Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

“Als voormalig kweker en hartpatiënt ben ik erg blij dat de actie zo'n groot succes is”

“Als voormalig kweker en hartpatiënt ben ik erg blij dat de actie zo'n groot succes is”

“Als voormalig kweker en hartpatiënt ben ik erg blij dat de actie zo'n groot succes is”

Kees was anthuriumkweker en werkte hard in zijn eigen bedrijf. Ineens ging het niet meer zo soepel en bleek hij last te hebben van hartritmestoornissen. Hij weet uit ervaring hoe het is om plotseling hartpatiënt te zijn. Daarom is hij verheugd dat de landelijke actie van anthuriumkwekers voor de Hartstichting al een paar jaar zo succesvol is.

“Je wordt niet zomaar een van de grootste anthuriumkwekers in Europa. Dat is een kwestie van aanpakken en hard werken. Binnen het familiebedrijf was ik dan ook dag en nacht in de weer.” 

Trap niet meer op

“Op een gegeven moment lukte het me niet meer om zo hard te werken. Ik kon zelfs amper de trap meer opkomen. Dat was een teken aan de wand.”

“Hartritmestoornissen, zo luidde de constatering na onderzoek bij de cardioloog. Het goede nieuws was dat het niet levensbedreigend was. Minder goed nieuws was dat ik, toen nog geen 50 jaar oud, zware medicijnen moest gaan slikken.”

Medicijnen hielpen niet voldoende

“Op zich is dat niet erg, maar van die medicijnen werd ik duf, moe en sloom. De dosis werd ook telkens verhoogd, en daar werd ik steeds beroerder van.”

“Bovendien sloeg mijn hart nog steeds op hol, en het gebeurde ook steeds vaker. In het begin duurde de ritmestoornissen maar even en kon ik hooguit een dagje niks doen. Maar op het laatst had ik er 4 of 5 dagen in de week last van.”

Behandeling met vloeibare stikstof

“Toen de cardioloog een experimenteel project bij Maastricht UMC+ suggereerde, hoefde ik daar niet lang over na te denken.”

“De ritmestoornissen werden veroorzaakt door weefsels in de boezems van mijn hart die daar niet thuishoorden. In 2004 waren ze net bezig met een nieuwe ablatiebehandeling, cryoablatie. Met hulp van vloeibare stikstof (bevriezing) wordt weefsel weggebrand. De techniek was toen nieuw en werd enkel in de Verenigde Staten en in Maastricht toegepast. Er werd hier nog maar 1 patiënt per week behandeld."

> Meer over behandeling van ablatie

Herkansing

“De ingreep duurde een volle werkdag. Aanvankelijk ging het goed. Maar na verloop van tijd keerden de klachten terug."

“En dus vroeg ik de cardioloog: 'Kunt u de operatie nog een keer doen?' Hij keek me eerst bedenkelijk aan. Toen ging hij collega’s bellen. En zo was ik de eerste die deze operatie voor de tweede keer onderging. Dat was in 2006 en ditmaal met meer succes. Er was de vorige keer nog wat weefsel achtergebleven.”

Volop genieten van mijn kleinkinderen

“Sinds die 2e behandeling ben ik er conditioneel veel beter aan toe. Er was een tijd dat ik me bij het opstaan overal aan vast moest houden. Dat het me soms zwart voor de ogen werd. Daar heb ik allemaal geen hinder meer van. En sindsdien ben ik ook nog eens verlost van die zware medicijnen.”

“Na die 2e behandeling kon ik gewoon weer lekker aan het werk op mijn anthuriumkwekerij. Zonder hartritmestoornissen. Wat dat betreft gaat het nu super. Ik ben nu met pensioen en geniet volop van mijn 10 kleinkinderen.”

Onderzoek naar ritmestoornissen

“Ik ben blij dat de Hartstichting onderzoek naar hartritmestoornissen doet. Zo wordt de techniek om hartritmestoornissen te behandelen steeds verder verbeterd. Als je ziet wat er alleen al op het gebied van ablatie gebeurd is, is dat een enorme stap vooruit. Bij mij was het nog redelijk nieuw, maar inmiddels is het een heel gangbare behandeling en wordt deze in veel ziekenhuizen toegepast.”

> Meer over onderzoek naar hartritmestoornissen

Acties met anthuriums

“Als sinds een paar jaar zetten anthuriumtelers zich in voor de Hartstichting. Vanwege het hartvormige blad van de anthurium ontstond destijds het idee om samen te gaan werken met de Hartstichting. Een deel van de opbrengst uit de verkoop van de planten gaat in de actieperiode naar onderzoek naar hart- en vaatziekten.”

“Uiteraard sta ik helemaal achter dit initiatief. Ook nu ik met pensioen ben, volg ik het nieuws en acties rondom anthuriums. Van tevoren hadden we als telers niet verwacht dat dit zo'n succes zou worden. Het bedrag van de actie in september wordt elk jaar hoger. Vorig jaar haalden de kwekers zelfs € 26.000,- op.”

“Stichting Promotie Anthurium pakt het ook dit jaar weer groots op. Een win-winsituatie voor de Hartstichting en de anthuriumkwekers natuurlijk.”

Bedrijven met hart voor de zaak

Heeft jouw bedrijf ook hart voor de zaak? Lees meer over de mogelijkheden van samenwerken met de Hartstichting.

> Alles over samenwerken met de Hartstichting

Vertel jouw verhaal

Ben jij ook in aanraking gekomen met hart- en vaatziekten en wil je deze ervaring delen? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel je ervaring

Lees meer over hartritmestoornissen

Barbara de Loor

Barbara de Loor: "Ik moest kiezen tussen stoppen met schaatsen, of een ingreep aan mijn hart”

Gids Hartritme

Gids Hartritme

Lage hartslag

Lage hartslag