Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt bij je huisarts of praktijkassistent terecht voor een betrouwbare bloeddrukmeting en advies. Je bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Pas als je bij meerdere metingen een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig je huisarts te bellen. 

Weekmeting

​Als je arts een hoge bloeddruk meet, kan hij een weekmeting voorstellen. Thuis kun je onder zo normaal mogelijke omstandigheden meten. Bij een weekmeting meet je 7 dagen achter elkaar elke ochtend en avond je bloeddruk. 

> Meer over de weekmeting

24-uurs meting

Soms wil de arts weten hoe de bloeddruk zich ontwikkelt overdag, tijdens activiteiten en 's nachts. Hiervoor krijg je een speciale bloeddrukmeter voor thuis. Je draagt dag en nacht een band om je bovenarm. De meter werkt automatisch: de band om je arm blaast zichzelf op en loopt weer leeg. De arts stelt in hoe vaak er gemeten wordt.

> Meer over 24-uurs meting

Witte-jassen-bloeddruk

Bij de arts is je bloeddruk vaak hoger dan bij de thuis. Dit heet ook wel witte jassen-bloeddruk. Je bloeddruk kan omhoog gaan, omdat je wat gespannen bent voor een bezoek aan de arts of voor de uitslag. 

Aanvullend onderzoek

Bij een langdurig hoge bloeddruk stelt de arts soms nader onderzoek voor. Hij wil dan weten of de hogere druk op de vaten schade heeft aangericht. Soms krijg je dan een hartfilmpje of röntgenfoto van het hart. Met bloed- of urineonderzoek is te zien of je nieren en schildklier goed werken. Ook is soms controle van je ogen nodig.

Controle bloeddruk

Als je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk, kom je de eerste tijd regelmatig bij je huisarts voor controle. Is je bloeddruk goed? Dan hoef je nog maar eenmaal per jaar op controle. Overleg met je arts of het nodig is om daarna af en toe je bloeddruk thuis te meten. Heb je een hartziekte, diabetes of heb je een beroerte gehad? Dan kunnen er andere afspraken nodig zijn om bijvoorbeeld om al je waarden te checken. 

Arts beoordeelt risico en geeft advies

Hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Maar dit geldt ook voor ook roken, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes. De arts schat op basis van al deze factoren in hoe hoog je risico is en geeft advies. Bij een hoog risico krijg je mogelijk medicijnen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast is aanpassen van de leefstijl voor iedereen belangrijk, maar vooral als je een hoger risico hebt. 

> Tips om je bloeddruk te verlagen met leefstijl

Vragen over bloeddruk?

  • Chat op deze pagina met een voorlichter (klik op het groene blokje)
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)
Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddruk thuis meten

  • Bloeddrukmeter kopen

  • Bloeddruk meten bij de arts

;