3 hartstilstanden in korte tijd: FC Oegstgeest zet alles op alles voor hartveilige voetbalclub
In korte tijd kregen 3 mensen bij voetbalclub FC Oegstgeest een hartstilstand, onder wie bestuurslid Robert. Dat heeft de vereniging wakker geschud. Op de club werken ze nu hard aan een hartveilige omgeving. Met een calamiteitenplan, een extra AED en reanimatietrainingen. Robert: “Ik ben het levende bewijs dat een snelle reactie het verschil kan maken.”
Hartstilstand uit het niets
Robert (55): “Elke zondagochtend voetbal ik met een clubje mannen op het strand van Wassenaar. Van jong tot oud doet mee. Zo’n 5 jaar geleden besloten we om altijd een AED mee te nemen. Voor het geval er iets gebeurde met één van de oudere mannen. Maar eind december 2024 viel ik zelf ineens neer. Een oud-politieman die erbij was, had gelijk door dat het foute boel was. Hij begon met een hartmassage, een ander deed mond-op-mondbeademing. Twee anderen hielpen met de AED. Samen hebben zij mijn leven gered.”
Verbonden aan FC Oegstgeest
“Onze zoon voetbalt bij FC Oegstgeest en zelf zit ik hier in de sponsorcommissie. Gek genoeg kreeg onze hoofdsponsor in dezelfde tijd ook een hartstilstand. En even later viel een speler van ons 9e team neer op het veld. Hij had al een ICD (apparaatje dat ingrijpt bij ritmestoornissen, red.), maar die werkte niet goed. De AED van de club is er toen bijgehaald. Drie incidenten in zo’n korte tijd met betrokkenen van onze club, dat zet de urgentie opnieuw op scherp.”
Maak jouw voetbalclub hartveilig
Een 2e AED en nieuw beleid
Wendy (44): “2 van mijn kinderen voetballen bij FC Oegstgeest. Dit is echt een club voor de leden, met een sterke maatschappelijke visie. We vinden sociale verbinding en betrokkenheid heel belangrijk. Zo’n 5 jaar geleden, na de fusie, bespraken we de herinrichting van het terrein. Er was al 1 AED, maar we hebben toen een 2e AED aangeschaft. In 2022 kwam er een nieuw bestuur, toen zijn we echt gaan werken aan een nieuw beleid.”
Opstellen calamiteitenplan
“Er zijn op deze club veel artsen en verpleegkundigen. We zitten dichtbij het LUMC, er staat altijd wel iemand langs de lijn die kan reanimeren. Maar structuur zat daar verder niet in. Dat zijn we gaan veranderen. We hebben alle commissies bij elkaar gebracht. Zoals de kantinecommissie, de scheidsrechterscommissie en de trainerscommissie. Dat zijn mensen uit alle lagen van de vereniging. Vanuit die vrijwilligerscommissies hebben we een calamiteitenplan opgesteld. Dit plan is heel breed, hartveiligheid is hier een onderdeel van.”
Betere structuur
“Inmiddels zijn er 8 BHV’ers, zij zijn de sleutelfiguren. We hebben geïnventariseerd bij onze leden wie al een reanimatiecursus heeft gedaan. Vanuit werk, bijvoorbeeld. Vervolgens hebben we een reanimatiecursus georganiseerd voor belangstellenden die dit nog niet konden.
We registreren de vrijwilligers. Zo zorgen we dat er altijd voldoende mensen op het terrein zijn die kunnen reanimeren en die weten hoe de protocollen werken. Er zijn appgroepen, zodat we makkelijk en snel kunnen communiceren. Het is een kwestie van goed plannen en realistische doelen stellen, het blijft tenslotte vrijwilligerswerk.”
Het levende bewijs
Robert: “Met mij gaat het gelukkig weer vrij goed. Ik ben geopereerd en heb bypasses gekregen. Momenteel zit ik middenin mijn revalidatietraject. En ik slik natuurlijk nog veel medicijnen. Maar ik ben er nog. Ik ben het levende bewijs dat als je direct gaat reanimeren en er snel een AED bijhaalt, je er zonder veel schade uit kunt komen.”
“Elke voetbalclub moet hartveilig worden”
“Ik realiseer me dat het heel anders had kunnen lopen. De dag ervoor liep ik met mijn vrouw en hond op het strand, wat als het toen was gebeurd? In haar eentje en zonder AED had zij waarschijnlijk weinig voor me kunnen doen. Dat is ook de reden dat ik me hard wil maken voor meer hartveiligheid. Elke voetbalclub in Nederland moet hartveilig worden. Het kan levens redden. En hoe mooi is het dat de KNVB en de Hartstichting clubs hierbij helpen.”
Interessant voor jou
Nouri: “Wat er met m'n broertje is gebeurd, willen we samen voorkomen”
Ajacied Abdelhak Nouri kreeg een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd. Zijn oudste broer Abderrahim en Jolanda Hogewind, vertellen open over de gebeurtenis.Doe de AED-check
Heb je een AED hangen op de voetbalclub? En wil je weten of hij op de juiste plek hangt? Je test het hier in 5 minuten.Kees kreeg op zijn 10e een hartstilstand, hij heeft een erfelijke hartspierziekte
Toen Kees een hartstilstand kreeg, stond zijn moeder langs de lijn. Hulp kwam gelukkig snel op gang. Zij vertelt samen met Kees over deze ingrijpende gebeurtenis.