Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bij hoge bloeddruk staan de bloedvaten steeds onder druk. Dit kan tot schade leiden in verschillende delen van het hart en de rest van het lichaam. Terwijl je niets van de hoge bloeddruk merkt.

  Wat merk je van een hoge bloeddruk?

  Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Dat is juist het gevaarlijke van hoge bloeddruk. Het geeft zelden klachten en je voelt je goed. Maar de bloedvaten staan wel steeds onder een te hoge druk. Hierdoor kan een bloeddruk die lange tijd te hoog is, gevolgen hebben voor de gezondheid.

  Soms wel klachten

  Bij ernstige of langdurig verhoogde niet-behandelde bloeddruk kunnen wel klachten optreden:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • kortademigheid
  • rusteloosheid 
  • wazig zien

  Neem contact op met je huisarts als je klachten hebt. De arts kan je een passend advies geven.

  Risicofactor hart- en vaatziekten

  Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is niet direct gevaarlijk. Maar het moet ook niet te lang duren.

  Door een hoge bloeddruk kunnen beschadigingen aan de wanden van de bloedvaten ontstaan. Zo ontstaat slagaderverkalking. Door slagaderverkalking kunnen de bloedvaten langzaam nauwer worden. Dit kan uiteindelijk klachten geven. De voortdurende hoge druk op de vaten kan ook schade aanrichten aan organen zoals de ogen en nieren. Het aanpakken van een hoge bloeddruk is daarom zo belangrijk.

  > Meer over slagaderverkalking

  Vragen over je bloeddruk?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

  Naar de huisarts

  Heb je zelf je bloeddruk gemeten en was deze te hoog? Ga dan naar je huisarts. Alleen een arts kan een hoge bloeddruk vaststellen en je advies of medicijnen geven.

  Vaak is het advies om je leefstijl te verbeteren. Als je medicijnen gebruikt, gebruik deze dan volgens voorschrift. Het voelt misschien raar om medicijnen te gebruiken als je je eigenlijk goed voelt. Toch is het belangrijk dat de bloeddruk omlaag gaat. Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziekten.

  Gevolgen hoge bloeddruk

  Bij een hoge bloeddruk staan de vaten voortdurend onder een te hoge druk. Hierdoor kan schade ontstaan. Bijvoorbeeld aan bloedvaten, hart, hersenen, ogen en nieren. Terwijl je zelf niets van een hoge bloeddruk merkt, kan het toch ernstige gevolgen hebben. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. 

  Slagaderverkalking door hoge bloeddruk

  Slagaders hebben aan de binnenkant een gladde wand. Door een hoge bloeddruk kunnen op lange termijn beschadigingen ontstaan in de wanden. In die beschadigingen zet onder andere cholesterol zich gemakkelijk vast. Hierdoor kunnen de bloedvaten langzaam nauwer worden. Dit proces heet slagaderverkalking. Slagaderverkalking kan ondere andere leiden tot een hartinfarct of beroerte.

  > Meer over slagaderverkalking

  Hartfalen door hoge bloeddruk

  Bij een hoge bloeddruk moet het hart steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot een verdikte hartspier of uiteindelijk tot hartfalen. Het hart kan daarbij minder goed bloed rondpompen.

  > Meer over hartfalen

  Problemen met ogen en nieren

  Ook de ogen en de nieren kunnen door hoge bloeddruk worden beschadigd. Schade aan de nieren kan leiden tot nierinsufficiëntie waar dialyse voor nodig is. Van schade aan de ogen kun je gedeeltelijk of helemaal blind worden.

  > Meer over zelf je hoge bloeddruk te verlagen

  Gezocht: jouw persoonlijke verhaal!

  Voor een campagne zoeken we mensen met een hoge bloeddruk die hun persoonlijke verhaal willen delen. Wil jij ons helpen? 

  > Bekijk wie we zoeken en meld je aan

  Meer in de Gids Bloeddruk
  • Wanneer is de bloeddruk te hoog?

  • Risico’s hoge bloeddruk

  • Oorzaken en onderzoek

  • Bloeddruk verlagen

  • Omgaan hoge bloeddruk

  ;