Een weekmeting betekent dat je een week lang elke ochtend en avond tweemaal je bloeddruk meet. Soms doe je dit op advies van je arts, soms doe je dit omdat je zelf wil weten wat je bloeddruk is. Door het gemiddelde te berekenen van de metingen over de week, krijg je goed inzicht in je bloeddruk.

Voor wie?

Je bloeddruk schommelt voortdurend. Daarom is één meting soms niet genoeg. Dit is vooral het geval als je je bloeddruk buiten de deur laat meten, zoals bij je arts, een sportkeuring of op een andere meetlocatie.

Is je bloeddruk op zo'n meetmoment boven de 140 mmHg? Meet dan je bloeddruk op verschillende dagen en tijdstippen nog een keer. Volg de stappen van de weekmeting om dit op een goede manier te doen.

Uitvoeren weekmeting

Bij een weekmeting meet je 7 dagen je bloeddruk. Dit doe je bij voorkeur steeds op hetzelfde moment van de dag:

• Meet na het opstaan 2 keer achter elkaar je bloeddruk.
  • Meet ’s avonds 2 keer achter elkaar je bloeddruk.
  • Noteer na elke meting je bovendruk (hoogste getal) en onderdruk (laagste getal).
  • Houd de waarden bij in je agenda, notities op je mobiel, excelschema of onderstaand formulier.

Handig formulier

Het bijhouden van je meetwaarden kan heel gemakkelijk met het handige formulier van de Hartstichting. Print het formulier en vul elke dag 's ochtends en 's avonds de waarden in.

Wanneer naar de arts?

• Bereken het gemiddelde van je bovendruk. Is die gemiddeld boven de 135 mmHg? Laat dan je bloeddruk controleren bij je arts.
  • ​Is je bovendruk regematig boven de 135 mmHg? Neem dan ook contact op met je arts.
  • Neem de ingevulde waarden mee naar je arts.

Thuis meten

Wil je thuis op een betrouwbare manier je bloeddruk meten? Meet altijd op dezelfde manier.

• Neem minimaal 5 minuten rust voor je start met meten.
  • Wacht minimaal 1 uur met meten nadat je gegeten, gedronken of gerookt hebt.
  • Bij gebruik van medicijnen: meet de bloeddruk voordat je de medicijnen inneemt.

> Lees alle instructies voor thuis meten

Actrice Loes Haverkort is ambassadeur van de Hartstichting. Zij legt uit hoe je thuis eenvoudig je bloeddruk kunt meten.

Gratis tips voor jouw bloeddruk

Mail je waarden en ontvang persoonlijke tips en lekkere recepten. Zo houd je je bloeddruk gezond.

Ja, mail mij de tips

Lees meer over bloeddruk

Waar op letten bij hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk

Bloeddruk verlagen met leefstijl

Vragen over bloeddruk?

• Chat op deze pagina met een voorlichter