. Khalid vertelde dat hij in 2007 zijn teamgenoot verloor aan een hartstilstand. Ik vond het een geweldige ervaring om daar samen met Khalid te gast te zijn en op deze manier iets te betekenen voor de campagne.”

Elektrische fiets

“Op 11 december 2015 werd ik blij verrast toen ik op het kantoor van de Hartstichting een elektrische fiets aangeboden kreeg. Dit cadeau was mogelijk dankzij het Vriendenfonds van de Vriendenloterij. Door de hartproblemen kan ik niet meer zo lang achter elkaar fietsen. Graag wil ik in beweging blijven en als burgerhulpverlener in actie komen bij een hartstilstand in mijn buurt. De elektrische fiets die ik nu gekregen heb komt mij dus erg goed van pas.”

Meld je aan bij oproepsysteem

“Ik ben blij dat ik het kan navertellen. Ik hoop dat door mijn verhaal veel mensen inzien dat snel handelen bij een hartstilstand echt levens redt. En natuurlijk dat veel mensen zich aanmelden bij een oproepsysteem als burgerhulpverlener. Want het zal maar je buurman zijn. Hoe mooi is het om zijn leven te redden?”

> Meer over het oproepsysteem

Lees meer over burgerhulpverlening

5.000 nieuwe burgerhulpverleners melden zich aan

Mobiel bereik moet verbeteren om levens te redden bij hartstilstand