24-uurs bloeddrukmeting

De bloeddruk schommelt gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, wordt het verloop van de bloeddruk goed in kaart gebracht.

De bloeddruk schommelt gedurende de dag. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis. Dit komt vaak door de extra spanning rondom het bezoek aan de arts. Dit is normaal en heet ook wel het witte-jas-fenomeen.

24-uur bloeddrukmeting

De 24-uurs bloeddrukmeting krijgt u een band om de arm met een bloeddrukmeter. De meter wordt op de heup met een riem gedragen. Het apparaat meet overdag elke 15 minuten de bloeddruk en 's nachts iedere 30 minuten. Het apparaat meet dan ook de hartslag. Tijdens het meten van de bloeddruk blaast band automatisch op en loopt weer leeg. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. Patiënten kunnen de bloeddruk zelf niet zien en dus ook niet beïnvloeden.

Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Er kunnen tintelingen in de arm optreden tijdens de meting of het opladen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Het geluid van het apparaat kan het (door)slapen soms bemoeilijken.

Tips voor de meetdagen

Op de meetdag doet u gewoon wat u normaal ook zou doen. Enkele tips:

  • Laat de bloeddrukmanchet de hele dag en nacht om uw arm zitten. De draagriem mag 's nachts af.
  • Draag bovenkleding waarvan de mouwen ruim vallen.
  • Niet douchen of baden.

Hou gedurende de meting uw arm stil. Als de meting toch niet lukt, dan herhaalt het apparaat de meting. Controleer of de band nog goed zit als dit meerdere keren achter elkaar gebeurt.

U krijgt een dagboekje mee voor al uw bevindingen. Hou bij:

  • alle alledaagse activiteiten waarbij u zich moet inspannen, zoals werken, fietsen, of huishouden
  • het tijdstip van het innemen van medicijnen
  • hoe laat u naar bed gaat en weer opstaat
  • overige bijzonderheden die de bloeddruk beïnvloeden, zoals emoties

Vervolg

Na de onderzoeksperiode leest een computer de gegevens uit de bloeddrukmeter uit. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens een nieuwe afspraak.

Deel via:
Vragen