Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  De bloeddruk schommelt gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, wordt het verloop van de bloeddruk goed in kaart gebracht.

  De bloeddruk schommelt gedurende de dag. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis. Dit komt vaak door de extra spanning rondom het bezoek aan de arts. Dit is normaal en heet ook wel het witte-jas-fenomeen.

  Uitleg 24-uurs bloeddrukmeting

  Bij de 24-uurs bloeddrukmeting krijg je een band om de arm met een bloeddrukmeter. De meter wordt op de heup met een riem gedragen. Het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg. Jouw arts stelt in hoe vaak de bloeddruk gemeten wordt. Bij de meeste mensen is dit overdag 2 tot 3 keer per uur en 's nachts 2 keer per uur. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Het apparaat meet ook de hartslag.

  Veilig onderzoek

  Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Er kunnen tintelingen in de arm optreden tijdens de meting of het opladen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Het geluid van het apparaat kan het (door)slapen soms bemoeilijken. Na de onderzoeksperiode leest een computer de gegevens van de bloeddrukmeter uit. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens een nieuwe afspraak.

  Tips voor de meetdagen

  Op de meetdag doe je gewoon wat je normaal ook zou doen. Enkele tips:

  • laat de bloeddrukmanchet de hele dag en nacht om je arm zitten. De draagriem mag 's nachts af
  • draag bovenkleding waarvan de mouwen ruim vallen
  • neem geen douche of bad

  Houd gedurende de meting je arm stil. Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt.

  Dagboek

  Je krijgt een dagboek mee voor al jouw bevindingen en activiteiten. Daarin schrijf je:

  • alledaagse activiteiten waarbij je jezelf moet inspannen, zoals werken, fietsen, of huishouden
  • het tijdstip van het innemen van medicijnen
  • hoe laat je naar bed gaat en weer opstaat
  • overige bijzonderheden die de bloeddruk beïnvloeden, zoals emoties

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over bloeddruk

  Omgaan met lage bloeddruk

  Omgaan met lage bloeddruk

  Lage bloeddruk

  Lage bloeddruk

  Bloeddrukwaarden

  Bloeddrukwaarden