Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Een te lage bloeddruk is een bloeddruk die zo laag is, dat iemand klachten heeft. Dit kan bij de ene persoon bij andere bloedwaarden zijn dan bij de andere persoon.

Risico's lage bloeddruk

Meestal is een lage bloeddruk onschuldig en gaan de klachten vanzelf over. Soms wordt een lage bloeddruk per toeval ontdekt. Een lage bloeddruk waar je geen last van hebt, kan geen kwaad. Een lage bloeddruk geeft geen grotere kans op een hart- of vaatziekte. Een hoge bloeddruk wel.

Klachten lage bloeddruk

Soms is de bloeddruk zo laag dat niet alle delen van het lichaam voldoende bloed aangevoerd krijgen. Dan krijgen zij ook niet voldoende zuurstof. Meestal zijn het de hersenen die dit als eerst merken. Het bloed moet vanaf het hart tegen de zwaartekracht in naar het hoofd worden gepompt. De hersenen kunnen hierdoor een kort moment te weinig zuurstof krijgen. Dit kan klachten geven. Klachten kunnen zijn:

• duizeligheid
    • licht in het hoofd
    • flauwvallen

Vragen over je bloeddruk?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
    • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Oorzaak lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Als je 's nachts rustig in bed ligt is de bloeddruk lager dan bij inspanning. Een lage bloeddruk is dan normaal. Dit zijn normale dag- en nachtschommelingen. Er zijn ook andere zaken die de bloeddruk beïnvloeden. Bijvoorbeeld de temperatuur. Warm weer kan leiden tot een lagere bloeddruk. Dit komt doordat bij warm weer de bloedvaten meer open gaan staan. Dit heeft een lagere bloeddruk tot gevolg. Vooral ouderen zijn gevoelig voor een lagere bloeddruk bij warm weer.

Vaak tijdelijk

Vaak is een lage bloeddruk tijdelijk. Bijvoorbeeld als iemand (te snel) opstaat uit bed of overeind komt uit een stoel. De bloeddruk wordt geregeld in een centrum in de hersenen. Dit centrum reageert dan niet snel genoeg op de plotselinge verandering van houding. Deze vorm noemt men orthostatische hypotensie. Bij het ouder worden komt dit vaker voor. Je wordt dan duizelig of ziet zwart voor de ogen. Als je weet dat je hier last van hebt, probeer dan minder plotseling op te staan.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor een lage bloeddruk. Het wordt vaker gezien bij:

• het gebruik van bepaalde medicijnen
    • vochtverlies (bijvoorbeeld door diarree of braken)
    • een periode van koorts
    • aandoeningen die de pompkracht van het hart verminderen
    • aandoeningen van de hersenen

De bloeddruk kan ook plotseling ernstig dalen. Dit kan komen door bijvoorbeeld (hevig) bloedverlies of bij een bloedvergiftiging (sepsis).

Naar de huisarts

Bij een lage bloeddruk is meestal geen behandeling nodig. De klachten kunnen wel vervelend zijn. Vaak is het leren omgaan met de klachten het belangrijkste.

> Meer over omgaan met een lage bloeddruk

Als je vaak flauwvalt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan beoordelen of er verder onderzoek nodig is naar een onderliggende oorzaak. Als je medicijnen gebruikt kan de (huis)arts beoordelen of de medicatie de lage bloeddruk veroorzaakt. Het kan dan helpen om de medicatie aan te passen. Doe dit altijd in overleg met de (huis)arts.

Hoe zorg jij voor jouw hart? Bekijk wat jij kunt doen

Een Tikkie als bedankje

Heeft de informatie over bloeddruk je geholpen of had je een goed chatgesprek? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

> Ja, ik geef 2 euro

Meer in de Gids Bloeddruk
    • Wat merk je van een lage bloeddruk

• Omgaan met lage bloeddruk