Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt bij je huisarts of praktijkassistent terecht voor een betrouwbare bloeddrukmeting. Thuis kun je een goede indruk krijgen of de bloeddruk goed is. Maar alleen een arts kan een hoge bloeddruk vaststellen.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je thuis je bloeddruk gemeten en is deze na meerdere keren meten boven de 140 mmHg? Maak dan een afspraak met je huisartsenpraktijk. Is je bloeddruk hoger dan 180 mmHg? Meet deze dan direct nog eens. Als deze nog steeds boven de 180 mmHg is, neem dan dezelfde dag contact op met je huisarts. 

> Meer over thuis bloeddruk meten

Meerdere keren meten

Ook je arts doet meerdere metingen voordat hij een hoge bloeddruk vaststelt. Dit gebeurt op verschillende momenten verdeeld over enkele maanden. Dit geldt vooral als de bloeddruk boven de 140 mmHg is. Bij een bloeddruk boven de 180 mmHg is snellere actie nodig. Dan meet de huisarts de bloeddruk meerdere keren achter elkaar en krijg je direct advies. 

Witte-jassen-bloeddruk

Het komt vaak voor dat de bloeddruk bij de arts hoger is dan thuis. Dit heet ook wel witte jassen-bloeddruk. Je bloeddruk kan omhoog gaan, omdat je wat gespannen bent voor een bezoek aan de arts of voor de uitslag.

Weekmeting

Als je bloeddruk bij de arts tussen de 140 en 180 mmHg is, kan de arts een weekmeting voorstellen. Thuis kun je onder zo normaal mogelijke omstandigheden meten. Bij een weekmeting meet je 7 dagen achter elkaar elke ochtend en avond je bloeddruk. 

> Meer over de weekmeting

24-uurs meting

Soms wil de arts weten hoe de bloeddruk zich ontwikkelt overdag, tijdens activiteiten en 's nachts. Hiervoor krijg je een speciale bloeddrukmeter voor thuis. Je draagt dag en nacht een band om je bovenarm. De meter werkt automatisch: de band om je arm blaast zichzelf op en loopt weer leeg. De arts stelt in hoe vaak er gemeten wordt.

> Meer over 24-uurs meting

Totaalplaatje bekijken

Hoge bloeddruk is één van de factoren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Andere factoren zijn bijvoorbeeld roken, hoog cholesterol, overgewicht of diabetes. Ook erfelijkheid, leeftijd en geslacht tellen mee.

De arts schat op basis van al deze factoren in hoe hoog je risico is. Daarna krijg je advies. Bij een hoog risico krijg je sneller medicijnen om je bloeddruk te verlagen dan bij een laag risico. Aanpassen van je leefstijl is altijd nodig bij een hoge bloeddruk. 

Aanvullend onderzoek

Bij een langdurig hoge bloeddruk stelt de arts soms nader onderzoek voor. Hij wil dan weten of de hogere druk op de vaten schade heeft aangericht. Soms krijg je dan een hartfilmpje of röntgenfoto van het hart. Met bloed- of urineonderzoek is te zien of je nieren en schildklier goed werken. Ook is soms controle van je ogen nodig.

Controle bloeddruk

Als je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk, kom je de eerste tijd regelmatig op de huisartsenpraktijk voor controle. Is je bloeddruk goed? Dan hoef je nog maar eenmaal per jaar op controle. Overleg met je arts of het nodig is om daarna af en toe je bloeddruk thuis te meten. 

Als je hartpatiënt bent of een beroerte hebt gehad, kunnen er andere afspraken nodig zijn. Bijvoorbeeld om al je waarden te checken. 

Gezond leven

Voor iedereen is het goed om gezond te eten en genoeg te bewegen. Als je een hoge bloeddruk hebt is dit extra belangrijk. Hiermee kun je je bloeddruk verlagen.

Elke maand tips voor gezond leven?

Houd je bloeddruk gezond. Met onze tips voor gezond leven en met lekkere recepten gaat dit lukken! Ontvang ze elke maand in je mailbox. 

Nu aanmelden

Vragen over bloeddruk?

  • Chat op deze pagina met een voorlichter
  • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)
Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddruk thuis meten

  • Bloeddrukmeter kopen

  • Bloeddruk meten bij de arts

;