Op reis met een hart- of vaatziekte

Heb je een hart- of vaatziekte en ga je binnenkort op vakantie? Waarschijnlijk kun je dan veilig op reis, maar de situatie kan per persoon verschillen. Stem je reis daarom goed af op jouw situatie.

Reizen met een hart- of vaatziekte

Overleg van tevoren met je arts of jij bepaalde dingen niet kan of mag op reis.

• Als je in jouw dagelijks weinig last hebt van je ziekte, dan is een (vlieg)vakantie meestal ook geen probleem.
  • Ben je beperkter, bijvoorbeeld omdat je hartfalen hebt of een beroerte hebt gehad? Bereid je reis dan extra voor.
  • Ga na hoe ver je moet lopen en of er liften zijn op het vliegveld en op je verblijf.

Geschikte vakantiebestemming kiezen

Hitte en extreme kou zijn extra zwaar voor je hart. Landen met extreme temperaturen zijn daarom niet zo geschikt. Ook is grote hoogte een extra belasting voor je hart. Tot 1500 meter hoogte hebben de meeste hartpatiënten geen problemen.

Vliegen met een hart- of vaatziekte

Overleg van tevoren met je behandeld arts of je mag vliegen. Voor de meeste hart- en vaatpatiënten is dat geen probleem. Over het algemeen geldt:

• Heb je klachten in rust? Dan wordt afgeraden om te vliegen.
  • Heb je klachten bij lichte inspanning? Dan kun je beter geen lange vluchten maken.

Heb je een ICD of pacemaker? Neem daarom altijd je pacemaker of ICD-pas mee. De beveiligingscontrole op de luchthaven kan namelijk afgaan door de metalen onderdelen.

Kans op trombose

Let op: Tijdens langere vluchten heb je een groter risico op uitdroging, vocht in de benen en trombose. Handige tips daarvoor zijn:

• drink voldoende water tijdens de vlucht
  • drink geen alcohol
  • doe regelmatig oefeningen voor goede bloedsomloop in je benen

Fit to Fly-verklaring

Als je ziek of gewond bent is en Fit to Fly-document bij veel luchtvaartmaatschappijen verplicht. Dat is een bevestiging van je arts dat je mag vliegen. Als je dit niet hebt, kan het dat je niet mee mag met de vlucht.

Medicijnen en medische gegevens

• Neem ruim voldoende medicijnen mee en verdeel dit in zowel je handbagage als je kofferbagage.
  • Neem de medicijnen mee in de originele verpakking met het etiket met je naam erop.
  • Neem een medicijnpaspoort of Europees Medisch Paspoort (EMP) mee waarop staat welke medicijnen je gebruikt.
  • Neem documenten mee van eventuele hulpmiddelen zoals ICD (ICD-pas) of pacemaker (pacemakerpas).

Het meenemen van een beschrijving van je medische toestand (bijvoorbeeld een kopie van een actueel document uit je medisch dossier) kan handig zijn.

Medische zorg in het buitenland

Zoek vooraf uit wat de kwaliteit van de medische zorg is in het land van bestemming. Informeer welke ziekenhuizen of andere medische voorzieningen er in de buurt zitten. Zorg ook voor een goede reisverzekering, en vergeet deze belangrijke gegevens niet:

• Zorgpas en European Health Insurance Card (EHIC)
  • Polis van je reisverzekering
  • Alarmnummer van het vakantieland
  • Alarmnummer van de zorgverzekeraar (staat op zorgpas)
  • Telefoonnummers van noodcontacten

Reizen met trombose

Heb je trombose en ga je op vakantie? Meld dit op tijd bij je trombosedienst. Je krijgt dan een brief mee met belangrijke informatie. Denk ook aan:

• In het buitenland zijn geen trombosediensten zoals in Nederland. Je kunt daar voor controle in een ziekenhuis terecht.
  • Neem voldoende medicijnen mee op vakantie. Het kan voorkomen dat deze niet in het buitenland te krijgen zijn.
  • Hoge temperaturen, langdurig verblijf boven de 3000 meter en heftige diarree kunnen invloed hebben op de stollingstijd van je bloed (INR).

Reizen, en dan met name lang stilzitten, geeft een verhoogd risico op trombose. Als je langer reist dan 4 uur is het advies:

• Drink voldoende.
  • Drink geen alcohol of koffie.
  • Doe elke twee tot drie uur oefeningen voor de kuitspieren of ga een stukje lopen.
  • Draag geen knellende kleding of schoenen.

Genieten

Als je goed voorbereid bent, helpt je dat ook weer om te ontspannen op reis. Zo kun je met een gerust hart op vakantie. We wensen je veel succes met de voorbereidingen en eenmaal daar: lekker genieten!

Verder lezen

Steun de Hartstichting via booking.com

Minder stress in je leven

Tips voor een ontspannen zomer