"Alles wat er werd verteld, was heel relevant voor mijn eigen onderzoek"

"Alles wat er werd verteld, was heel relevant voor mijn eigen onderzoek."

Jens van de Wouw heeft geneeskunde gestudeerd en is nu promovendus bij de afdeling Experimentele Cardiologie in het Erasmus MC. In 2017 deed hij mee aan de Cardiovascular training courses op Papendal en volgde daar de cursus Cardiac Function & Adaptation (CFA).

Leerzaam en heel relevant

Jens: "Ik doe onderzoek naar hartfalen. Dit is deels fundamenteel, maar ik ben ook bezig met translationeel onderzoek naar hoe het hart zich aanpast. Het is goed om promovendi van andere universiteiten te ontmoeten en de basiskennis bij te spijkeren op gebieden waar je niet dagelijks mee bezig bent."

"Ik vond vooral de presentatie over het metabolisme van het hart erg interessant. Daar ben ik zelf wel enigszins mee bezig, maar ik had nog niet genoeg kennis om er kritisch naar te kijken. Alles wat er werd verteld, was heel relevant voor mijn eigen onderzoek."

Opvallend goede sfeer

"De goede sfeer tussen de PhD-studenten is echt opvallend. Je leert de mensen uit je groep snel kennen. En door de sociale activiteiten heb je ook veel contact met mensen uit de andere groepen. De docenten zijn heel makkelijk te benaderen en staan erg open voor discussie. Daardoor stap je makkelijk op ze af als je vragen hebt."

Aan het denken gezet

"Sommige dingen die ik daar heb opgepikt, waren direct te gebruiken in de praktijk. Het zette me ook aan het denken bij het analyseren van mijn eigen data en of ik misschien extra metingen moest doen. Bij de posterpresentaties vond ik het interessant om te zien hoe andere onderzoekers naar hetzelfde probleem kijken."

Verder kijken dan je eigen lab

"Het is goed om een week weg te zijn uit je eigen lab en vakgenoten te spreken. Iedereen werkt in hetzelfde veld, maar benadert een probleem op een compleet andere manier. Op zo’n cursus realiseer je je dat er veel meer oplossingen zijn en kijk je weer anders naar je eigen werk. Je ziet waar cardiovasculair onderzoekend Nederland mee bezig is en hoe jouw onderzoek daarin past. Dat vond ik echt een eye opener. Het biedt ook kansen om samen te werken. Heel waardevol."

Inschrijven training courses

Geïnspireerd geraakt door het enthousiaste verhaal van Jens? Lees meer over de Cardiovascular training courses of schrijf je direct in!

Meer lezen

Hartstichting: nieuwe donorwet vergroot kansen voor hartpatiënten

Huisartsen hebben dringend meer kennis nodig over covid-19 bij hartpatiënten

Marian Wesseling